SiolNET. Posel danes Sanjska služba
Oglasno sporočilo
 • Messenger
 • Messenger

Mit ali resnica: kdaj vas delodajalec ne more odpustiti?

Oglasno sporočilo

Odpoved delovnega razmerja lahko nastopi na zahtevo delavca ali delodajalca. V obeh primerih ločimo redno in izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Svetujemo, da se delavec v taki situaciji temeljito pozanima o tem, kakšne pravice mu pripadajo po prekinitvi pogodbe (ko se mu izteče odpovedni rok).

12 media, pravna pomoč

Če odpoved delovnega razmerja poda delavec:

 • v primeru redne odpovedi delavcu ni treba navajati razloga za odpoved. Vendar ni upravičen do odpravnine, niti do nadomestila za brezposelnost. Odpovedni rok iz pogodbe o zaposlitvi se lahko skrajša, če se delavec in delodajalec o tem dogovorita;
 • v primeru izredne odpovedi s strani delavca je upravičen do odpravnine, odškodnine in nadomestila za brezposelnost. Odpovednega roka ni. Takšno odpoved poda delavec v primeru, da je delodajalec huje kršil njegove pravice (npr. ne izplačuje plač). Predhodno mora opozoriti delodajalca na kršitve ter podati prijavo na inšpektorat za delo. 

Če odpoved delovnega razmerja poda delodajalec, mora utemeljiti razlog odpovedi in ga v primeru sodnega postopka tudi dokazati na sodišču. Zakon o delovnih razmerjih predvideva različne vzroke za odpoved, pri katerih ima delavec največ pravic pri odpovedi iz poslovnih razlogov, najmanj pa pri izredni odpovedi. Slednja je predvidena za hujše kršitve delovnega razmerja s strani delavca.

Če imate vprašanja glede vaše situacije, se posvetujte s pravnikom.

Koga ne smejo odpustiti?

Pogodbe o zaposlitvi ni mogoče odpovedati (posebno pravno varstvo pred odpovedjo):

 • zaradi začasne odsotnosti z dela zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni,
 • v času izrabe starševskega dopusta v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi dopusta,
 • v času nosečnosti,
 • delavkam, ki dojijo otroka do enega leta starosti,
 • delavcem, starim 58 ali več let, ali tistim, ki jim do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino manjka do pet let – brez pisnega soglasja (razen v primeru, ko imajo zagotovljeno nadomestilo plače na Zavodu do nastopa pogojev za pokojnino).

Še nekaj koristnih informacij o odpovedi delovnega razmerja

 • V primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnega razloga ima delavec pravico do nadomestila za brezposelnost (obvezna prijava na Zavodu za zaposlovanje v roku treh dni po odpovedi).
 • V času trajanja odpovednega roka ima delavec možnost izkoristiti še ne porabljeni letni dopust, prav tako pa ima pravico do iskanja nove zaposlitve v trajanju najmanj dve uri tedensko.
 • V primeru sporazumne prekinitve pogodbe o zaposlitvi delavcu ne pripada odpravnina, razen če gre za upokojitev. Sporazumna prekinitev je klasična pogodba, ki je veljavna, ko je podpisana tako s strani delavca kot tudi delodajalca.  

Imate vprašanja glede vaše situacije? Kakšne so vaše pravice, kako ravnati, da bo najbolje za vas? Pokličite naše pravne strokovnjake. Na številki 01 280 8000 so vam na voljo diplomirani pravniki, ki bodo preučili vašo situacijo in vam svetovali, kaj storiti. Bodite v prednosti z dobrim pravnim nasvetom!

Pokličite 01 280 8000 in povejte kodo SIOL, s katero pridobite dodatnih pet minut pogovora BREZPLAČNO ob zakupu desetih minut po promocijski ceni 19,90 €.


Naročnik oglasnega sporočila je 12Media.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin