SiolNET. Siol Plus Junaki za jutri
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Moda kot orodje za izražanje stališč in čustvenih vzgibov

4

termometer

Sofija Urumović, 21-letna modna oblikovalka, Primorka, ki kljub svojim razmeroma rosnim letom dosega veliko na domači in trenutno celo na tuji modni sceni.

Medtem ko smo v preteklem letu lahko občudovali njeno modno kreacijo na natečaju Mlad, Ustvarjalen, Chevrolet, jo danes lahko vidimo med desetimi finalisti izbora mladih talentov iz vse Evrope.

Sofija je Primorka, ki bo tako kot danes tudi jutri orala ledino na domači in tuji modni sceni. To dokazujejo njeni uspehi na številnih natečajih, ki se jih je udeležila. Ti so potrdili njeni kakovost in kreativnost, ki sta vsekakor vredni občudovanja. Vse se je začelo leta 1992, ko je danes perspektivna oblikovalka v Kopru prijokala na svet. Po končani gimnaziji je leta 2010 začela študij na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je že od začetka nizala številne uspehe.

V svojem delu za razne natečaje in projekte je povezovala modo in ilustracijo, različne oblike z oblekami ter tudi rože in oblačila. Ob svojem delu se je srečevala s številnimi materiali, med drugim z volno, tuji ji niso niti vzorci. Svoja dela je tako razstavljala v številnih modno priznanih ustanovah in trgovinah, kot sta Galerija Emporium in Maximarket.

Kmalu so njeno ustvarjalnost začeli nagrajevati Preteklo leto je bilo zanjo še posebej uspešno, saj je osvojila številne nagrade, ki so v življenjepisu modne oblikovalke vsekakor dobrodošle. Med vidnejšimi je zmaga na natečaju Mlad, Ustvarjalen, Chevrolet, ki ji je odprla vrata tudi v tujino, saj gre za natečaj, kjer se med seboj pomerijo zmagovalci z vseh koncev sveta. V istem letu je njeno odličnost prepoznala tudi fakulteta, na kateri študira, in ji podelila nagrado za posebne dosežke.

Nosljivi podobe in občutki V intervjujih oblikovalka rada poudarja, da želi v svoje oblikovanje vnesti podobe iz okolja, filmov, slik in občutkov ter jih pretvoriti v nosljive oblikovalske rešitve. Sofija je torej ena izmed tistih modnih oblikovalk, ki ustvarjajo oblačila z dušo, oblačila, ki bi jih želeli nositi in so primerna za več različnih priložnosti, ne le eno.

Premišljeno delo in inovativne oblike Njeno poigravanje z materiali kaže na premišljeno delo, pridružijo se mu še inovativne oblike, te dajejo njenemu oblikovalskemu izrazu dodatno vrednost in žar, ki bi ga večkrat radi videli na domačem modnem parketu. Dejstvo, da na modno ustvarjanje gleda tako z umetniškega kot prodajnega vidika, nam daje pozitiven občutek v družbi, ta nerada izbira srednjo pot, ampak se pogosteje loti ene ali druge skrajnosti.

Čaka na priložnost za rast in razvoj v tujini Za konec lahko z žalostjo in veseljem hkrati ugotovimo, da obstaja možnost, da se nam bo oblikovalski talent izmaknil. Zunaj naših meja Sofija vidi odlično priložnost za rast in razvoj, saj prav tujina omogoča pravi vpogled v modno industrijo. Ta je v Sloveniji v zadnjih letih žal v stanju, ki za našo modno prihodnost ne pomeni nič dobrega. A upanje ostaja, saj nam junaki, ki si upajo in želijo biti ustvarjalni, kažejo tudi to, da se kljub ne tako rožnatim razmeram vseeno poraja veliko priložnosti za vsakogar na tem svetu, le zgrabiti jih je treba.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin