Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
23. 11. 2016,
14.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

2

Natisni članek

bencin bencinski servis naftna podjetja cena nafte gorivo

Sreda, 23. 11. 2016, 14.07

7 let, 2 meseca

OMV podražil gorivo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

2

OMV | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Potem ko naftni trgovci dva tedna po vladni sprostitvi cen naftnih derivatov na avtocestah in hitrih cestah niso spreminjali cen goriva, temveč so bile enake reguliranim, danes ni več tako. Prvo podražitev smo opazili na Škofijah.

Na bencinskem servisu OMV Škofije, ki leži na hitri cesti Koper–Škofije, so včeraj spremenili cene goriv. Tako neosvinčen 95-oktanski bencin kot dizelsko gorivo sta dražja od reguliranih cen naftnih derivatov, ki veljajo zunaj avtocestnega križa in jih še vedno določa država.

Za vsakega je treba odšteti en cent več. Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina stane 1,216 evra (regulirana cena je 1,206 evra), liter dizla pa 1,120 evra (regulirana cena je 1,110 evra).

Za rezervoar pol evra več kot drugod

Ob polnjenju 50-litrskega rezervoarja morajo vozniki torej odšteti pol evra več kot zunaj avtocestnega križa. OMV smo še vprašali, ali so cene spremenili tudi na drugih bencinskih servisih.

"Cene dizla in 95-oktanskega bencina so se na bencinskih servisih OMV na avtocestah in hitrih cestah z včerajšnjim dnem pocenile.  To prav tako velja za bencinska servisa na Škofijah, kjer pa je cena za en cent dražja kot drugod. Podrobnosti o politiki oblikovanja cen vam v skladu s pravili varstva konkurence ne moremo razkriti, zato, žal, ne moremo komentirati bodočih cen goriva," pa so nam odgovorili z OMV.

Vprašanja smo naslovili tudi na največjega slovenskega naftnega trgovca Petrol, ki skupaj z družbo OMV obvladuje več kot 80 odstotkov slovenskega trga. Odgovore še čakamo.

Zunaj avtocest in hitrih cest po državi cene 95-oktanskega bencina in dizla še vedno ostajajo regulirane. Določajo se v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar–evro. V torek se je tako 95-oktanski bencin pocenil za 2,2 centa, dizel pa za 2,3 centa.

Ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja se na trgu prosto oblikujeta od letošnjega aprila.

Ne spreglejte