Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
6. 6. 2013,
21.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Usain Bolt Martina Ratej

Četrtek, 6. 6. 2013, 21.49

8 let

Bolt poražen v Rimu, Ratejeva do najboljšega izida sezone

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na petem mitingu atletske diamantne lige je Jamajčan Usain Bolt v šprintu na 100 metrov moral priznati premoč Američanu Justinu Gatlinu. Martina Ratej je bila peta v metu kopja.

Največji zvezdnik svetovne atletike Usain Bolt še vedno ni v pravi formi. V Rimu je napovedoval odličen rezultat in zmago, a se uštel. Res je, da je s časom 9,95 odtekel najboljši izid sezone, a vseeno moral priznati premoč Justinu Gatlinu, ki je tekel še stotinko hitreje in skočil na prvo mesto skupnega seštevka. Američan je tako jamajškemu zvezdniku zadal boleč poraz in napovedal hud boj na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Moskvi. Olimpijski prvak iz leta 2004 bo v nadaljevanju sezone še kako nevaren. Očitno se bo moral večkratni olimpijski, svetovni prvak in rekorder pošteno potruditi, da po štirih letih spet pride do svetovnega naslova v najkrajšem šprintu (na SP leta 2011 v Daeguju je bil diskvalificiran zaradi prehitrega štarta). V skoku s palico je zmagal Nemec Rapgael Holdzeppe z osebnim rekordom 591 centimetrov in prehitel francoskega zvezdnika Renauda Lavillenieja, ki je preskočil pet centimetrov manj. Triindvajsetletni Nemec je poizkušal tudi na 602 centimetrih, a bil trikrat neuspešen.

Ratejeva zelo solidno

Na mitingu v Rimu je nastopala tudi najboljša slovenska atletinja, rekorderka v metu kopja Martina Ratej. Že v prvem metu je prišla do svojega najboljšega izida sezone 62,29, a je bilo vseh njenih pet nadaljnjih metov neveljavnih. Ob koncu je s solidnim dosežkom pristala na petem mestu. Dober obet za nadaljevanje sezone. Zmagala je Nemka Christina Obergföll z metom, dolgim 66,45 metra in le potrdila prvo mesto v skupnem seštevku lova na diamant. Tudi v moškem troskoku je bil najboljši že pred mitingom vodilni v skupnem seštevku te discipline. V četrti seriji je Američan skočil 17,08 metra daleč in za štiri centimetre prehitel domačina Danieleja Greca.

Mlada Hrvatica spet zelo suverena

V teku na 400 metrov z ovirami je v odsotnosti vodilnega v skupnem seštevku Michaela Tinsleyja zmagal njegov rojak Johnny Dutch s časom 48,31. V metu krogle pri moških prav tako ni bilo vodilnega v skupnem seštevku, Američana Ryana Whitinga, v tej disciplini je zmaga šla v Nemčijo. Z metom, dolgim 20,70 metra je zmagal David Storl. Vodilna v skupnem seštevku skoka v daljino diamantne lige, Američanka Britney Reese, je zmagala s 699 preskočenimi centimetri. V teku na 1500 metrov je z novo zmago (4:00,23) vodstvo v skupnem seštevku potrdila Afričanka, ki teče za Švedsko, Abeba Aregawi. Zelo suverena je bila spet letos še neporažena 22-letna Hrvatica Sandra Perković, ki je z 68,25 v metu diska zmagala za skorajda štiri metre. Trojno ameriško zmago smo videli v teku na visokih ovirah pri ženskah. S časom 12,65 je zmagala vodilna v skupnem seštevku Dawn Harper-Nelson, druga je bila Lolo Jones, tretja pa Virginia Crawford. V teku na 200 metrov je s časom 22,36, kar je nov državni rekord Slonokoščene obale, zmagala Murielle Ahoure in za skorajda tri desetinke prehitela slovito Američanko Allyson Felix. V teku na 3000 metrov z zaprekami je pri ženskah zmagala Kenijka Milcah Chemos, ki je s časom 9:16,14, kar je njen nov osebni rekord, za slabi dve sekundi prehitela vodilno v skupnem seštevku, rojakinjo Lidyjo Chepkurui. Pri skoku v višino za ženske smo videli hud boj Rusinj za zmago, ki se je končal z delitvijo prvega mesta. Ana Čičerova in Svetlana Školina sta si ga razdelili s preskočenimi 198 centimetri. Zmagovalka prvega mitinga, hrvaška zvezdnica Blanka Vlašić je sicer dosegla svoj najboljši izid sezone, ki pa je tokrat zadostoval zgolj za tretje mesto.

Aman izkoristil odsotnost svetovnega rekorderja

Na tokratnem mitingu serije diamantne lige so atleti in atletinje dosegli tri najboljše izide na svetu. Na 400 metrov pri ženskah smo videli odličen tek. Amantie Montsho iz Bocvane je z najboljšim izidom sezone na svetu (49,87) za 18 stotink prehitela Američanko Franceno Mc Corory in spet zmagala. Za drugi najboljši izid sezone na svetu je v teku na 5000 metrov poskrbel Yenew Alamirew iz Etiopije, ki je v cilj pritekel v času 12:54,95 in za slabo sekundo prehitel rojaka, še vedno vodilnega v skupnem seštevku Hagosa Gebrhiweta. V teku na 800 metrov ni bilo vodilnega v skupnem seštevku in svetovnega rekorderja Davida Rudishe, kar je izkoristil Mohammed Aman in s časom 1:43,61 postavil tudi najboljši izid sezone na svetu.

Ne spreglejte