Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2016,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dobra vest inovacija

Torek, 19. 1. 2016, 12.53

8 let

Slovenska inovacija, ki je dobila zlato priznanje za nov izdelek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Ideja se mi je porodila, ko sem po večurnem sedenju za volanom, sedel še za računalnikom in pisal poročila," pojasnjuje Srečko Pisnik.

Zaradi utrujenosti je bilo sedenje napačno in posledično je Srečka Pisnika bolelo v križu, bolečine pa niso minile niti po nakupu pasu za križ. Kot pojasnjuje, je razmišljal kot statik in sebe s tem, ko se je pritrdil na naslon stola, prisilil v pravilen položaj. "Izhajal sem iz pravilne drže pri sedenju in tej drži prilagodil izdelavo prototipa izdelka," pojasnjuje inovator.

EASEBelt je slovenski pripomoček za oporo hrbtenice in ergonomsko sedenje, ki pomaga pri pravilni legi hrbtenice v obliki črke S in je namenjen osebam, ki veliko časa sedijo (vozniki avtomobilov in gradbenih strojev, osebe v invalidskih vozičkih, zaposleni, ki opravljajo delo sede).

Od ideje do končnega izdelka Srečko je izdelek razvijal od leta 2009, ko je izdelal prvi prototip, ki ga je nato več let uporabljal tudi sam. "V tem času sem ponudil šivanje podjetju Mura, a se na mojo prošnjo po sodelovanju niso odzvali. Potem sem ga predstavil ortopedom in fizioterapevtom, saj sem želel pridobiti strokovno mnenje. Pozitiven odziv na delovanje pasu je podal ergonomist Marko Lovše," dodaja Pisnik. V sodelovanju s tapetništvom Mezgec iz Hrušice je nato razvil izdelek in ga predstavil na dveh sejmih v tujini.

Načrtov in idej je več kot dovolj Pisnik napoveduje nadaljnji razvoj predvsem modelov EASEBelt Dynamic in EASEBelt Musik. Prvi je namenjen profesionalnim športnikom, drugi glasbenikom. Tem ljudem je skupno, da veliko potujejo in imajo malo časa za regeneracijo telesa. Prav tako so stopili v stik s fakulteto za šport za posredovanje mnenja in izvedbo merjenj na modelu, saj želijo izmeriti učinek pasu na športnike, ki so dnevno fizično aktivni.

O sodelovanju se pogovarjajo s predstavniki avtomobilske industrije za ameriški in kanadski trg, dogovarjajo se tudi s proizvajalci kmetijske in gradbene mehanizacije ter enim od proizvajalcev avtodomov.

Ne spreglejte