Slovenska inovacija, ki je dobila zlato priznanje za nov izdelek

"Ideja se mi je porodila, ko sem po večurnem sedenju za volanom, sedel še za računalnikom in pisal poročila," pojasnjuje Srečko Pisnik.

1 / 2

Foto: osebni arhiv

2 / 2

Foto: osebni arhiv

Zaradi utrujenosti je bilo sedenje napačno in posledično je Srečka Pisnika bolelo v križu, bolečine pa niso minile niti po nakupu pasu za križ. Kot pojasnjuje, je razmišljal kot statik in sebe s tem, ko se je pritrdil na naslon stola, prisilil v pravilen položaj. "Izhajal sem iz pravilne drže pri sedenju in tej drži prilagodil izdelavo prototipa izdelka," pojasnjuje inovator.

EASEBelt je slovenski pripomoček za oporo hrbtenice in ergonomsko sedenje, ki pomaga pri pravilni legi hrbtenice v obliki črke S in je namenjen osebam, ki veliko časa sedijo (vozniki avtomobilov in gradbenih strojev, osebe v invalidskih vozičkih, zaposleni, ki opravljajo delo sede).

Od ideje do končnega izdelka Srečko je izdelek razvijal od leta 2009, ko je izdelal prvi prototip, ki ga je nato več let uporabljal tudi sam. "V tem času sem ponudil šivanje podjetju Mura, a se na mojo prošnjo po sodelovanju niso odzvali. Potem sem ga predstavil ortopedom in fizioterapevtom, saj sem želel pridobiti strokovno mnenje. Pozitiven odziv na delovanje pasu je podal ergonomist Marko Lovše," dodaja Pisnik. V sodelovanju s tapetništvom Mezgec iz Hrušice je nato razvil izdelek in ga predstavil na dveh sejmih v tujini.

Načrtov in idej je več kot dovolj Pisnik napoveduje nadaljnji razvoj predvsem modelov EASEBelt Dynamic in EASEBelt Musik. Prvi je namenjen profesionalnim športnikom, drugi glasbenikom. Tem ljudem je skupno, da veliko potujejo in imajo malo časa za regeneracijo telesa. Prav tako so stopili v stik s fakulteto za šport za posredovanje mnenja in izvedbo merjenj na modelu, saj želijo izmeriti učinek pasu na športnike, ki so dnevno fizično aktivni.

O sodelovanju se pogovarjajo s predstavniki avtomobilske industrije za ameriški in kanadski trg, dogovarjajo se tudi s proizvajalci kmetijske in gradbene mehanizacije ter enim od proizvajalcev avtodomov.

Združenje inovatorjev IFIA s sedežem v Ženevi je oktobra 2015 omogočilo predstavitev izdelka EASEBelt na mednarodnem sejmu inovacij iENA 2015 (international inventions event) v Nürnbergu. Izmed 700 inovacij iz 36 držav je EASEBelt 25-članska mednarodna žirija strokovnjakov nagradila z zlatim priznanjem za nov izdelek na trgu. Novembra je pas EASEBelt izmed 723 inovacij iz 40 držav prejel še srebrno priznanje za inovativnost na sejmu SIIF v Seulu.
Kdo je Srečko Pisnik? Srečko Pisnik je končal srednjo tehnično šolo smer strojništvo, se zaposlil v EM Hidromontaži in takoj začel sodelovati pri izrednih prevozih za Nuklearno elektrarno Krško in montažah najtežje strojne in gradbene opreme. Kmalu je opravil še strokovni izpit in lahko začel voditi najzahtevnejše projekte in pripravljati izvedbene elaborate. Mladostna zagnanost ga je zapeljala na pot inovacij. Izdelal je številne tehnične izboljšave in pripomočke, za kar je prejel številna priznanja in nagrade. Med drugim je Pisnik prevzel vodenje in financiranje (nečakinje) Tine Pisnik na njeni teniški poti.
Dobra vest je tista vest, ki kaže na to, da ni vedno vse zgolj slabo. Da so med nami ljudje, ki s svojimi dejanji spreminjajo svet, vlivajo optimizem. Če imate sami predlog za osebo, društvo, skupnost, ki bi si po vašem mnenju zaslužila pozornost v tej rubriki, pišite na naslov dobravest@tsmedia.si.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano