Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 10. 2019,
20.41

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

banka ZDA

Sreda, 30. 10. 2019, 20.41

4 leta, 5 mesecev

Ameriška centralna banka tretjič letos znižala ključno obrestno mero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Ameriška centralna banka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je danes znižala ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na raven med 1,50 in 1,75 odstotka. Za to se je odločila v luči vpliva mednarodnih razmer na gospodarske obete in ob šibkih inflacijskih pritiskih, so navedli v izjavi. Gre za tretje znižanje ključne obrestne mere letos.

Denar
Novice Vse več kršitev pri izplačilih regresa

V času od zadnjega zasedanja Fedovega odbora za odprti trg (FOMC) v septembru je trg dela ostal močan, gospodarska aktivnost se je krepila po zmerni stopnji. Povečanje števila delovnih mest je bilo v zadnjih mesecih v povprečju solidno, investicije podjetij in izvoz ostajata šibka. Skupna inflacija ter inflacija brez cen energije in hrane na 12-mesečni ravni je pod dvema odstotkoma, so zapisali v izjavi, objavljeni na spletni strani Feda.

Trump razočaran

Odbor se je za znižanje ključne obrestne mere odločil "v luči vpliva globalnega dogajanja na gospodarske obete ter zadušenih inflacijskih pritiskih", so navedli.

FOMC pri odločitvi ni bil enoten - znižanje obrestne mere je podprlo osem članov odbora, vključno s predsednikom Feda Jeromom Powellom, dva člana sta bila proti in sta zagovarjala stališče, da bi morala ključna obrestna mera ostati na ravni med 1,75 odstotka in dvema odstotkoma, je razvidno iz objave.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Izjava FOMC tokrat ne vsebuje besedila, da bo centralna banka še naprej ukrepala tako, kot bo treba za ohranitev gospodarske rasti. To je sporočilo finančnim trgom, da naj po julijskem, septembrskem in oktobrskem znižanju ključne obrestne mere v kratkem podobnega ukrepa ne pričakujejo.

To je potem podrobneje pojasnil Predsednik Feda Powell na novinarski konferenci po zasedanju FOMC. Razočaral je predsednika ZDA Donalda Trumpa z izjavo, da se obresti sedaj nekaj časa ne bodo spreminjale, če ne bo kakšnih nepredvidljivih zapletov. Trump zahteva negativne obresti, na odločitev FOMC pa se ni nemudoma odzval. Veseli niso bili niti na newyorški borzi, saj so indeksi začeli po zasedanju FOMC drseti navzdol.

Powell je dejal, da bo zadnje znižanje obrestnih mer še naprej bistveno podpiralo ameriško ekonomijo, vendar bo borznega veselja za zdaj nekaj časa konec. "Sedanja monetarna politika bo ostala ustrezna, dokler prihajajoče informacije o položaju gospodarstva ostajajo v grobem skladne z našo oceno obetov," je dejal Powell. Kot je dodal, bi bila za spremembo monetarne politike potrebna bistvena sprememba v tej oceni.

Pozitivno stanje ameriške ekonomije

Powell je bil pozitiven glede stanja ameriške ekonomije in je dejal, da je bila ta doslej trdna, še posebej kar zadeva porabo gospodinjstev. "Tveganja so se, kot kaže, spremenila v pozitivno smer," je dejal. To po domače pomeni, da so se ta zmanjšala. Je pa dodal, da šibka svetovna gospodarska rast in trgovinski spori še naprej predstavljajo tveganja za rast.

Powellovo prilagajanje monetarne politike sredi cikla, o katerem govori zadnjih pet mesecev, je za zdaj na hladnem, vendar pa je kot vedno tudi tokrat opozoril, da se obresti ne bodo spreminjale le v primeru, da stvari ostanejo takšne kot so. "Če nastane položaj, ko bo treba bistveno spremeniti našo oceno gospodarskih obetov, bomo ustrezno ukrepali," je dejal.

Trenutno pa za to ni razloga. Med drugim zato, ker sta ZDA in Kitajska sklenili trgovinsko premierje z napovedjo delnega sporazuma, ki naj bi ga kmalu podpisala Trump in kitajski predsednik Xi Jinping. Kako se bo to razpletlo, ni jasno, saj Trump uradno ni odstopil od naklepa, da sredi decembra uvede dodatne carine na kitajski uvoz.

Malce miru je sedaj tudi z brexitom, ki je prav tako vir globalne gospodarske in trgovinske nestabilnosti. EU je Britancem dala še en odlog za urejeno slovo od evropske družine, in sicer do 31. januarja 2020. To pomeni, da je škoda, ki jo bo brexit povzročil tako Veliki Britaniji kot tudi EU in svetovni ekonomiji, prav tako odložena.

Gospodarska rast
Novice Inflacija v oktobru na letni ravni 1,4-odstotna
Ne spreglejte