Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
27. 1. 2015,
16.04

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

osebne finance IPO Alibaba Facebook

Torek, 27. 1. 2015, 16.04

7 mesecev, 4 tedne

Ali lahko letos pričakujemo še več javnih prodaj delnic tehnoloških velikanov?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ali po lanski javni ponudbi delnic Alibabe, ki je na newyorški borzi zbral 21,8 milijarde dolarjev, prihajajo nove prodaje? Katera vroča stratup podjetja bi lahko bila na vrsti letos?

Uspešno izvedene ponudbe delnic v javni prodaji (IPO) po besedah finančnega analitika Domna Grande povečujejo optimizem in pozitivno vplivajo na borzno rast, saj kažejo, da je na trgu še veliko prostih sredstev.

Prva letošnja javna prodaja delnic podjetja Box zelo uspešna Minuli petek je startup podjetje za shranjevanje podatkov v oblaku Box, ki konkurira bolj znanemu Dropboxu, doživelo uspešno javno prodajo delnic na Wall Streetu. Tržna vrednost podjetja, ki ga je leta 2005 ustanovil študent Aaron Levie s svojimi sodelavci, se je zvišala na 2,7 milijarde dolarjev (2,4 milijarde evrov). Delnice so se od četrtkove izklicne cene, postavljene pri 14 dolarjev (12,5 evra), v petek podražile za 66 odstotkov na 23,23 dolarja (20,6 evra). Z uvodno javno prodajo delnic je podjetje, katere storitve že uporablja 32 milijonov uporabnikov, zbralo 175 milijonov dolarjev (155 milijonov evrov).

Ali prva uspešna javna ponudba v letošnjem letu napoveduje serijo novih poskusov? Vlagatelji so bili v zadnjih letih priče dvema odmevnima IPO tehnoloških podjetij. Socialno omrežje Facebook je v letu 2012 zbralo 16 milijard dolarjev (14 milijard evrov), kitajski spletni velikan Alibaba pa rekordnih 21,8 milijard dolarjev (19,3 milijarde evrov). Finančni trgi so še kar v zaletu, se lahko takšne smernice nadaljujejo tudi letos?

Vajeti želijo imeti v svojih rokah Odgovor po pisanju spletnega časnika Fortune je: morda. Vlagatelji upajo in pričakujejo, da bodo lahko sami postali delni lastniki najbolj perspektivnih tehnoloških podjetij. Med njimi se največkrat omenja vroča tehnološka startup podjetja Uber, AirBnb, Dropbox, Pinterest in Snapchat. A številna od njih so že ob nastanku nakazovala, da želijo vajeti obdržati v svojih rokah. V lanskem letu jim je tako samim uspelo zbrati dovolj zasebnega kapitala, da se izognejo javnemu nadzoru in potencialnim enormnim zaslužkom z IPO. Uspešna sta bila predvsem Uber in Snapchat, zato je IPO zanju manj verjeten scenarij.

Ker se na tujih trgih še vedno nadaljuje bikovski trend, ta ponuja odlične možnosti za prvo javno prodajo delnic. "Lastniki podjetji se zavedajo, da bodo trenutno na trgu za podjetje iztržili veliko in logično je pričakovati, da bomo priča še kakšni javni prodaji, a dvomim, da bo tako odmevna kot prodaja Alibabe. Trenutno se veliko podjetij pripravlja na javno prodajo, vendar večina lastnikov upa, da se bo bikovski trend nadaljeval in da bodo zaradi rasti v prihodkih in poslovanja v prihodnjem letu lahko iztržili še več," pojasnjuje Granda iz borznoposredniške družbe GBD.

Vrednost Uberja bi z uspešno izpeljanim IPO lahko narasla na 100 milijard Podjetje Uber, ki ljudem omogoča prevozne storitve, dostopne prek mobilne aplikacije, bi številni vlagatelji radi videli na borzi. V samo štirih letih poslovanja se je razširil v 170 mest po 44 državah sveta, njegovo vrednost pa ocenjujejo na 41 milijard dolarjev (36,5 milijarde evrov). Nekateri menijo, da bi z morebitnim IPO v letošnjem letu njegova vrednost lahko narasla na 100 milijard dolarjev (89 milijard evrov). A Uber je pri prodoru na tuje trge naletel na številne težave z zakoreninjenimi monopoli, še posebej ko se je leta 2012 podal na trg mesta New York. Več držav je že prepovedalo njihove storitve.

