SiolNET. Posel danes Finance
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Povprečne plače v slovenskih občinah

V Sloveniji najvišja rast povprečne plače po letu 2011, ji je vaša občina sledila?

10

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Povprečna plača v Sloveniji se je lani zvišala bolj kot leto prej in največ v zadnjih petih letih. V primerjavi z letom 2015 so plače najbolj rasle v dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti. Najvišjo povprečno plačo imajo v občini Cerklje na Gorenjskem, najbolj se je zvišala v občini Hajdina.

Po podatkih statističnega urada (SURS) je bila v letu 2016 povprečna neto plača v Sloveniji 1.030 evrov, kar je 1,67 odstotka več kot leto prej. To je najvišja rast povprečne neto plače po letu 2011. Povprečna bruto plača je bila leta 2016 v Sloveniji 1.585 evrov. V slabih 13 odstotkih občin se je povprečna plača v letu 2016 v letu 2015 znižala, najbolj z dobrimi osmimi odstotki v občini Jezersko. Povprečna plača se je najbolj zvišala v občini Hajdina, in sicer za slabih osem odstotkov.

Občina Nazarje z največjo rastjo plače v primerjavi z letom 2008

Povprečna neto plača se je v Sloveniji med letoma 2008 in 2016 dvignila za dobrih 14 odstotkov. V primerjavi z letom pred vidnimi posledicami finančne krize (2008) je imelo v letu 2016 devet občin nižjo povprečno plačo. V tem obdobju se je povprečna plača najbolj zvišala v občini Nazarje, kjer je zrasla za skoraj polovico.

Za primerjavo: največji zaposlovalec v občini Nazarje je podjetje BSH Hišni aparati, d. o. o., družba, ki je imela v letu 2015 med svojimi zaposlenimi slabih 45 odstotkov delavcev prebivalcev te občine. Povprečna neto plača zaposlenega v podjetju v letu 2015 je bila 1.240 evrov, kar je slabih 25 odstotkov več od povprečne plače v Sloveniji.

 

V "letališki" občini povprečna plača 36 odstotkov višja od slovenske

Občina Cerklje na Gorenjskem je imela z 1.404 evri neto plače najvišjo povprečno plačo v Sloveniji. Ta se je v primerjavi s povprečjem za Slovenijo v letu 2016 na letni ravni znižala za slaba dva odstotka. Visoke povprečne plače v občini so predvsem zasluga podjetij, ki so povezana z zračnim prometom.

Podjetje Adria Airways je imelo v letu 2015 povprečno neto plačo višjo od 1.800 evrov na zaposlenega, podjetje za nadzor zračnega prometa v Sloveniji višjo od 3.300 evrov na zaposlenega in Aerodrom Ljubljana dobrih 1.150 neto povprečne plače na zaposlenega.

Novo mesto: visoko povprečje tudi zaradi izplačanih nadur

Na tretjem mestu za mestno občino Ljubljana po višini povprečne plače najdemo mestno občino Novo mesto. V tej je bila v letu 2016 povprečna neto plača 1.149 evrov, kar je slab odstotek več kot leto prej. V primerjavi z letom 2008 se je povprečna plača z 15,8-odstotno rastjo dvigovala hitreje od slovenskega povprečja.

Največ k višji povprečni plači v občini Novo mesto prispeva podjetje Krka, kjer je dobrih 4.500 zaposlenih v letu 2015 povprečno zaslužilo 1.700 evrov neto. Na višino povprečne plače vpliva tudi skoraj četrtina zaposlenih z izplačanimi nadurami, to je najvišji delež med mestnimi občinami v Sloveniji.

Največ nadur izplačali v občini Mežica

Nadure je v letu 2016 dobilo izplačanih 14,4 odstotka zaposlenih, kar je 0,7 odstotne točke več kot leto prej. V primerjavi z letom 2008 je dobilo izplačane nadure za 2,4 odstotne točke manj zaposlenih. Največ nadur so zaposlenim izplačali v občini Mežica, kjer je plačane nadure dobila skoraj polovica zaposlenih. Med mestnimi občinami so največ nadur izplačali v Novem mestu. V letu 2016 je 25,2 odstotka zaposlenih dobilo izplačane nadure.

Najvišja rast plač v dejavnosti javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti

Tako kot leto prej so tudi v letu 2016 najvišjo povprečno plačo dobili zaposleni v sektorju Oskrba z električno energijo, plinom in paro. Edino spremembo v primerjavi z letom prej so doživeli v dejavnosti Izobraževanje. Po višini povprečne plače so prehiteli zaposlene v sektorju Strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti.

Povprečna plača se je na letni ravni najbolj, to je za dobre štiri odstotke, povečala zaposlenim v dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnost obvezne socialne varnosti. Po povečanju plač v zdravstvu in napovedanih novih zahtevah sindikatov kaže, da bodo v letu 2017 plače dejavnostih v javnem sektorju med tistimi, ki bodo najbolj naraščale. Povprečna plača se je znižala v treh dejavnostih, med drugim tudi v kmetijstvu, lovu, gozdarstvu in ribištvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 74
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin