Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
5. 9. 2014,
18.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

diamantna liga Martina Ratej

Petek, 5. 9. 2014, 18.39

8 let

Diamanti razdeljeni, Gatlin in Barshim junaka v Bruslju, Ratejeva razglašena

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Bruslju je končan finalni miting letošnje diamantne lige. Edina slovenska predstavnica na mitingu Martina Ratej je v metu kopja zasedla skromno sedmo mesto (58,61 m).

Edina slovenska predstavnica na finalnem mitingu diamantne lige v Bruslju je bila metalka kopja Martina Ratej. Slovenska rekorderka, za katero je uspešna sezona, je s sedmim mestom in skromnim dosežkom 58,61 metra nekoliko razočarala. Na letošnjih mitingih najvišjega ranga je sicer zabeležila zmago, tri druga mesta in četrto mesto, z desetimi točkami pa je tudi druga v skupnem seštevku diamantne lige, kar je izjemen uspeh.

Čehinja Barbora Špotakova je v nasprotju s slovensko atletinjo prav na zadnjem mitingu postavila najboljši izid sezone na svetu. Kopje svetovne rekorderke je poletelo 67,99 metra daleč, kar je tudi rekord mitinga, Čehinja pa se je veselila tudi skupne zmage v diamantni ligi.

Gatlin letos ostaja neporažen

Justin Gatlin je prepričljivo zmagal v teku na 100 metrov in s časom 9,77 postavil najboljši izid sezone na svetu. Američan ostaja neporažen v letošnji sezoni, z zmago pa si je pritekel tudi diamantni pokal za prvo mesto v skupnem seštevku. Njegov rojak Michale Rodgers je bil s časom 9,93 drugi, nekdanji svetovni rekorder Asafa Powell pa z 9,95 tretji.

Gatlin je le uro kasneje nastopil še v teku na 200 metrov in še na tej razdalji pometel s konkurenco. Zmagal je s časom 19,71 in za tri stotinke zaostal za svojim najboljšim dosežkom sezone na svetu.

V teku na 1000 metrov, ki je redko na programu največjih mitingov, sta najhitrejša tekmovalca postavila državna rekorda. Zmagovalec Adam Kszczot je s časom 2:15,72 popravil poljski rekord, Mohammed Aman, ki je bil drugi, pa s časom 2:15,75 etiopskega.

Na sporedu je bil tudi tek na 1500 metrov, o zmagovalcu pa je odločal ciljni finiš. Kenijec Silas Kiplagat je napadal iz ozadja, a je olimpijski prvak Taoufik Makhloufi njegov napad odbil in zmagal s časom 3:31,78. V cilju se je veselil tudi Kiplagat, saj si je z drugim mestom (3:31,80) priboril skupno zmago v točkovanju diamantne lige.

Jairus Birech, kenijski tekač, ki ga do letošnje sezone praktično nihče ni poznal, je v teku na 3000 metrov z zaprekami dosegel šesto letošnjo zmago na mitingih diamantne lige, prvič pa se je uspel spustiti pod mejo osmih minut. Ciljno črto je prečkal v času 7:58,41, kar je najboljši izid sezone na svetu. Francoz Pascal Martinot-Lagarde je z zmago v teku na 110 metrov z ovirami (13,08)le še potrdil skupno zmago.

Barshim ogrozil svetovni rekord Sotomayorja

Skakalci v višino so letos izjemno razpoloženi, še posebej to velja za Ukrajinca Bogdana Bondarenka in Katarca Esso Mutaza Barshima. Slednja sta imela glavni vlogi tudi v Bruslju, več pozornosti pa je na koncu pritegnil Katarec, ki je sprva v prvem poskusu preskočil 243 centimetrov in se na večni lestvici zavihtel na drugo mesto, nato pa je bil v zadnjem poskusu na 246 centimetrov zelo blizu uspeha. Svetovni rekord Kubanca Javierja Sotomayorja zaenkrat ostaja pri 245 centimetrih, a le še vprašanje časa je, kdaj bo 31 let stara znamka izboljšana.

Najboljši izid sezone na svetu je v skoku ob palici postavil tudi Francoz Renaud Lavillenie, ki je preskočil 593 centimetrov, na 603 pa je bil trikrat daleč od uspeha.

Skupno kar sedem najboljših izidov sezone na svetu

Štiri najboljše izide sezone na svetu so dosegli atleti, tri pa so dodale atletinje. Omenili smo že najdaljši met Špotakove, najhitrejši letošnji čas pa je v teku na 200 metrov dosegla tudi simpatična Američanka Allyson Felix. Zmagala je s časom 22,02.

Njena rojakinja Sanya Richards-Ross je bila najhitrejša na dvakrat daljši razdalji, štadionski krog je pretekla v času 49,98.

V teku na 800 metrov je s časom 1:58,84 zmagala še ena Američanka Brenda Martinez, v teku na 3000 metrov pa Kenijka Mercy Cherono (8:28,95).

Najboljši izid sezone na svetu in rekord mitinga je uspel tudi Novozelandki Valerie Adams, ki je kroglo sunila 20,59 metra in je edina, ki je zmagala prav na vseh mitingih letošnje diamantne lige. To je tudi njena šestdeseta zaporedna zmaga.

Skupno zmago v troskoku je osvojila Kolumbijka Caterine Ibargüen, ki je bila prepričljivo najboljša tudi v Bruslju. V zadnjem poskusu je poletela 14,98 metra.

Ne spreglejte