Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 6. 2014,
21.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

David Per Po Sloveniji

Nedelja, 22. 6. 2014, 21.52

6 let, 6 mesecev

"Mašina," ki bo z mature švignila proti svetli prihodnosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko je kolesarska karavana dirke Po Sloveniji drvela mimo njegovega hiše, ga je nehote okužila s športom, ki je postal sestavni del njegove življenja. Davidu Peru napovedujejo sijočo prihodnost.

Komaj 18-letni David Per, kolesar novomeškega kluba Adria Mobil je s tradicionalno slovensko pentljo, kot imenujemo kolesarsko dirko Po Sloveniji, povezan na prav poseben način. "Dirka Po Sloveniji je vodila mimo mojega domačega kraja Šmarješke Toplice in prav zaradi nje in hitrosti, s katero so kolesarji drveli mimo, sem se navdušil za kolesarstvo," je po prihodu skozi ciljno črto v Novem mestu, kjer se je včeraj končala 21. dirka Po Sloveniji, ki smo jo podrobno spremljali tudi na Sportalu, pripovedoval nadarjeni najstnik.

Kolesarstvo je garanje, a je biatlon še večje Zaveda se, da za uspeh v enem najbolj garaških športov resda potrebuješ talent, ki ga ima po besedah strokovnjakov v izobilju, a ta še zdaleč ni dovolj. Delo, delo in še šestkrat delo, pa morda je. Pod strokovnim vodstvom trenerja Boštjana Mervarja trenira vsak dan. Običajno po od tri do štiri ure dnevno, ko je na vrsti dan za regeneracijo, pa vsaj uro. Opazke, da je kolesarstvo prav gotovo eden najbolj garaških športov, ne zanika, a kot še zahtevnejšega izpostavi biatlon, šport dveh ekstremov, hiperaktivnega teka in umirjenega in skoncentriranega strelskega dela. "Na kolesu si vsaj pri spustih in v zavetrju lahko malo odpočijemo, pri biatlonu pa tudi tega ni."

Trikratni državni prvak, ki ne mara v klanec "Kolo mi je bilo od nekdaj domače, kot otroci smo nonstop preživeli na kolesu. Potem pa se je moja mami nekega popoldneva vrnila domov, češ da se je pogovarjala s Sandijem Papežem, trenerjem najmlajših pri Adria Mobil, in da se jim lahko pridružim. In sem se. Imel sem 12 let in kolesarstvo mi je bilo pač všeč," se je svojih prvih korakov v svet športnega garanja, kjer je veliko podrejanja ekipnemu delu, spominjal gostobesedni sogovornik. Najprej se je prevažal z gorskim kolesom, nato je presedlal na "specialko" in na njej tudi ostal.

Peru ustrezajo skoraj vsi tereni, najraje ima krajše klance, ravninske dirke in kronometer, kjer je letos – pozor! – že tretjič zapored osvojil naslov državnega prvaka, medtem ko mu daljši vzponi, kot je bil na primer vzpon na Tri Kralje na kraljevski etapi 21. slovenske pentlje, ne dišijo, če se izrazimo v milejši različici.

"Predstavljam si ga kot kolesarja za dirke po severni Franciji, v državah Beneluksa in Nemčiji Njegov nekdanji trener Josip Radaković perspektivnega kolesarja opisuje kot "mašino", ki lahko razvije veliko absolutno moč, ki je trmast v pozitivnem smislu in povsem osredotočen na svoje cilje. "David je zelo dober na kronometrih, prologih in predstavljam si ga lahko kot kolesarja, ki bo primeren za dirke po severni Franciji, v državah Beneluksa in Nemčiji."

Matura na dan dirke Po Sloveniji Podobno kot lani Matej Mohorič je tudi Per prav v času dirke opravljal maturo. Na srednji kemijski šoli je prav na dan, ko ga je popoldne v Ljubljani čakala vožnja na čas, opravljal pisni preizkus znanja, naslednji dan, na dan 2. etape, pa se je moral spoprijeti še z ustnim.

"Občutek imam, da mi bo zneslo," optimistično zastavi simpatični kolesar, ki zdaj namerava akademsko sfero postaviti na stran in se osredotočiti izključno na kolesarstvo, pa čeprav njegov nekdanji trener Radakovič verjame, da bi tudi kolo lahko uspešno kombiniral s šolo. "V času mrtve sezone bi še vedno lahko študiral, saj ni treba, da študij dokonča v najkrajšem mogočem roku," pravi trener, ki z enim očesom še vedno budno spremlja delo nekdanjega varovanca.

Njegov čas šele prihaja? Lanski zmagovalec Vuelte jih ima 42! David Per ima verjetno pred seboj še dolgo kolesarko kariero – spomnimo, Američan Chris Horner iz ekipe Lampre-Merida je z 42 leti zmagal na španski Vuelti –, upa le, da bo dovolj dober in da se bo lahko ognil poškodbam ter da bo v svetu kolesarstva lahko ostal tudi po sklenitvi aktivne športne poti. Za zdaj je najbolj ponosen na trikratni zaporedni naslov državnega prvaka v kronometru in etapno zmago na dirki za svetovni pokal za starejše mladice ter drugo mesto v generalni razvrstitvi.

Njegov nekdanji trener Radaković si želi, da bi fant še naprej mislil s svojo glavo in da bo "previden ob sladkih besedah menedžerjev, ki radi obljubljajo Indijo Koromandijo. Če se bo res popolnoma posvetil kolesarstvu in če bodo zanj skrbeli tako, kot morajo, potem ima še dolgo kariero. Šampioni, kot je Fabian Cancellara, so stari več kot 30 let in dosegajo izvrstne rezultate."

Ne spreglejte