Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 3. 2021,
9.57

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Združeno kraljestvo

Sreda, 10. 3. 2021, 9.57

3 leta, 1 mesec

Zaradi stečaja britanske finančne družbe ogroženih 50 tisoč delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Greensill | Foto Reuters

Foto: Reuters

Trge te dni pretresajo težave britanske finančne družbe Greensill, ki je na koncu pristala v stečaju. Zaradi težav družbe, ki se je prek zapletenega in nepreglednega poslovnega modela osredotočala na kratkoročna posojila podjetjem, so številne stranke tako rekoč čez noč ostale brez finančnih storitev, ogroženih pa je skupno 50 tisoč delovnih mest.

Stečaj Greensilla pomeni velik padec za nekdaj slovečo družbo, v katero je leta 2019 z 1,5 milijarde dolarjev vrednim vložkom investiral tudi japonski investicijski velikan SoftBank, navaja STA.

Stečaj pod vprašaj postavil 50 tisoč delovnih mest

Stečaj Greensilla je pod vprašaj postavil 50 tisoč delovnih mest. Pri tem gre tako za njihove zaposlene, katerih del je kot svetovalec uprave tudi nekdanji britanski premier David Cameron, kot za zaposlene v podjetjih, ki sodelujejo z Greensillom. Številna takšna podjetja so bila namreč odvisna od Greensillovih finančnih storitev in bi lahko imela zdaj onemogočeno plačevanje računov, poroča STA.

Fahmi Quadir
Novice Ženska, ki ima sloves neusmiljene poklicne morilke

Najslabše naj bi kazalo skupini GFG Alliance v lasti indijskega poslovneža Sanjeeva Gupte z družino. Gupta je namreč lani dejal, da je največji posojilodajalec Greensillu. GFG Alliance ima po svetu 35 tisoč zaposlenih, od tega 5.000 v hčerinski jeklarski družbi Liberty Steel v Veliki Britaniji. Gupta je v torek napovedal, da išče alternativne vire financiranja, skupaj z drugimi vodilnimi v GFG Alliance pa bodo po njegovih besedah storili vse, da najdejo rešitev za nastale razmere in preprečijo odpuščanja.

V negotovosti so tudi vlagatelji, ki so na trgu kupili dolg Greensilla, saj jim grozijo velike izgube.

Razmere po stečaju Greensilla pozorno spremlja tudi britanska vlada, saj bi stečaj Liberty Steel povzročil hude socialne težave v obdobju, ko je zaradi pandemije covid-19 trg dela že tako pod velikim pritiskom, še piše STA.

Ne spreglejte