Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
18. 2. 2015,
12.37

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

osebne finance vzajemni skladi izbris imetnikov podrejenih obveznic

Sreda, 18. 2. 2015, 12.37

7 mesecev, 4 tedne

Koliko škode so ob striženju podrejencev utrpeli vzajemni skladi?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vzajemni skladi, ki imajo večino sredstev investiranih na slovenskem kapitalskem trgu, ob striženju imetnikov podrejenih obveznic podržavljenih bank niso utrpeli večje škode.

Medtem ko razlaščeni oziroma izbrisani imetniki podrejenih obveznic in delnic v podržavljenih bankah čakajo na odločitev sodišča, ali je bilo to dejanje protiustavno ali ne, smo preverili, kako sta jo odnesla vzajemna sklada Alpen.SI in NLB Skladi – Slovenija mešani, ki imata večino sredstev investiranih na slovenskem kapitalskem trgu.

Alpen brez podrejenih obveznic treh največjih bank Podsklad Alpen.SI, nekdanji NFD 1, za 26 tisoč vlagateljev upravlja več kot 90 milijonov evrov sredstev. Kljub izbrisom delnic in podrejenih obveznic slovenskih bank je lani dosegel 41-odstotni donos. Trenutno je večji del naložb podsklada naložen v delnice slovenskih podjetij, ki so v procesu privatizacije, podsklad pa ni več izpostavljen slovenskim bančnim delnicam in obveznicam. V družbi Alpen Invest zatrjujejo, da jih izbris konec decembra 2013 ni neposredno prizadel, saj v tem času niso imeli podrejenih obveznic NLB, NKBM ali Abanke.

"Smo pa imeli delnice omenjenih bank. Ker smo delnice NKBM in Abanke vrednotili po nizkih borznih cenah ter NLB po izredno nizki vrednosti že pred izbrisom, sam izbris delnic in podrejenih obveznic ni pomembno vplival na premoženje podsklada Alpen.SI. Čista vrednost sredstev se je zmanjšala za približno 0,3 odstotka," je dejal glavni upravljavec Izidor Jerman.

Nominalna vrednost podrejenih obveznic Banke Celje je znašala 3,15 milijona evrov Je pa imel določen vpliv na podsklad izbris podrejenih obveznic in delnic Banke Celje, a so tudi te naložbe že pred izbrisom postopoma odpisovali. "Podrejene obveznice smo vrednotili po borzni ceni, ki je v aprilu 2014 znašala 4,51 evra, medtem ko smo netržne delnice Banke Celje v veliki meri odpisali že pred samim izbrisom. Izbris delnic in podrejenih obveznic decembra 2014 je tako predstavljal približno 0,5 odstotka čiste vrednosti sredstev podsklada Alpen.SI," pojasnjuje Jerman in dodaja, da si lahko vlagatelji ob pozitivnem razpletu izbrisa obetajo dodaten donos. Nominalna vrednost podrejenih obveznic Banke Celje je sicer znašala 3,15 milijona evrov.

NLB Skladi obveznico Factor banke prodali že leta 2010 V portfeljih podskladov krovnega sklada NLB Skladi so imeli vključeno le podrejeno obveznico Factor banke (9. izdaja), ki pa so jo v celoti odprodali že leta 2010. Razlog za prodajo je bila odločitev analitikov družbe NLB Skladi, ki so ocenili, da pri slovenskih podrejenih obveznicah potencialni donos ne odtehta tveganja, ki ga nosijo omenjene obveznice.

"V začetku oktobra 2013 smo na osnovi nove evropske direktive, ki zahteva, da del bremena prevzamejo tudi lastniki bank, ki se jih rešuje, ter imetniki hibridnega in podrejenega dolga, napovedali, da pričakujemo 100-odstotno striženje hibridnega in podrejenega dolga v treh največjih slovenskih bankah. Posledično smo bili v zadnjih tednih največji prodajalci delnic NKBM, vpliva na vrednost enote premoženja sklada pa ni bilo nobenega," pojasnjuje upravitelj premoženja v družbi NLB Skladi Matej Mazi.

Podsklad NLB Skladi – Slovenija mešani, ki upravlja dobrih 20 milijonov evrov sredstev za okoli dva tisoč vlagateljev, je bil lani s 67-odstotnim donosom najbolj donosen podsklad v Sloveniji.

Morebiten uspeh pobudnikov presoje bi lahko dvignil donos skladov "Zgodba še zdaleč ni končana, ne nazadnje bo o tej tematiki na predlog ustavnega sodišča odločalo sodišče Evropske unije. To pomeni, da je ustavno sodišče že prepoznalo realno možnost, da pobudniki presoje s svojimi zahtevki uspejo, kar bi seveda imelo pozitiven vpliv na prihodnje donose sklada," še sklene upravljavec skladov Alpen Invest.

Po podatkih Vseslovenskega združenja malih delničarjev je sicer zaradi izbrisa škodo utrpelo sto tisoč imetnikov bančnih delnic in dva tisoč lastnikov podrejenih obveznic ter okoli 500 tisoč državljanov, ki varčujejo v pokojninskih družbah, družbah za upravljanje in zavarovalnicah, izgube pa so utrpela tudi številna podjetja in občine. Po navedbah Društva Mali delničarji Slovenije je skupna vrednost odpisa lastnikov podrejenih obveznic v NLB, NKBM, Abanki, Probanki, Factor banki in Banki Celje dosegla 597,25 milijona evrov.

Ne spreglejte