Ameriško spletno družbeno omrežje Snapchat, ki naj bi bilo vredno okrog 10 milijard dolarjev (8,9 milijarde evrov), pa je sicer mobilna aplikacija. Z njo lahko uporabniki fotografirajo in snemajo videoposnetke ter jim dodajajo besedilo in risbe, ta sporočila, imenovana snap, pa nato pošljejo seznamu izbranih uporabnikov in pri tem tudi določijo, koliko časa bodo prejemnikom na voljo za ogled. Po izteku tega časa se izbrišejo in tako niso več vidna. Za naložbo v Snapchat se je med drugim zanimala družba Alibaba, že v lanskem letu pa je podjetje zavrnilo Facebookovo prevzemno ponudbo. Ta naj bi zanj ponujal tri milijarde dolarjev (2,6 milijarde evrov).

Bo AirBnb prej ponudil svoje delnice? S podobnimi težavami kot Uber se pri širitvi spopada priljubljena spletna posredovalnica zasebnih sob za turiste AirBnb, saj je njen poslovni model pogosto v navzkrižju z veljavno zakonodajo in interesi hotelske industrije. Airbnb ima sedež v ameriškem San Franciscu, namestitve pa ponuja v 34 tisoč mestih v 190 državah. Aprila lani so pridobili dodatnih 475 milijonov dolarjev (422 milijonov evrov) zasebnega kapitala, za nadaljnji razvoj imajo tako zagotovljenih 800 milijonov dolarjev (711 milijonov evrov). Podjetje so pred kratkim ovrednotili na 13 milijard dolarjev (11,5 milijona evrov), zato so možnosti izvedbe IPO nekoliko večje kot pri Uberju.

Več desetletij je veljalo pravilo, da je podjetje z več kot 500 delničarji zrelo za IPO. Leta 2012 pa je v ZDA sprejeti zakon JOBS Act (Jumpstart Our Business Startups) to število zvišal na dva tisoč. S tem so podjetjem omogočili, da dlje časa ostanejo v zasebni lasti. Tudi Google in Facebook nista bila navdušena nad javno ponudbo delnic, vanjo so ju prisilili obstoječi delničarji.

Lani IPO izvedlo 53 tehnoloških podjetij Za javno prodajo svojih delnic se je lani odločilo 53 tehnoloških podjetij. Letos naj bi svoje delnice v javno prodajo najverjetneje ponudila manjša in manj znana tehnološka podjetja. V časniku Fortune špekulirajo o podjetjih Dropbox, Actifio, Cloudera, DocuSign, Lookout, MapR, MongoDB, Nutanix, Pure Storage in Stripe. Čimprejšnja odločitev je na njihovi strani, saj bi obrestne mere v ZDA lahko začele naraščati že v drugi polovici leta, to pa bi zmanjšalo povpraševanje po delnicah. Gospodarska negotovost v Evropi in Aziji v kombinaciji s ceno nafte pa lahko dodatno spodbudita turbulentno borzno dogajanje.

Slovenski finančni analitik Granda napoveduje, da bi med prihodnjimi uspešnimi IPO lahko bil Shake Shack. Ta velja za naslednika Mcdonaldsa, z javno ponudbo delnic želi zbrati 95 milijonov dolarjev (84 milijonov evrov). "Podjetje Shake Shack bo delnice javnosti ponudilo ta četrtek, z njimi pa naj bi se začelo trgovati v petek. Zanimivo je predvsem zaradi zelo hitre rasti prihodkov. Po ocenah analitikov bi letos lahko ustvarili kar 20 milijonov dolarjev (17,6 milijona evrov) dobička, če ne bi imeli visokih stroškov z odprtjem novih trgovin, lani pa so ustvarili dobiček v višini 5,4 milijona dolarjev (4,8 milijona evrov)," napoveduje Granda in opozarja, da pametni vlagatelji v rekordnem številu javnih izdaj vidijo opozorilo, da se borzni vrh bliža vrhuncu. To pa zahteva razmislek o bolj konservativni naložbeni politiki.

Ne spreglejte