Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
21. 9. 2015,
0.54

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

motokros Tim Gajser Tim Gajser

Ponedeljek, 21. 9. 2015, 0.54

6 let, 9 mesecev

Po zaslugi Tima Gajserja ima Slovenija spet svetovnega prvaka v motokrosu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komaj 19-letni motokrosist Tim Gajser je šampionsko opravil z zadnjo dirko svetovnega prvenstva v ZDA, kjer ni le branil, temveč celo povečal prednost v skupnem seštevku.

Na progi Glen Helen taktike ni bilo: Slovenec Tim Gajser kljub prednosti napadal na vso moč

Najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser (Honda) je na zadnjo dirko letošnjega svetovnega prvenstva na progo Glen Helen, ki leži približno 80 kilometrov vzhodno od Los Angelesa, prišel z lepo prednostjo 18 točk pred najbližjim tekmecem Paulsom Jonassom, dirkačem ekipe KTM. Čeprav smo pričakovali tudi taktičen obračun Slovenca in Latvijca, sta oba v težkih razmerah, temperature so se dvignile skoraj do 40 stopinj Celzija, dirkala zelo napadalno.

Jonass, ki je imel zaradi težav z motociklom precej slabši štartni položaj, je enostavno moral napasti. Sredi prve vožnje je celo prehitel Gajserja, a Slovenec ni taktično ostal za njim in hranil lepo prednosti, temveč se odločil za nekaj zelo brezkompromisno odpeljanih krogov in tudi pogumnih manevrov. Prehitel je Jonassa in že v prvi vožnji tako prednost v skupnem seštevku povečal na skoraj neulovljivih 23 točk.

Gajser bi moral v drugi vožnji odstopiti in Jonass zmagati, kar pa se seveda ni zgodilo. V razvrstitvi MX2 je bil letos Gajser razred zase in zadnja dirka je to le še potrdila. Ker je dirkač iz Pečk šele nedavno dopolnil 19 let, je pred njim zagotovo še svetleča kariera.

"Kar ne morem verjeti, občutek je enostavno izjemen. Verjetno se bom jutri, ko se bom prebudil, počutil še bolje, a za zdaj se vse zdi kot sanje," je po velikem uspehu dejal Gajser.

"Celo življenje smo za ta dosežek zelo trdo delali in si ga srčno želeli. Kar ne morem se vsem dovolj zahvaliti, od moje ekipe, mehanikov do Honde in vsem, ki so me na moji poti podpirali. Sezona se je začela nekoliko slabše, tudi sam sem naredil nekaj napak. A nato je šlo le bolje in bolje. Za menoj je res izjemno leto z najprej prvo zmago v svetovnem prvenstvu in zdaj še naslovom svetovnega prvaka."

Nekdanji državni prvak v judu se je pri enajstih letih popolnoma zapisal motokrosu

Današnji uspeh vzhajajoče slovenske zvezde svetovnega motokrosa kajpak ni naključen. Pod vplivom očeta Bogomira Gajserja je na motociklu sedel že pri dveh letih, pri treh pa je na svoji prvi tekmi že stal na stopničkah. Resni preskusi so prišli pozneje: Gajser je vztrajnost krepil prek različnih športov in šele pri enajstih letih, ko je postal evropski prvak v motokrosu , se je v popolnosti posvetil temu športu.

Dve leti pozneje je naslov evropskega prvaka osvojil še s 85-kubičnim motociklom, leta 2012 pa je bil s 125-kubičnim motociklom tako evropski kot mladinski svetovni prvak. Gajser je s tovrstnim motociklom dejansko osvojil skoraj vse kar se je dalo in zato je bil preskok v razred MX2 (250-kubični motocikli) logičen. Na posameznih dirkah je blestel že lani, skupno peto mesto pa je bilo le napoved letošnje šampionske sezone.

Težak začetek sezone, a nadaljevanje s petimi skupnimi zmagami

Do dirke v ZDA je Gajser letos sicer že petkrat postal skupni zmagovalec dirke, a imel na posameznih dirkah precej težav. Na uvodno dirko v Katarju je zaradi težav z vizo prispel tik pred štartom, zaradi dehidracije mu zdravstveno osebje ni dovolilo nastopiti v drugi vožnje dirke na Tajskem. Toda nato je kmalu začel stopnjevati svoje rezultate in vožnje, to pa se je videlo tudi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Slovenec je bil tako že pred ameriškim finalom v odličnem položaju pred najbližjim tekmecem Jonassom, v zadnjih krogih letošnje sezone pa je svojo prevlado le potrdil.

Gajser vozi z 250-kubično hondo CFR250R, ki jo poganja 250-kubični štiritaktni štirivaljni motor z močjo 32 kilovatov in 29 njutonmetri navora.

Slovenski najstnik bo za Hondo dirkal vse do leta 2020

Čeprav gre za drag šport, Slovenija pa je majhno tržišče, imamo po zaslugi Gajserja v svetovnem motokrosu svetlo prihodnost. Z ekipo Gariboldi Honda, ki se ji je priključil pred lansko sezono, je namreč v začetku avgusta podpisal pogodbo vse do leta 2020.

"V ekipi smo kot ena velika družina, vse poteka odlično. Rezultati enostavno prihajajo. Zelo pomembno je, da lahko grem na dirko, se tam zabavam in poskušam doseči kar najboljši rezultat, ob tem pa se mi ni treba obremenjevati z vprašanjem, kje bom dirkal prihodnje leto. Podaljšanje pogodbe s Hondo je kot izpolnitev sanj," je ob podpisu pogodbe povedal 19-letni Gajser.

Ne spreglejte