Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 4. 2015,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dškatla družina

Sreda, 29. 4. 2015, 13.29

8 let

"V tem svetu sem se našla in si ne želim več nazaj"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mati dveh nadobudnežev je doživljala vzpone in padce, a na svoji podjetniški poti nikoli ni obupala. Z idejo o posebni škatli je nato osvojila tako strokovnjake kot družine, ki jim je ta namenjena.

Ko je 33-letna Mateja Dobovšek po poteku drugega porodniškega dopusta ostala brez zaposlitve, je vedela, da ne more čakati križem rok. Začela se je udeleževati različnih brezplačnih delavnic na temo podjetništva, tudi program Podjetno v svet podjetništva.

Kljub oviram do uspeha Čeprav jo je podjetništvo vedno bolj privlačilo, je na poti naletela tudi na nekaj ovir in razočaranj.

Področje, ki se mu je želela posvetiti, je bilo kakovostno preživljanje družinskega časa. Njeno prvo idejo so zavrnili, češ da je preobširna, nato pa se ji je utrnila odlična misel o naročniški škatli.

"Jeseni sem idejo prijavila na tri natečaje, ki so se zvrstili v istem tednu, v upanju, da bom vsaj na enem uspešna in da se bom lahko vključila v eno izmed podjetniških usposabljanj. Prijetno me je presenetilo, da sem na vseh razgovorih dobila potrditve strokovnjakov, da je ideja vredna razvoja," je dejala Mateja, ki je za prav posebno škatlo izbrala ime Dškatla.

Tako je začela obiskovati šolo podjetništva programa za spodbujanje podjetništva z družbenim učinkom Ferfl in delavnice Yes Start. Dškatlo je razvijala, delala intervjuje med neznanci o pomanjkljivostih, pripravila prototip in spet intervjuvala starše o rešitvi. Ko je decembra stopila pred komisijo, je bila presrečna, ko je bila njena Dškatla izbrana med dve zmagovalni ideji. Nato se je vključila v Ferflov socialno podjetniški inkubator in se v decembru zaposlila v tretji skupini Podjetno v svet podjetništva (PVSP) 2014.

Vsa ta pridobljena znanja in pozitivna podjetniška energija v teh krogih visoko motiviranih ljudi so ji dali zagon. "Razvijala sem Dškatlo in konec marca sva skupaj z možem naredila prvo izdajo za testiranje."

Kaj pravzaprav je Dškatla? V Dškatli so vrečke z različnimi družinskimi aktivnostmi, in sicer: – igranje, – ustvarjanje, – vrtnarjenje, – kuhanje, – družinski izlet, – branje in – aktivnost za partnerski odnos.

V vsaki vrečici so navodila in ves potreben material za izvedbo te aktivnosti. Družina vrečico samo vzame in se zabava. Ni zamudnega iskanja idej po knjigah, revijah, spletu in nakupovanja, pojasnjuje Mateja.

Glavni cilj Dškatle je in bo, kot pravi univerzitetna diplomirana organizatorka dela, družinam omogočiti, da skupaj zabavno in poučno preživijo tisti dragoceni čas, ki ga imajo na voljo.

Vsak mesec nova rdeča nit Škatlo z različnimi idejami lahko naročite za vsak mesec. Aprilska izdaja je bila namenjena testiranju in izdelana v omejeni količini. Naročila bodo potekala prek spletne strani (ki jo še pripravljajo), kjer se bodo družine naročile na Dškatlo in jo na dom prejele vsak začetek meseca, dokler se ne bodo odjavile od naročnine, kar pa lahko storijo kadarkoli. Hkrati bo mogoče naročiti darilno Dškatlo, ki jo lahko kdorkoli podari družini.

Mateja Dškatli vedno določi rdečo nit in pripravi aktivnosti, ki so primerne letnemu času in dogodkom v tistem mesecu. "Sem mamica dveh nadobudnežev in zelo rada ustvarjam, zato je znanje plod izkušenj. Hkrati smo z možem in dvema malčkoma tipični predstavniki mlade slovenske zaposlene družine, tako da poznava težave in izzive, s katerimi se spoprijemajo starši predšolskih otrok," je pojasnila.

S kakšnimi ovirami pa se je Mateja srečevala, ko je projekt še nastajal? "Finance so vedno ovira, ki jo moramo tako ali drugače premagati. Največja ovira, ki jo imamo in s katero sem se tudi sama spopadala, pa so omejitve in pregrade, ki si jih ustvarjamo v glavi. Ko pregrade padejo in si upaš razmišljati zunaj danih okvirov ter ugotoviš, da si tudi ti tisti posameznik, ki je edinstven in ima določene kvalitete, ki lahko pomagajo nekomu, in to edinstvenost posameznika spoštuješ tudi pri drugih, se odpre nov svet. V tem svetu sem se našla in si ne želim več nazaj," pravi.

Pozitiven odziv ji daje še večji zagon Odzivi, ki jih je prejela v tem kratkem času, so zelo dobri, družine pa navdušene. Pošiljajo ji slike, na katerih ustvarjajo, pečejo, se igrajo, vse to z Dškatlo. Vse to ji daje še večji zagon, saj je dokaz, da njeno delo ni zaman in da njena Dškatla povezuje družine.

Mateja je že skovala tudi načrt za naprej. V prihodnjega pol leta želi izpopolniti izdelek na podlagi informacij, ki jih bo dobila s testiranja, glavni cilj pa je promocija – da družine spoznajo Dškatlo in da pridobi zadovoljne naročnike. "Ko bo izdelek malce ustaljen, pa imam v prihodnjem letu v načrtu nove različice za posebne priložnosti," nam je še zaupala.

Ne spreglejte