SiolNET. Posel danes Novice
9,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Živilska spletna prodaja: kdo se umika, kdo prihaja?

9,90

termometer

Delež tistih, ki nakupujejo preko spleta, v Sloveniji vsako leto narašča, še vedno pa na slovenskem trgu ni velike izbire med ponudniki živil. Kaj se dogaja na tem področju?

Med uveljavljenimi trgovci na slovenskem trgu ima najdaljši staž med spletnimi trgovinami Mercator. Med uveljavljenimi trgovci na slovenskem trgu ima najdaljši staž med spletnimi trgovinami Mercator. Foto: Siol.net

Primerjava statistike spletnih nakupov Slovencev Statističnega urada Republike Slovenije kaže, da njihovo število vsako leto narašča.

Nekaj manj kot polovica Slovencev je v prvem četrtletju leta 2016 (zadnji dostopni podatki na SURS) opravila od enega do dveh spletnih nakupov. V tretjini nakupov so zapravili med 100 in 499 evri. Najbolj dejavna pri spletnih nakupih je starostna skupina med 25. in 34. letom, v kateri je spletni nakup v zadnjem letu opravilo 69 odstotkov ljudi.

Kaj pa se največkrat znajde v spletnih košaricah Slovencev? Prevladujejo nakupi oblačil in športne opreme ter čevljev, sledijo pa jim nakupi dobrin za gospodinjstvo (pohištvo, bela tehnika …).


Kam nezvesti slovenski kupci najraje nosijo svoj denar? 


Na spletu se dobi vse, razen ...

E.Leclerc je konec junija ukinil storitev E.Leclerc Drive. E.Leclerc je konec junija ukinil storitev E.Leclerc Drive. Foto: Matej Leskovšek Če je ponudba spletnih trgovin za oblačila in elektroniko v Sloveniji velika, pa tega ne moremo trditi za spletno ponudbo trgovcev z živili.

Pred nekaj manj kot mesecem dni je v Sloveniji nehal delovati E.Leclerc Drive, ki je omogočal dostavo hrane, kupljene prek spletne strani, na dom. Svojo storitev so uvedli konec maja leta 2014, ko so odprli prevzemno mesto v ljubljanskih Mostah, julija lani so odprli še drugo prevzemno mesto, po nekaj več kot treh letih pa so storitev ukinili.

Preden so se odločili za ukinitev storitev, so v letnem poročilu za leto 2015 (za lani ga še niso objavili) zapisali, da nov model po njihovem mnenju še ni v celoti zaživel.

Razen uradnega obvestila o ukinitvi storitve družba Rudnidis več informacij ni podala, prav tako pa se ni odzvala na naše vprašanje o razlogih za zaprtje trgovine.


Boj za potrošnika, ki se odvija v Sloveniji, po novem tudi v ZDA 


Kaj drugega še preostaja na trgu?

Pionir na področju spletne trgovine med trgovci, ki so prisotni na slovenskem trgu, je bil Mercator, ki svojo spletno trgovino omogoča 18 let.

"Upoštevati je treba, da je Slovenija v samem vrhu po številu klasičnih trgovin na majhnem območju in po njihovi dostopnosti," odgovarjajo iz Mercatorja in dodajajo, da so prihodki od prodaje v spletni trgovini stabilni.

Pri Sparu, ki ga vodi Igor Mervič, je spletna trgovina v fazi razvoja. Pri Sparu, ki ga vodi Igor Mervič, je spletna trgovina v fazi razvoja. Foto: Bor Slana

V Sparu se nekaj dogaja, a uradno so v fazi razvoja

Z vstopom na trg spletnih trgovcev se že nekaj časa spogleduje tudi Spar.

Opazili smo, da v delu Cityparka v BTC opravljajo določena gradbena dela. Tam naj bi bilo, po neuradnih informacijah, prevzemno mesto za Sparovo spletno trgovino. "O vseh novostih na tem področju vas bomo pravočasno obvestili," so nam odgovorili iz Spara.

Na vprašanje, kdaj natanko bodo vstopili na spletni trg, ne želijo odgovoriti, pravijo pa, da je projekt v fazi razvoja. Ob tem so zanikali, da bi na njihovo odločitev vplivala odločitev francoskega tekmeca na slovenskem trgu.

Diskontni trgovci spremljajo dogajanje

Hofer in Lidl, ki imata med diskontnimi trgovinami največji tržni delež, ne razmišljata o spletni trgovini. Hofer in Lidl, ki imata med diskontnimi trgovinami največji tržni delež, ne razmišljata o spletni trgovini. Foto: STA Med diskontnimi trgovci na slovenskem trgu največji tržni delež obvladujeta Hofer in Lidl. Oba spremljata smernice na tem področju, vendar konkretnih načrtov v zvezi s spletnimi trgovinami nimajo.

"Za zdaj konkretnih načrtov za uvedbo spletne trgovine, vsaj kratkoročno, še nimamo. S širjenjem naše mreže poslovalnic tudi v prihodnjih letih pričakujemo nadaljevanje uspešne rasti iz preteklih let," so nam odgovorili iz Lidla.

Hofer za nekatere izdelke iz posebne ponudbe ponuja dostavo do vrat, za posebej označene neživilske izdelke, ki so preveliki ali pretežki, pa omogočajo paketno dostavo, za katero kupec storitev dostave plača na blagajni.

Kaj najpogosteje nakupujete prek spleta?

  • Oblačila 98
  • Čevlje 8
  • Elektronsko opremo 350
  • Letalske vozovnice 81
  • Vstopnice za različne dogodke 24
  • Hrano 44
Oddanih 605 glasov
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin