Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2017,
16.32

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

6

Natisni članek

Pravni telefon Pravni nasvet Pravni nasvet

Torek, 18. 4. 2017, 16.32

2 meseca, 2 tedna

"Kovinski prah iz delavnice škodi našemu zdravju. Inšpektor nas je zavrnil. Kaj pa zdaj?"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

6

pravni nasvet pravo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Stanovalce bloka motijo mikrodelci iz zasebne kovinarske delavnice v bližini, ki se lepijo na okna, perilo in avtomobile. Trdijo, da jim zaradi tega nastaja škoda, predvsem zdravstvena. Na inšpektoratu so jih zavrnili, zato iščejo drugo možnost za ukrepanje.  

Stanovalci stanovanjskega bloka imamo težave z zasebno delavnico, ki je v neposredni bližini v samostojnem objektu. Gre za podjetje, ki se ukvarja z obdelavo kovine. Posledica tega je, da se skozi njihov dimnik v zrak izpuščajo kovinski prašni delci, ki so zelo škodljivi za okolje. Gre za mikroprah, ki se nalepi na okna, okenske police, perilo, ki se suši zunaj, in avtomobile. Za seboj poleg umazanije pušča rjo in uničenje. Največja škoda je zdravstvena, saj mi vsi skupaj to vdihavamo že več kot eno leto. Na inšpektorat ministrstva za okolje smo naslovili več prijav. Na vse so odgovorili enako: da podjetje dela po zahtevanih standardih, da uporabljajo namenski filter in da je vse skupaj sprejemljivo.
To ne drži. Škoda, ki nam jo povzroča prah, je očitna in jo vsak dan občutimo.
Zanima nas, kakšne možnosti še imamo, glede na to, da nas je okoljska inšpekcija zavrnila.
Bralka

Spoštovani,
omenjeno civilnopravno problematiko ureja stvarnopravni zakonik, ki določa, da mora lastnik nepremičnine pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero. "Čez mero" v tem primeru pomeni čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzroča znatnejšo škodo (prepovedana imisija). 

V konkretnem primeru to pomeni, da bi lahko stanovalci bloka kot etažni lastniki (katerih lastninska pravica se ovira ali moti) sprožili tožbo na prepoved motenja in oviranja lastninske pravice na pristojnem sodišču.

Če so izpolnjeni določeni dodatni pogoji, pa bi lahko stanovalci bloka od lastnika sosednje nepremičnine (ki izvaja motenje) zahtevali tudi povračilo škode, ki vam je pri tem nastala.

Pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav.

Potrebujete pravni nasvet? Vabljeni, da nam pošljete kratek opis pravne situacije z vprašanjem, na katerega bi želeli odgovor. Vaše vprašanje bomo posredovali pravniku in odgovor objavili na naši spletni strani Siol.net. Pišite nam na: Pravni nasvet.

 

Odgovore na vprašanja bralcev pripravljajo svetovalci družbe za pravno svetovanje Pravni telefon d.o.o. Družba TSmedia d.o.o. ne odgovarja za vsebino in pravilnost pravnih nasvetov. 
Ne spreglejte