Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
22. 9. 2016,
10.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

5

Natisni članek

Portal plač dodatki zaposlovanje Jezersko javni sektor Slovenija plača

Četrtek, 22. 9. 2016, 10.01

6 let, 6 mesecev

Kje so najvišje plače v javnem sektorju?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

5

Evro | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Najvišje povprečne bruto plače imajo na specializiranem državnem tožilstvu, med občinami pa je na prvem mestu Jezersko. Največ novih zaposlitev v prvem letošnjem polletju, 68, je bilo v Splošni bolnišnici Celje. Javni zavod RTV je zaposlil 61 novih ljudi. Na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar, pa so imeli v prvih šestih mesecih 41 novih zaposlenih. 

Po podatkih s portala plač je bilo v javnem sektorju junija letos zaposlenih 170.489 ljudi, za njihove plače pa je država namenila 212 milijonov evrov. Letno država za plače zaposlenih nameni približno 2,5 milijarde evrov. Za primerjavo: slovenski proračun znaša približno 9 milijard evrov.

 

Rekorderka po novih zaposlitvah je SB Celje

V prvih šestih mesecih letos je bilo največ novi zaposlitev v Splošni bolnišnici Celje. V odgovoru na naše vprašanje o razlogih za tako veliko število novih zaposlitev so nam poslali celotni organigram novih zaposlitev in razloge za zaposlitev:

  • 14 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov ter 7 administratork, s katerimi smo zapolnili potrebe zaradi odprtja novega urgentnega centra,
  • 24 novo zaposlenih za določen čas zaradi nadomeščanja dolgotrajnih bolniških (več kot 1 mesec) in porodniških odsotnosti (večinoma na področju zdravstvene nege in zdravstvene administracije),
  • 5 novih zdravnikov specializantov,
  • 6 novo zaposlenih delavcev je bilo zaposlenih z namenom nadomestitve odhodov ali upokojitev iz preteklih obdobij, ko je ZUJF omejeval zaposlovanje,
  • 2 dodatna pripravnika,
  • 10 novo zaposlenih delavcev je bilo zaposlenih zaradi povečanega obsega dela (8 na področju zdravstvene nege in 2 v tehničnih službah).  

V istem obdobju se je število zaposlenih povečalo tudi na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar, točneje za 41 ljudi. Na ministrstvu povečano število pojasnjujejo s tem, da se je število zaposlenih povečalo predvsem zaradi izvajanja centralizacije na področju ravnanja z nepremičnim premoženjem države in prevzema v upravljanje informacijsko komunikacijskih sistemov državne uprave.

Ob tem poudarjajo, da ni šlo za nove zaposlitve, temveč za prezaposlitve iz drugih organov javne uprave.

Na veliko zaposlovali tudi v parku Škocjanske jame

V obdobju od aprila do junija letos se je število zaposlenih (gledano odstotno) najbolj povečalo v parku Škocjanske jame, za 65 odstotkov. Direktor parka Stojan Ščuka razlaga, da je rast števila zaposlenih posledica narave dela javnega zavoda in izrazito povečanega obiska v času turistične sezone. "Iz tega tudi izhaja večja potreba po vodenju in naravovarstvenemu nadzoru."

Poudarja, da vsakoletno zaposlovanje v času turistične sezone poteka v skladu s 54. členom zakona o delovnih razmerjih in na podlagi veljavnega programa dela in finančnega načrta javnega zavoda Park Škocjanske jame, Slovenija, ki ga sprejme svet zavoda.

Povečano število zaposlenih po njegovih besedah vpliva pozitivno na poslovanje parka. "Z dodatnimi kadrovskimi viri v času turistične sezone poskrbimo, da je izkušnja obiska pozitivna."

 

Katere občine izplačujejo najvišje plače

Po številu prebivalcev je občina Jezersko ena manjših slovenskih občin. Občina ima približno 650 prebivalcev.  | Foto: Klemen Korenjak Po številu prebivalcev je občina Jezersko ena manjših slovenskih občin. Občina ima približno 650 prebivalcev. Foto: Klemen Korenjak Na prvo žogo bi marsikdo od vas pomislil, da imajo najvišje bruto plače zaposleni v največjih slovenskih občinah. A to ne drži. Manjša je občina, višja je povprečna bruto plača na zaposlenega, razkrivajo podatki portala plač.

V občini Jezersko in Sodražica je bila tako povprečna bruto plača na zaposlenega v obdobju od januarja do junija letos višja od 1.700,00 evrov, med prvimi 15 na lestvici pa je le ena mestna občina. Zaposleni na mestni občini Novo mesto povprečno zasluži nekaj več kot poldrugi tisočak evrov na mesec.

Če pogledamo na posamezna ministrstva in njihove organe v sestavi, pa se z najvišjo povprečno bruto plačo na zaposlenega lahko "pohvalijo" pri Upravi RS za varstvo pred sevanji, kjer je povprečna bruto plača znašala 2.200,00 evrov mesečno, in na Inšpektoratu za obrambo z 2.030,00 evrov mesečne plače. Sledijo Urad RS za kemikalije, Urad RS za nadzora proračuna in Inšpektorat RS za notranje zadeve.

 

Pri izplačilu dodatkov na prvem mestu lekarne

Med petnajstimi javnimi zavodi, kjer izplačujejo najvišje dodatke glede na bruto maso plač, je kar deset lekarn. 
 | Foto: Ana Kovač Med petnajstimi javnimi zavodi, kjer izplačujejo najvišje dodatke glede na bruto maso plač, je kar deset lekarn. Foto: Ana Kovač Dodatki predstavljalo pomemben plačni korektiv navzgor pri zaposlenih v javnih ustanovah. Najvišje dodatke glede na maso bruto plač pri tem izplačujejo v lekarnah. V žalskih lekarnah, ki zaposlujejo 10 magistrov farmacije in 3 farmacevtske tehnice, predstavljajo izplačani dodatki glede na maso bruto plač 40,7 odstotka. Direktorica zavoda Nataša Čatar tako visoke dodatke pojasnjuje s povečanim obsegom dela zaradi porodniških dopustov in bolniških odsotnosti.

"Plače posameznih farmacevtk so lahko bile v tem času višje, ker ima vsaka na osnovno plačo dodatek delovne uspešnosti iz naslova tržne dejavnosti, v obsegu sredstev, kot dopušča zakonodaja in je sprejeto v finančnem načrtu zavoda, določene farmacevtke pa še dodatno delovno uspešnost iz povečanega obsega dela zaradi manjkajočih kolegic, ker manka delavk nismo nadomeščali z novimi zaposlitvami," visoke dodatke glede na bruto maso plač pojasnjuje Čatarjeva.

Ne spreglejte