Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
1. 12. 2016,
3.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Četrtek, 1. 12. 2016, 3.13

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Srhljiva loterija, ki je odločala o smrti in življenju

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Žrebanje za vpoklic v ameriško vojsko | Foto commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan leta 1969 so v ZDA v obdobju vietnamske vojne pri vpoklicu na služenje vojaške obveznosti prvič uporabili loterijo.

V ZDA je od leta 1940 do leta 1973 veljala splošna vojaška obveznost. Pri odločitvi, katere vojaške obveznike, rojene med letoma 1944 in 1950, bodo vpoklicali v letu 1970, so leta 1969 prvič uporabili loterijo.

Izžrebane letnike so v vojsko vpoklicali leta 1970

Dneve v letu 1970 so razdelili na številke od 1 do 366 (bilo je prestopno leto), te številke napisali na listke in jih dali v kroglice. Najprej so izžrebali številko 258 (14. september). Skupaj so na loteriji izžrebali 195 številk. 

V takem vrstnem redu, kot so izžrebali številke, je vojska leta 1970 vpoklicala moške, rojene na izžrebani datum. Najprej so torej vpoklicali moške, ki so se med letoma 1944 in 1950 rodili 14. septembra.

Američani so se v vojno v Vietnamu, kjer je komunistični Severni Vietnam ogrožal Južni Vietanm vpletli v času predsednika Johna F. Kennedyja. Še več vojakov so ZDA v to indokitajsko državo poslali v času predsednika Lyndona B. Johnsona. Iz Vietnama so se vojaški vojaki začeli umikati v času predsednika Richarda Nixona. | Foto: Getty Images Američani so se v vojno v Vietnamu, kjer je komunistični Severni Vietnam ogrožal Južni Vietanm vpletli v času predsednika Johna F. Kennedyja. Še več vojakov so ZDA v to indokitajsko državo poslali v času predsednika Lyndona B. Johnsona. Iz Vietnama so se vojaški vojaki začeli umikati v času predsednika Richarda Nixona. Foto: Getty Images

Prepovedani srbski miting resnice v Ljubljani

Za današnji dan leta 1989 so privrženci srbskega voditelja Slobodana Miloševića v Ljubljani napovedali tako imenovani miting resnice. Prihodu srbskih mitingašev v slovensko prestolnico so se najprej glasno uprli slovenski železničarji, ki so napovedali, da njihovi vlaki srbskih protestnikov, ki bodo prišli v Dobovo, ne bodo pripeljali v Ljubljano.

Proti organizaciji srbskega shoda je bilo tudi slovensko javno mnenje. Na koncu je slovenska oblast miting resnice prepovedala. Prvega decembra 1989 se je na trgu republike zbrala le peščica protestnikov, večinoma Srbov, ki so živeli v Sloveniji.  

Najhujša slovenska letalska nesreča

Na današnji dan leta 1981 je blizu Ajaccia na Korziki strmoglavilo potniško letalo DC-9 slovenskega letalskega prevoznika Inex-Adria (zdaj Adria Airways). V najhujši slovenski letalski nesreči je umrlo vseh 180 potnikov in članov posadke. Potniki so bili iz vseh delov Slovenije, največ je bilo uslužbencev Kompasa. Nesreča se je zgodilo, ko je letalo tik pred pristankom treščilo v hrib.

Komik, ki igra nevrotične like

Na današnji dan leta 1935 se je rodil ameriški režiser in igralec Woody Allen.

Odlomek iz filma Annie Hall:

Temnopolti komik

Na današnji dan leta 1940 se je rodil ameriški igralec in komik Richard Pryor.

Odlomek iz filma Nič ne vidim, nič ne slišim (1989):

Avtor stripovskega kavboja

Na današnji dan leta 1923 se je rodil belgijski risar stripov Maurice De Bevere (bolj znan kot Morris), avtor stripovskega kavboja Srečnega Luka (Lucky Luke). Kavbojski stripovski junak je pozneje postal tudi junak risanih in igranih filmov.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan

Justin Bieber v londonskem Muzeju voščenih lutk. | Foto: Reuters Justin Bieber v londonskem Muzeju voščenih lutk. Foto: Reuters Leta 1761 se je rodila Marie Tussaud, ki je leta 1802 v Londonu ustanovila muzej voščenih lutk. 

Leta 1918 sta se Država Slovencev, Hrvatov in Srbov ter Kraljevina Srbija (ki je prej "pogoltnila" Kraljevino Črno goro) združili v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev

Leta 1918 se je Islandija osamosvojila od Danske. 

Leta 1934 so v Leningradu (zdaj Sankt Peterburg) umorili Sergeja Kirova, ki naj bi bil med sovjetskimi komunisti bolj priljubljen od Stalina. Umor Kirova je Stalin izrabil za začetek množičnih čistk. Po eni od teorij naj bi Kirova dal umoriti prav Stalin, da bi se znebil najnevarnejšega tekmeca. 

Leta 1945 se je rodila pevka in igralka Bette Midler

Leta 1955 so v Montgomeryju v Alabami temnopolto šiviljo Rose Parks aretirali, ker je zavrnila zahtevo voznika avtobusa, da odstopi sedež belopoltemu moškemu. Njena aretacija je sprožila proteste za odpravo zakonov o rasnem ločevanju v južnih zveznih državah ZDA. 

Leta 1965 se je rodila padalka Irena Avbelj, večkratna evropska in svetovna prvakinja. 

Leta 1965 se je rodil slovenski pevec Magnifico

Leta 1975 so odprli največjo bolnišnico v Sloveniji, Klinični center v Ljubljani

Leta 1988 je Svetovna zdravstvena organizacija 1. december razglasila za svetovni dan boja proti aidsu

Leta 1990 so prebili predor pod Rokavskim prelivom. Delavci, ki so kopali predor s francoske strani in njihovi angleški kolegi, so se srečali 40 metrov pod morjem.

Ne spreglejte