Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
20. 1. 2016,
14.31

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance Hrvaška stanovanja

Sreda, 20. 1. 2016, 14.31

7 mesecev, 4 tedne

Za katere poceni nepremičnine na hrvaški obali se lahko potegujete na dražbah

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Izklicne cene nepremičnin na hrvaški obali, ki se bodo prodajale na dražbah, se začnejo pri 15 tisočakih. Največ smo jih našli v Pulju in na Reki. Kako lahko do vikenda pridete ceneje kot v Sloveniji?

Vse bližje je poletje, ko se Slovenci množično odpravljajo na hrvaško obalo. Pregledali smo ponudbo nepremičnin, ki se bodo v kratkem znašle na dražbah. Večinoma gre za stanovanja v blokih, ki jih novi lastniki z nekaj truda in iznajdljivosti pogosto spremenijo v počitniške apartmaje.

Največ nakupnih priložnosti smo našli blizu meje, v Pulju in na Reki. Izklicne cene se gibljejo od 15 tisočakov pa vse do 1,8 milijona evrov. A osredotočili smo se na nepremičnine, katerih izklicne cene ne presegajo 60 tisočakov.

Slovenci pokupijo tretjino vseh hrvaških nepremičnin Slovenci so po številu obiskov in nočitev drugi med tujimi gosti, takoj za Nemci. Lani jih je na Hrvaškem letovalo več kot 1,2 milijona, kar je šest odstotkov več kot leto prej. Obenem so ustvarili več kot osem milijonov nočitev oziroma 4,6 odstotka več glede na leto pred tem.

S tretjinskim deležem so bili Slovenci v zadnjih 20 letih tudi najpogostejši tuji kupci nepremičnin na Hrvaškem. Največ povprašujejo po dvosobnih ali trisobnih stanovanjih v pritličjih z vrtom, pri katerih je mogoč dostop do morja brez avtomobila. Med regijami dajejo prednost Istri in Krku.

Cene precej nižje kot v Sloveniji Na spletnem portalu Drazba.net smo našli okoli 150 nepremičnin v v vseh sedmih obmorskih hrvaških regijah oziroma županijah: istrska, primorsko-goranska, ličko-senjska, zadrska, šibensko-kninska, splitsko-dalmatinska in dubrovačko-neretvanska regija.

"Opažamo, da je zanimanja Slovencev za nakup nepremičnine na hrvaški obali vedno več, saj so cene v veliko primerih precej nižje kot na slovenski obali," so nam pojasnili na spletnem portalu Drazba.net, ki ponuja vpogled v dražbe pri naših južnih sosedih.

Medtem ko časnik Finance piše, da za nepremičnine namenjene oddihu v Sloveniji ni pretiranega zanimanja, realna cena zanje pa znaša okoli tisoč evrov za kvadratni meter, se izklicne cene na hrvaški obali pričnejo pri 400 evrih.

Na dražbo se je treba dobro pripraviti Ekipa Drazba.net zainteresiranim kupcem svetuje, da se za vsako dražbo ali zbiranje ponudb dobro pozanimajo. Nepremičnino naj si predhodno ogledajo v živo, naredijo naj vpogled v cenilno poročilo ter preverijo zemljiško knjižno stanje nepremičnine. "Večina nepremičnin na našem portalu je prosta bremen. V nasprotnem primeru pa mora biti to tudi praviloma navedeno," opozarjajo.

Kupcem zato priporočajo, da zgoraj navedenih opravil ne počnejo tik pred dražbo, saj je rok vplačila varščine na Hrvaškem nekoliko krajši kot v Sloveniji. V povprečju znaša od enega do 10 dni pred samo dražbo, odvisno od primera.

Katere zanimive nepremičnine bodo v naslednjih dveh mesecih na dražbah?

Ne spreglejte