Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
18.56

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Berlin evropsko prvenstvo atletika

Četrtek, 2. 8. 2018, 18.56

5 let, 8 mesecev

Slovenska reprezentanca pred EP

Deseterica slovenskih atletov na EP, cilj je tudi medalja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Atletika Ep slovenska reprezentanca | Foto STA

Foto: STA

Deset slovenskih atletov in atletinj bo nastopilo na letošnjem evropskem prvenstvu na prostem, ki bo v Berlinu od 7. do 12. avgusta, 6. avgusta popoldne pa bo že nekaj kvalifikacijskih tekmovanj. Vodstvo zveze napoveduje tri finalne uvrstitve, cilj pa je tudi medalja. Najvišje od vseh na lestvicah je Martina Ratej, ki ima četrti izid v metu kopja.

V nemški prestolnici bodo barve Slovenije zastopali Martina Ratej (Kladivar, kopje), Anita Horvat (Velenje, 400 m), Tina Šutej (Kladivar, palica), Veronika Domjan (Ptuj, disk), Maruša Mišmaš (Mass, 3000 m zapreke), Luka Janežič (Kladivar, 400 m), Nejc Pleško (Olimpija, kladivo), Žan Rudolf (Mass, 800 m), Blaž Zupančič (Mass, krogla), ki so izpolnili mednarodne norme, Evropska atletska zveza (EA) pa je potrdila tudi nastop Neje Filipič (Kronos), ki je bila normi povsem blizu v skoku v daljino.

Zaradi poškodb manjka kar nekaj slovenskih atletov 

"Že dolgo časa nismo bili tako optimistični pred odhodom na EP. Tokrat gre na prvenstvo sicer le deseterica, na prejšnjem EP pred dvema letoma v Amsterdamu jih je bilo 19, a ta ekipa je najboljša v tem trenutku v Sloveniji. Žal zaradi poškodb manjka kar nekaj naših atletov. Napovedujemo tri finalne uvrstitve in medaljo, nič pa ne bi bilo presenetljivo, če bi jih bilo v finalu pet ali šest," je napovedal predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo, ki ni želel izpostavljati, od koga največ pričakuje.

Poleg Ratejeve so med prijavljenimi po izidih visoko še Maruša Mišmaš (7. mesto), Anita Horvat (10. mesto) in Luka Janežič (11. mesto).

Atletika Ep slovenska reprezentanca | Foto: STA , Foto: STA ,

Marija Šestak: Izkušenj o tem, kaj tekmovalec potrebuje na velikih tekmovanjih, imam kar nekaj

Vodja reprezentance bo nekdanja izvrstna atletinja in še vedno slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak, ki je na AZS zaposlena kot predstavnica za stike z javnostjo in za delo na področju atletske stroke ter bo prvič v vlogi vodje ekipe. V njej bodo še fizioterapevt Khalid Nasif in trenerji Rok Predanič, Lovrenc Umek in Milan Kranjc.

"Vesela sem, da sem dobila priložnost za vodenje ekipe, imam pa kar malo treme, moram priznati, saj bom prvič na čelu ekipe. Bom pa naredila vse, kar je v moji moči, da bom reprezentanci omogočila kar najboljše pogoje, izkušenj o tem, kaj tekmovalec potrebuje na velikih tekmovanjih, imam kar nekaj," je povedala nekdanja olimpijka Marija Šestak, še vedno tudi slovenska rekorderka v troskoku, kjer ima v dvorani še vedno četrti izid vseh časov na svetu (15,08 m).

Atletika Ep slovenska reprezentanca | Foto: STA , Foto: STA ,

Mešanica izkušenj, izjemnega znanja, mladostne zagnanosti in neizmerne volje

"Naša reprezentanca je mešanica izkušenj, izjemnega znanja, na drugi strani pa mladostne zagnanosti ter neizmerne volje in energije. Za izkušene člane odprave bo prvenstvo priložnost ponovnega dokazovanja, mladi pa vsak dan dokazujejo, da slovenska atletika spet cilja med evropski in svetovni vrh. Letošnje predstave Ratejeve so navdušujoče, Anita Horvat pa je naredila velik korak naprej in dokazala, da je konkurenčna atletskemu vrhu. Luka Janežič je prišel iz težav še močnejši, Maruša Mišmaš pa se počasi ponovno vrača med najboljše," je povedal predsednik AZS Roman Dobnikar.

Primož Kozmus: Vesel sem, da mi je AZS omogočila pot v Berlin

S predstavniki pokroviteljev bo na EP potoval tudi najuspešnejši slovenski atlet v zgodovini Primož Kozmus, zlati olimpionik, ki je leta 2009 prav na olimpijskem stadionu v nemški prestolnici osvojil zlato medaljo na svetovnem prvenstvu.

"Vesel sem, da mi je AZS omogočila pot v Berlin in bom spet tam podoživljal dogodke izpred slabih desetih let. Obenem pa se nadejam, da bo moja varovanka Barbara Špiler, ki se vrača po porodu na tekmovališča in je že pozdravila nedavno poškodbo, v naslednjih letih spet nastopala na velikih tekmovanjih in bom znova del slovenske ekipe, tedaj v vlogi trenerja," je povedal sedaj 38-letni Kozmus, ki je na novinarski konferenci članom ekipe dal tudi nekaj nasvetov, kako je sam tekmoval in se na velikih tekmah boril za medalje.

EP v kraljici športov bo potekalo v sklopu skupnega evropskega prvenstva več športnih panog, preostale discipline potekajo v Glasgowu.

Kaj pa pravijo tekmovalke in tekmovalci?

Atletika Ep slovenska reprezentanca | Foto: STA , Foto: STA ,

Martina Ratej (Kladivar, kopje): "Sem zdrava, treningi so potekali po načrtu. Za mano je tudi odlična sezona in si želim, da bi na EP ponovila zadnje dosežke, kar se daljav tiče, cilj je finale in tam potem boj za najvišja mesta."

Anita Horvat (Velenje, 400 m): "Glede na to, da imam deveti prijavljeni izid, je realen cilj uvrstitev v finale. Sem zelo dobro pripravljena in si želim, da bi vse potekalo po mojih načrtih."

Tina Šutej (Kladivar, palica): "Moji cilji so taki kot vso sezono. S trenerjem sva načrtovala uvrstitev in najboljšo formo prav na EP. V dvoranski sezoni sem se poškodovala in sem imela nekaj težav tudi poleti. A sem že na sredozemskih dosegla prvi cilj, osvojila sem medaljo, na EP pa se želim prebiti v finale in izpolniti še drugi tekmovalni cilj leta."

Veronika Domjan (Ptuj, disk): "Moj cilj je uvrstitev v finale in tam želim potem izboljšati svoj državni rekord. Sem dobro pripravljena in si želim to dokazati tudi v Berlinu."

Maruša Mišmaš (Mass, 3000 m zapreke): "Po operaciji Ahilove tetive bo to moje prvo veliko tekmovanje. Zelo se veselim nastopa. Zelo dobro sem pripravljena in sem se zelo približala svojemu državnemu rekordu, ki ga želim izboljšati na EP in se tam uvrstiti v finale."

Atletika Ep slovenska reprezentanca | Foto: STA , Foto: STA ,

Luka Janežič (Kladivar, 400 m): "Imel sem kar veliko težav v poletni sezoni z manjšimi poškodbami. Manj sem tekmoval, kot bi sicer, sezona ni potekala po načrtih. Smo pa naredili vse, kar je bilo mogoče v zadnjih tednih, da se pripravim na EP. Zadnji treningi so pokazali, da se forma vzpenja in grem s pozitivnimi občutki na EP. Tako kot Anita Horvat sem tudi sam že neposredno uvrščen v polfinale, kar mi ni posebej všeč, ker bi mi prav prišla še kakšna tekma. A to ne spremeni veliko, 11. čas med prijavljenimi pomeni, da se je treba boriti za finale, in to bom moj prvi cilj."

Nejc Pleško (Olimpija, kladivo): "Počutim se dobro, tudi sezona je kar dobra. Pričakujem, da bi bilo 73 ali 74 m lahko že dovolj tudi za finale, kar sem sposoben doseči. Toda na EP ne šteje statistika, ampak je treba določeno daljavo tudi doseči."

Žan Rudolf (Mass, 800 m): "Zadovoljen sem s formo, imel sem štiri teke, vsi so bili taktični in nisem mogel doseči dobrega izida. Le na svoji zadnji tekmi na Irskem je bilo drugače. Želim si, da bi izboljšal dvanajsto mesto z EP v Helsinkih, ki je moja najboljša uvrstitev na dosedanjih EP."

Blaž Zupančič (Mass, krogla): "Zadnji dosežki so plod devetih let sodelovanja s trenerjem Lovrom Umkom. V tem času sem se veliko naučil, veliko vem o sebi in letos sem zelo napredoval. Ostal mi je še en cilj, da kot drugi Slovenec po Miranu Vodovniku presežem 20 m in to želim storiti prav v Berlinu."

Neja Filipič (Kronos, daljina): "Mislim, da bi s 6,50 m prišla v finale. Vse pa bo odvisno od moje dnevne forme in vetra. Zelo težko se skače z vetrom v prsi. Kljub vsem preprekam in težavam, pri treningih sem imela težave tako zaradi študija kot zaradi bolezni, sem dobro pripravljena, kar sem dokazala prejšnji vikend v Zagrebu."

Pascal Mancini
Sportal Švicarski šprinter zaradi rasističnih opazk brez nastopa na EP
Martina Ratej
Sportal Na atletsko EP v Berlinu vendarle deset Slovencev
Neja Filipič
Sportal Filipičeva gladko zmagala v Zagrebu, Luki Maroltu dve zmagi
Luka Janežič EPu23 zlato
Sportal Janežič tekmo in zmago v Zagrebu ocenjuje za dobro popotnico pred EP
Ne spreglejte