Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
15. 3. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Cerklje na Gorenjskem Nazarje Hajdina nadure rast plače povprečna plača infografika dejavnost občina zaposleni Ljubljana Novo mesto

Sreda, 15. 3. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Povprečne plače v slovenskih občinah

V Sloveniji najvišja rast povprečne plače po letu 2011, ji je vaša občina sledila?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Foto: Reuters

Povprečna plača v Sloveniji se je lani zvišala bolj kot leto prej in največ v zadnjih petih letih. V primerjavi z letom 2015 so plače najbolj rasle v dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti. Najvišjo povprečno plačo imajo v občini Cerklje na Gorenjskem, najbolj se je zvišala v občini Hajdina.

Po podatkih statističnega urada (SURS) je bila v letu 2016 povprečna neto plača v Sloveniji 1.030 evrov, kar je 1,67 odstotka več kot leto prej. To je najvišja rast povprečne neto plače po letu 2011. Povprečna bruto plača je bila leta 2016 v Sloveniji 1.585 evrov. V slabih 13 odstotkih občin se je povprečna plača v letu 2016 v letu 2015 znižala, najbolj z dobrimi osmimi odstotki v občini Jezersko. Povprečna plača se je najbolj zvišala v občini Hajdina, in sicer za slabih osem odstotkov.

Občina Nazarje z največjo rastjo plače v primerjavi z letom 2008

Povprečna neto plača se je v Sloveniji med letoma 2008 in 2016 dvignila za dobrih 14 odstotkov. V primerjavi z letom pred vidnimi posledicami finančne krize (2008) je imelo v letu 2016 devet občin nižjo povprečno plačo. V tem obdobju se je povprečna plača najbolj zvišala v občini Nazarje, kjer je zrasla za skoraj polovico.

Za primerjavo: največji zaposlovalec v občini Nazarje je podjetje BSH Hišni aparati, d. o. o., družba, ki je imela v letu 2015 med svojimi zaposlenimi slabih 45 odstotkov delavcev prebivalcev te občine. Povprečna neto plača zaposlenega v podjetju v letu 2015 je bila 1.240 evrov, kar je slabih 25 odstotkov več od povprečne plače v Sloveniji.

 

V "letališki" občini povprečna plača 36 odstotkov višja od slovenske

Občina Cerklje na Gorenjskem je imela z 1.404 evri neto plače najvišjo povprečno plačo v Sloveniji. Ta se je v primerjavi s povprečjem za Slovenijo v letu 2016 na letni ravni znižala za slaba dva odstotka. Visoke povprečne plače v občini so predvsem zasluga podjetij, ki so povezana z zračnim prometom.

Podjetje Adria Airways je imelo v letu 2015 povprečno neto plačo višjo od 1.800 evrov na zaposlenega, podjetje za nadzor zračnega prometa v Sloveniji višjo od 3.300 evrov na zaposlenega in Aerodrom Ljubljana dobrih 1.150 neto povprečne plače na zaposlenega.

Novo mesto: visoko povprečje tudi zaradi izplačanih nadur

Na tretjem mestu za mestno občino Ljubljana po višini povprečne plače najdemo mestno občino Novo mesto. V tej je bila v letu 2016 povprečna neto plača 1.149 evrov, kar je slab odstotek več kot leto prej. V primerjavi z letom 2008 se je povprečna plača z 15,8-odstotno rastjo dvigovala hitreje od slovenskega povprečja.

Največ k višji povprečni plači v občini Novo mesto prispeva podjetje Krka, kjer je dobrih 4.500 zaposlenih v letu 2015 povprečno zaslužilo 1.700 evrov neto. Na višino povprečne plače vpliva tudi skoraj četrtina zaposlenih z izplačanimi nadurami, to je najvišji delež med mestnimi občinami v Sloveniji.

Največ nadur izplačali v občini Mežica

Nadure je v letu 2016 dobilo izplačanih 14,4 odstotka zaposlenih, kar je 0,7 odstotne točke več kot leto prej. V primerjavi z letom 2008 je dobilo izplačane nadure za 2,4 odstotne točke manj zaposlenih. Največ nadur so zaposlenim izplačali v občini Mežica, kjer je plačane nadure dobila skoraj polovica zaposlenih. Med mestnimi občinami so največ nadur izplačali v Novem mestu. V letu 2016 je 25,2 odstotka zaposlenih dobilo izplačane nadure.

Najvišja rast plač v dejavnosti javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti

Tako kot leto prej so tudi v letu 2016 najvišjo povprečno plačo dobili zaposleni v sektorju Oskrba z električno energijo, plinom in paro. Edino spremembo v primerjavi z letom prej so doživeli v dejavnosti Izobraževanje. Po višini povprečne plače so prehiteli zaposlene v sektorju Strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti.

Povprečna plača se je na letni ravni najbolj, to je za dobre štiri odstotke, povečala zaposlenim v dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnost obvezne socialne varnosti. Po povečanju plač v zdravstvu in napovedanih novih zahtevah sindikatov kaže, da bodo v letu 2017 plače dejavnostih v javnem sektorju med tistimi, ki bodo najbolj naraščale. Povprečna plača se je znižala v treh dejavnostih, med drugim tudi v kmetijstvu, lovu, gozdarstvu in ribištvu.

Ne spreglejte