Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
11.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

8

Natisni članek

medicinske sestre zdravstvo Konrad Kuštrin Milojka Kolar Celarc

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 11.32

6 let, 6 mesecev

Ministrica si je z dogovorom z zdravniki odprla novo fronto

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

8

Milojka Kolar Celarc Konrad Kuštrin podpis sporazuma | Foto Bobo

Foto: Bobo

Finančne posledice sprememb kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike ministrstvo za zdravje ocenjuje na največ 13,9 milijona evrov letno, vrednost vladnega projekta skrajševanja čakalnih dob pa na 36 milijonov evrov letno.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v soboto v okviru sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti zdravniškega sindikata Fides parafirala aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, ki ju mora potrditi še vlada.

A v stranki DeSUS in SD še pričakujejo pojasnila vlade glede sporazuma in se zato o podpori še ne izrekajo. Poslanec DeSUS Tomaž Gantar sicer pozdravlja dogovor o variabilnem nagrajevanju zdravnikov, a opozarja še na druge zdravstvene delavce. V tej luči tudi vodja poslancev SD Matjaž Han meni, da le zdravniki čakalnih dob ne morejo skrajšati.

Kaj prinašata aneksa?

Prvi aneks po besedah ministrstva omogoča izvajanje standardov in normativov dela zdravnikov, drugi aneks k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike pa, kot pravijo, opredeljuje:

- spremenjeni način določanja in vrednotenja delovnih mest mladih zdravnikov specializantov,

- izenačitev vrednotenja delovnega mesta vseh specialistov, ne glede na dolžino trajanja specializacije, in

- spremenjeno vrednotenje delovnega mesta zobozdravnik oziroma zdravnik brez specializacije z licenco in novi delovni mesti: višji zdravnik specialist ter višji zobozdravnik oziroma zdravnik brez specializacije z licenco.

"Ti delovni mesti pomenita možnost zasedbe zahtevnega delovnega mesta zdravnika po določeni karieri tako mladim kot starejšim zdravnikom, kar do zdaj ni bilo mogoče, zato je zdravnik ostal na istem delovnem mestu od zaposlitve do konca kariere," pravijo na ministrstvu.

Finančne posledice sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe ocenjujejo na največ 13,9 milijona evrov letno pod predpostavko, da bi vsi zdravniki izpolnjevali pogoje za napredovanje na višje delovno mesto.

Nagrade za skrajševanje čakalnih vrst

Sporazum o prekinitvi stavkovnih aktivnosti vključuje tudi kriterije in merila za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu v okviru posebnega vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu in večjo kakovost zdravstvenih storitev.

Nagrajevanje bo trimesečno, glede na rezultate analize izpolnjevanja kriterijev in meril, projekt pa bo predvidoma trajal eno leto. Po opravljeni analizi učinkov in rezultatov bi projekt lahko podaljšali v enaki ali spremenjeni vsebini glede meril in kriterijev nagrajevanja. Ocenjena vrednost vladnega projekta skrajševanja čakalnih dob je 36 milijonov evrov letno.

Koprivnikar: Dogovor bo vplival tudi na širši javni sektor

Premier Miro Cerar dogovor pozdravlja, minister za javno upravo Boris Koprivnikar meni, da bo sporazum v plačnem delu vplival tudi na ostale poklice v javnem sektorju. Gre za odpravo anomalij v plačnem sistemu, kjer bodo primerjali zahtevnost, obremenitve in posledice opravljanja poklica. Za odprave plačnih anomalij v javnem sektorju je letos na voljo 70 milijonov evrov.

"Ne bomo primerjali, da nekdo mora dobiti več, ker je nekdo drug dobil več, ampak bomo primerjali zahtevnost poklicev. Če se bo izkazalo, da bi glede na to morali še kakšen poklic premakniti po plačni lestvici, bomo to uskladili v okviru plačnih anomalij," pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. | Foto: Bor Slana "Ne bomo primerjali, da nekdo mora dobiti več, ker je nekdo drug dobil več, ampak bomo primerjali zahtevnost poklicev. Če se bo izkazalo, da bi glede na to morali še kakšen poklic premakniti po plačni lestvici, bomo to uskladili v okviru plačnih anomalij," pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: Bor Slana

Po dogovoru z zdravniki ureditev pogojev za delo zahtevajo tudi medicinske sestre
V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije po parafiranju aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike opozarjajo, da je prišel čas tudi za medicinske sestre in druge zaposlene v zdravstveni negi, da bi jim končno uredili dostojno plačilo in ustrezne kadrovske normative. "Dovolj je bilo obljub, zdaj smo na vrsti mi," sporočajo.

Kot so zapisali, so zdaj "še toliko bolj odločeni doseči pravične in dostojne plače ter kadrovske standarde in normative, in sicer na vseh področjih, kjer so prisotni medicinske sestre in drugi zaposleni v zdravstveni negi".

​V Sindikatu zdravstva Slovenije kritični do dogovora

V Sindikatu zdravstva Slovenije ne delijo navdušenja nad sporazumom med ministrstvom za zdravje in sindikatom Fides. Kot so zapisali, bodo "tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo". Ob tem se sprašujejo, kako lahko ministrstvo velikodušno nagradi zdravnike, preostalo osebje pa "mirno spregleda".

V pričakovanju zahtev tudi drugih sindikatov javnega sektorja

V sindikatih javnega sektorja poudarjajo, da je treba zagotoviti enako obravnavo tudi ostalih uslužbencev javnega sektorja. Tako je pričakovati, da bodo tudi ostali sindikati javnega sektorja začeli s pritiski za izboljšanje plač. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je dejal, da je v prihodnjem letu pričakovati pritiske ostalih sindikatov na plače v javnem sektorju. "To je logično pričakovati. Upam, da je tako pričakovala tudi vlada, ko je podpisovala sporazum," je dejal.

STA

Ne spreglejte