SiolNET. Posel danes Finance
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako upravljati osebne finance, da vas konec meseca ne bo bolela glava?

3

termometer

Krepko smo že zakorakali v mesec, ki ga zaznamuje brezglavo nakupovanje daril, tudi prek svojih zmožnosti. Pogledali smo, kako pametno upravljati osebne finance in kje delamo največje napake.

Živimo v času, ko vse več Slovencev dela več za manj denarja, zateguje pas in živi iz meseca v mesec. Nekateri kljub še vedno solidnim dohodkom na koncu meseca ne vedo, kam je izpuhtel težko prislužen denar, in z žalostjo ugotavljajo, da jim tudi ta mesec ni uspelo ničesar privarčevati. Podobna zgodba se bo verjetno ponovila tudi v prazničnem decembru. Ste se vprašali, ali morda delate napake pri upravljanju osebnih financ? Pogledali smo, kje delamo največje napake.

Brez ustrezne stopnje finančne pismenosti izgubljamo veliko denarja, pravi specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek iz ljubljanskega podjetja Vezovišek & Partnerji. "Izgubljamo z napačno izbiro bančnega računa, z uporabo limita na osebnem računu, z nezamenjavo dobavitelja elektrike, plina, interneta in televizije. Prav tako družinske proračune močno najedajo odhodi po nakupih brez načrta, draga posojila in lizingi, previsoke premije zavarovanj in drugo," našteje strokovnjakinja, ki že 13 let deluje in svetuje na finančnem področju.

V podjetju Vezovišek & Partnerji, kjer se ukvarjajo z neodvisnim finančnim svetovanjem in svojim strankam pomagajo spraviti osebne finance pod nadzor, svetujejo pet zlatih pravil osebnih financ. Katera so?

1. Vodite osebni oziroma družinski proračun Le na ta način boste vedeli, kam gre vaš denar. Dobili boste jasen pregled nad tem, kje so vaši izdatki nesorazmerni z višino vašega proračuna. Optimizacija brez jasnega pregleda je praktično nemogoča. Danes, ko obstaja veliko pripomočkov in aplikacij, ki vam to delo olajšajo, ne bi smeli imeti več izgovorov.

2. Porabite manj, kot zaslužite Živeti v okviru svojih zmožnosti ali, bolje, pod svojimi zmožnostmi še ne pomeni živeti slabo. Pomeni, da si moramo znati postaviti prioritete in se osredotočati na stvari, ki so za nas resnično pomembne. Denar ne sme vladati nam, temveč moramo mi obvladovati njega. Naš denar mora delati to, kar mi želimo, in nam prinašati zadovoljstvo. Za to je treba načrtovati vnaprej, in sicer tako, da vedno porabimo manj, kot zaslužimo.

3. Zaščitite se pred tveganji Načrtovanje je osnova, a vsak načrt ni nič drugega kot predvidevanje prihodnosti. Žal se v življenju pogosto zgodi nepričakovano. Naj vas to ne preseneti. Načrtujte večje izdatke vnaprej (na primer dopust, rojstne dneve, popravilo avtomobila ipd.) in vzpostavite varnostno rezervo. Hkrati prenesite tveganja na druge, kadar je to mogoče.

4. Razmišljajte vnaprej Človek brez ciljev je kot podjetje brez vizije. A vedno se vse ne izteče tako, kot smo načrtovali, zato bodite fleksibilni in prilagajajte osebni proračun po kategorijah glede na dejanske izdatke. Osebne finance so urejene, ko lahko prihodke aktualnega meseca uporabimo za financiranje izdatkov v prihodnjem.

5. Investirajte v svoje znanje – izboljšajte finančno pismenost "Eden izmed razlogov, zakaj bogati postajajo še bogatejši, revni še revnejši, srednji razred pa se utaplja v dolgovih, je to, da se upravljanja denarja učimo doma namesto v šolah," citat finančnega strokovnjaka Roberta Kiyosakija, ki ga večina pozna kot avtorja knjige z nasveti za finančno neodvisnost z naslovom Bogati očka, revni očka, kot peto zlato pravilo povzemajo v podjetju Vezovišek & Partnerji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin