Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
9. 2. 2016,
16.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ilirija košarka trening

Torek, 9. 2. 2016, 16.13

6 let, 6 mesecev

Športna šola po ameriško, ki vabi mlade in nadarjene

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V ljubljanskem športnem središču New Era Basketball med zimskimi počitnicami pripravljajo kamp za ambiciozne mlade košarkarje po vzoru ameriških športnih kampov.

Lani smo v rubriki Junaki za jutri pisali o Urošu, Janu in Luki iz ljubljanskega športnega središča New Era Basketball. Fantje so športni trenerji in mladim košarkarjem, ki se želijo skozi individualni trening izpopolniti, pomagajo do boljšega košarkarskega tehničnega znanja, atletskih sposobnosti in mentalne moči.

Znamka New Era Basketball deluje po vzoru ameriških športnih kampov. Uroš, Jan in Luka so v preteklosti z veščinami dodatno "opremili" na stotine mladih košarkarjev, tudi nekaterih, ki igrajo v Evroligi in NBA. Pri njih so košarkarsko znanje pilila znana športna imena, kot so gruzijski reprezentant in igralec Dallas Mavericks Zaza Pachulia, njegov rojak Tornike Shengelia ter slovenski košarkarski mojstri Zoran Dragić, Dino Murić in Blaž Mesiček.

Skills camp po vzoru ameriških košarkarskih šol

New Era Basketball v času zimskih počitnic v ljubljanski športni hiši Ilirija pripravlja kamp športnih veščin z intenzivnim trening programom. Tako imenovani skills camp je namenjen igralcem med 13. in 18. letom s košarkarskim predznanjem, ki želijo nadgraditi svoje veščine in tako postati boljši v različnih prvinah igre, pravi vodja programa Uroš Ninič.

Športni kamp bo potekal več dni po nekaj ur dnevno. Vključeval bo vaje z žogo, učenje trikov, kako pretentati nasprotnika, igro ena na ena in posebnost, trening s pametnimi lučmi, s pomočjo katerega se igralci urijo v hitrostnih reakcijah.

"V ZDA takšnim kampom dajejo res velik poudarek. Naša šola je prva tovrstna v Sloveniji. To je smer sodobnega pristopa h košarki v smislu razvijanja individualnih veščin. Poglejmo na primer Stephena Curryja (igralec aktualnih NBA prvakov Golden State Warriors in lanski najboljši igralec lige NBA, op. p.). Da lahko počne, kar počne, morajo biti njegove veščine izjemne, obvladovanje žoge pa popolno. Do tega vodi le ena pot: pridnost in trdo delo. Prav to miselnost želimo posredovati mladim igralcem," poudarja Ninič.

Talent brez dela ni dovolj Ninič, sam več kot 20 let aktiven košarkar, med pogovorom večkrat omeni, da je delo z mladimi najboljša izkušnja. Trenerji lahko z njimi dosledno izvajajo vaje, ki si jih zamislijo, saj so dojemljivi za učenje.

"Je pa kljub trdemu delu pri njih treba ohraniti igrivost in kreativnost. To je vsakič znova izziv za nas. Če se to izide, potem je to popolna zmaga."

In še nekaj se mu zdi pomembno: "Nikoli ne gre samo za talent, vedno odloča delo. Skozi športni trening jim pomagamo postaviti zdrave vrednote za vse življenje."

Mentalni trening za igralce V New Era Basketball so od lani, ko smo jih obiskali v Ilirijini dvorani v Šiški, dobili nekatere nove sodelavce.

Zdaj igralcem, s katerimi delajo, nudijo tudi psihološko oporo. Ta je sestavni del vsakega športa na visoki ravni, pravi Ninič.

Ninič bo s trenersko ekipo v prihodnjih mesecih pripravil ponovitev poletnega trening kampa. Lanskega je obiskalo 80 košarkarjev in košarkaric, precej jih je bilo iz Slovenije, številni so prišli iz tujine, dodaja.

Ne spreglejte