SiolNET. Siol Plus Na današnji dan
0,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger
NA DANAŠNJI DAN

Kako so na Poljskem pozaprli sindikaliste

0,78

termometer

 | Foto: commons.wikimedia.org
Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan leta 1981 je poljski general Wojciech Jaruzelski razglasil vojno stanje na Poljskem in prepovedal neodvisni sindikat Solidarnost.

Zaradi vse večje moči neodvisnega sindikata Solidarnost, ki ga je vodil Lech Walesa, se je vladajoča poljska komunistična partija počutila vse bolj ogrožena.

Poljska vojska državo odreže od sveta

Že marca 1981 je vodstvo poljske vojske predstavilo načrt uvedbe vojnega stanja Moskvi. Po uvedbi vojnega stanja so prepovedali Solidarnost in zaprli na tisoče članove sindikata in drugih prodemokratičnih organizacij.

Poljska vojska je na ulice poslala tanke, zaprla meje in letališča … V času vojnega stanja je bilo ubitih okoli sto ljudi. Zaradi vojnega stanja so ZDA so proti Poljski uvedle gospodarske sankcije, kar je še poslabšalo poljski gospodarski položaj. 

Wojciech Jaruzelski se je umaknil z oblasti leta 1989. Takrat so bile tudi prve demokratične volitve, na katerih je slavila Solidarnost. Umrl je maja 2014. | Foto: Reuters Wojciech Jaruzelski se je umaknil z oblasti leta 1989. Takrat so bile tudi prve demokratične volitve, na katerih je slavila Solidarnost. Umrl je maja 2014. Foto: Reuters

Poljsko v času, ko ji vlada general Jaruzelski, zapusti 700 tisoč Poljakov

Vojnega stanja je bilo konec leta 1983, toda številni oporečniki so bili zaprti do leta 1986. Poljska je po uvedbi vojnega stanja padla še v večjo gospodarsko krizo, primanjkovalo je tudi življenjskih potrebščin. 

Med letoma 1981 in 1989, ko je oblast na demokratičnih volitvah prevzela Solidarnost,  je zaradi političnega zatiranja in gospodarskega pomanjkanja Poljsko zapustilo okoli 700 tisoč ljudi.

Našli Sadama Huseina

Na današnji dan leta 2003 so Američani v Tikritu odkrili skrivališče padlega iraškega diktatorja Sadama Huseina, ki je vodil državo od leta 1979 do invazije na Irak leta 2003. 

Sadama Huseina so vrgli z oblasti Američani, ki so leta 2003 napadli Irak, češ da ima orožje za množično uničevanje. Tega orožja Američani po zasedbi Iraka niso našli. | Foto: Reuters Sadama Huseina so vrgli z oblasti Američani, ki so leta 2003 napadli Irak, češ da ima orožje za množično uničevanje. Tega orožja Američani po zasedbi Iraka niso našli. Foto: Reuters

Posebno sodišče ga je leta 2006 obsodilo na smrt zaradi zločinov proti človeštvu. Po potrditvi obsodbe višjega sodišča 29. decembra so ga v Bagdadu usmrtili z obešanjem.

Vrhovni poveljnik soške fronte

Na današnji dan leta 1856 se je rodil avstrijski feldmaršal srbskih korenin Svetozar Borojević von Bojna, ki se je zapisal v slovensko zgodovino predvsem po tem, da je bil vrhovni poveljnik soške fronte. 

Svetozar Borojević je bil edini avstrijski feldmaršal srbskega rodu. | Foto: commons.wikimedia.org Svetozar Borojević je bil edini avstrijski feldmaršal srbskega rodu. Foto: commons.wikimedia.org

Po razpadu Habsburške monarhije in ustanovitvi Države Slovencev, Hrvatov in Srbov je Narodnemu svetu SHS sporočil, da je pripravljen pomagati, a so ga oblasti zavrnile. Ta zavrnitev je Borojevića, ki je umrl leta 1920 v Celovcu, zelo potrla.

Kanadski igralec

Na današnji dan leta 1929 se je rodil kanadski igralec Christopher Plummer.

Odlomek iz filma Moje pesmi, moje sanje:

Ameriški igralec

Na današnji dan leta 1957 se je rodil ameriški igralec Steve Buscemi.

Odlomek iz filma Živeti v pozabi:

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Taylor Swift | Foto: Reuters Taylor Swift Foto: Reuters Leta 1294 je odstopil papež Celestin V., kar je bil prvi tovrstni primer v zgodovini Katoliške cerkve. 

Leta 1545 se je začel cerkveni zbor v Tridentu, na katerem je Katoliška cerkev sprejela svoja stališča do reformacije.  

Leta 1577 se je angleški pomorščak Francis Drake iz Plymoutha odpravil na potovanje okrog sveta. 

Leta 1642 je nizozemski pomorščak Abel Tasman odkril Novo Zelandijo. 

Leta 1816 se je rodil nemški inženir in industrialec Werner von Siemens

Leta 1904 je bila patentiran kornet za sladoled

Leta 1960 je bil ustanovljen Nogometni klub Maribor

Leta 1966 se je rodil slovenski košarkar Jure Zdovc

Leta 1967 se je rodil ameriški igralec Jamie Foxx.

Leta 1979 se je rodil slovenski košarkar Matjaž Smodiš.  

Leta 1989 se je rodila ameriška glasbenica Taylor Swift

Leta 2002 je EU sporočila, da se bo deset držav, med njimi tudi Slovenija, 1. maja 2004 pridružilo EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin