Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2015,
13.40

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

osebne finance obveznice Banka Slovenije

Sreda, 11. 3. 2015, 13.40

7 mesecev, 3 tedne

Kdo je največ izgubil zaradi izbrisa bančnih obveznic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi izbrisa podrejenih obveznic NLB, Nove KBM, Banke Celje, Probanke in Faktor banke je svoje prihranke izgubilo okoli 1.300 državljanov in 300 podjetij, bank, zavarovalnic in pokojninskih družb.

Guverner banke Slovenije Boštjan Jazbec bo moral v petek poslancem ponovno pojasnjevati metodologijo opravljanja obremenitvenih testov v slovenskih bankah, na podlagi katere je bilo konec leta 2013 za sanacijo bank namenjenih pet milijard davkoplačevalskega denarja in zaradi česar je sledil izbris delnic in podrejenih obveznic. Obeta se zanimiva razprava, saj je zahtevo za sklic izredne seje podpisalo vseh 88 poslancev parlamentarnih strank, z izjemo dveh predstavnikov narodnostnih skupnosti.

Pred tem Matjaž Polanič v Dnevniku razkriva, da je s tem svoje prihranke izgubilo 1.600 vlagateljev. Med zasebnimi vlagatelji naj bi med drugim največ izgubili: - Igor Lah, nekdaj najbogatejši Slovenec, - Vojko Maver, nekdanji predsednik uprave Delamarisa, - Mirko Kovačič, trebanjski avtoprevoznik, - Marko Golob, večji delničar Telekoma Slovenije, Zavarovalnice Triglav, Petrola in Gorenja, - Stanislav Valant, nekdanji prvi mož NFD holdinga, - Tadej Kotnik, univerzitetni profesor.

Razlastitvi pa se je po pisanju Dnevnika izognilo nekaj deset vlagateljev, ki so pred leti kupovali podrejene obveznice NKBM, izdane na luksemburški in irski borzi. Druga največja slovenska banka je namreč konec leta 2012 od vlagateljev, ki nikoli niso bili razkriti, z diskontom odkupila del teh obveznic. Skupaj jim je izplačala okoli 20 milijonov evrov.

Z diskontom je leta 2012 podrejene obveznice odkupila tudi NLB. Za 257 milijonov evrov podrejenih finančnih instrumentov je NLB plačala 77 milijonov evrov. Kdo poleg belgijske KBC je bil njihov lastnik, tudi v tem primeru ni znano, je sklenil Dnevnik.

Ne spreglejte