Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
14.07

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet Pravni telefon

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 14.07

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Z dovoljenjem je vgradila strešna okna, zdaj ji grozijo, da jih bodo vrgli ven

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
pravni nasvet pravo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralka je pred leti z dovoljenjem solastnikov objekta v svoje podstrešno stanovanje vgradila strešna okna. Sostanovalec v hiši, ki je solastnik postal nekaj let pozneje, ji zdaj grozi, da bo prek sodišča zahteval odstranitev oken. 

V letih 2004 in 2005 sem od dveh solastnikov objekta prek sodišča dobila dovoljenje za adaptacijo in napeljavo komunalnih vodov v podstrešnem stanovanju, ki je bilo delno izdelano. Vgradila sem strešna okna in na fasado pod svoje okno namestila klimatsko napravo. V letu 2017 mi je oseba, ki je solastništvo na tem objektu dobila v letu 2013, zagrozila, da bo prek sodišča zahtevala odstranitev strešnih oken, klime in še česa. Ali ima to pravico, glede na to, da je solastnik objekta postala šele v letu 2013? In kaj vse je zajeto pod adaptacijo? Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni,
Dragica

Oseba, ki vam je zagrozila, da bo prek sodišča zahtevala odstranitev strešnih oken, klime in preostalih stvari, je solastnik objekta postala leta 2013, vi pa ste po lastnih besedah soglasje obeh solastnikov stanovanja za takšen poseg dobili že v letu 2004/2005. Oseba, ki vam grozi, pravno gledano nima prav in ob upoštevanju veljavne zakonodaje nima možnosti prek sodišča zahtevati odstranitve strešnih oken, klime in preostalih stvari. 

Solastnik, ki vam grozi, nima prav

V vašem primeru pravno povsem zadošča, da ste soglasje oziroma dovoljenje za postavitev strešnih oken, klime in preostalih stvari pridobili v letu 2004/2005 od obeh takratnih solastnikov stanovanja. Kasnejša pridobitev solastninskega deleža na stanovanju na to nima nikakršnega vpliva več, ker mora solastnik, ki je v letu 2013 pridobil solastnino na stanovanju, upoštevati zatečeno stanje.

V splošnem pomenu besede adaptacija pomeni prenovo ali sanacijo objekta z namenom izboljšanja objekta in s tem počutja, učinkovitosti dela in življenja uporabnikov. Za to, da bi ugotovili, kaj je v konkretnem primeru zajeto pod pojmom adaptacija, pa je treba pogledati, kaj glede tega piše v dokumentu sodišča oziroma upravnega organa, na podlagi katerega ste dobili dovoljenje za izvedbo adaptacije stanovanja.

Pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav. z opravljenim pravniškim državnim izpitom

Ne spreglejte