Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
7. 10. 2015,
10.42

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

osebne finance davčni dolg Finančna uprava

Sreda, 7. 10. 2015, 10.42

7 mesecev, 3 tedne

Koliko malim davčnim dolžnikom v Sloveniji grozi izvršba?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finančna uprava vse davčne dolžnike poziva k pravočasnemu poravnanju svojih obveznosti, da bi se izognili dodatnim stroškom. Z dolgom od 10 do 100 evrov je obremenjenih več kot 71 tisoč državljanov.

Davčni dolžniki se s pravočasno poravnavo obveznosti izognejo stroškom in drugim neprijetnostim davčne izvršbe, opozarjajo na finančni upravi (Furs). Trenutno je 71.713 dolžnikov z dolgom od 10 do 100 evrov. Njihov skupen dolg znaša 2,7 milijona evrov, kar je povprečno 38,4 evra na dolžnika. Stroški davčne izvršbe, ki jih je dolžan plačati davčni zavezanec, ko prejme sklep o davčni izvršbi, znašajo 25 evrov za administrativne sklepe oziroma 75 evrov za sklep o davčni izvršbi na premičnine.

Izvršba sledi, če dolg presega 10 evrov Kot so sporočili s Fursa, dosledno izvajajo vse postopke davčne izvršbe. Ta se začne, če znesek davka po enem izvršilnem naslovu na dan zapadlosti presega 10 evrov ali če skupni znesek dolga enega dolžnika po posameznih izvršilnih naslovih presega 20 evrov.

Stroške davčne izvršbe je dolžan plačati dolžnik in so sestavni del tega postopka. V določenih primerih lahko ti stroški presegajo znesek davčnega dolga, še posebej če se k temu prištejejo še stroški, ki jih zaračuna banka. Takrat lahko postane zadeva za zavezanca zelo neekonomična in draga, pojasnjujejo.

Poenostavljeno plačevanje po opominu Furs zavezance opozarja tudi na opomin, ki predstavlja obvestilo o dolgu in hkrati poziv zavezancu k plačilu neporavnanih obveznosti, za katere je rok plačila že potekel. V opominu niso zajete obveznosti, ki so zapadle v plačilo osem dni pred izdajo opomina.

Z oktobrom Furs uvaja poenostavljeno plačevanje po opominu. Davčni zavezanec bo imel možnost plačati vse obveznosti, ki pripadajo isti javnofinančni blagajni oziroma imajo isti IBAN-račun, z eno položnico. Pri tem je treba poleg obveznosti, navedenih na opominu, obračunati in poravnati še dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje opomina do dneva plačila. Pri tem načinu plačevanja zavezanec ne more več vplivati na vrstni red zapiranja terjatev, saj se v davčnem knjigovodstvu zapirajo najprej najstarejše knjižene terjatve v okviru blagajne, za katero se plačuje. Spletni kalkulator za informativni izračun obresti je objavljen na spletni strani Fursa.

Kako preveriti stanje davčnega dolga? Zavezanci lahko po prejemu opomina preverijo svoje stanje davčnega dolga na telefonski številki 08 209 00 00 od ponedeljka do petka ali vprašanja v zvezi z izdanim opominom posredujejo na elektronski naslov. Zavezanci, ki so uporabniki eDavkov, lahko stanje dolga preverijo z vpogledom v eKartico.

Ne spreglejte