Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
7.33

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

Natisni članek

dizel bencin gorivo

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 7.33

3 mesece, 2 tedna

Opolnoči se bodo pocenili vsi naftni derivati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49
V veljavo je stopil pogoj PCT pri točenju goriva. Petrol. Bencin. Bencinski servis Covid | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Liter 95-oktanskega bencina se bo opolnoči pocenil za 1,2 centa na 1,381 evra, dizla za 1,5 centa na 1,415 evra za liter, kurilnega olja pa za 1,7 centa na 1,065 evra za liter. Cene bodo veljale naslednjih 14 dni.

Za liter neosvinčenega motornega bencina (NMB 95) bo ob nespremenjeni trošarini, ki je trenutno določena na 0,46051 evra za liter, na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,381 evra (pred spremembo 1,393 evra za liter), pri 50 litrih to znese 69,05 evra. Če vlada ne bi regulirala cen NMB 95, bi po ocenah, pri katerih so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter NMB 95 bilo treba odšteti okoli 1,455 evra, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Liter dizla bo ob nespremenjeni trošarini, ki je trenutno določena na 0,39267 evra za liter, na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem obdobju znašal 1,415 evra (pred spremembo 1,430 evra za liter), kar pri 50 litrih znese 70,75 evra. Če vlada ne bi regulirala cen dizla in hkrati potrošnikov oprostila plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi po vladnih ocenah, pri katerih so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla bilo treba odšteti okoli 1,503 evra, navaja ministrstvo.

Za liter kurilnega olja bo ob nespremenjeni trošarini, ki je trenutno določena na 0,11577 evra za liter, v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,065 evra (pred spremembo 1,082 evra za liter). Pri naročeni količini tisoč litrov kurilnega olja bo potrošnik tako plačal 1.065 evrov (brez prevoza). Če vlada ne bi regulirala cen kurilnega olja in upoštevala vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov, bi bilo treba odšteti okoli 1,201 evra za liter. Potrošnik bi za nakup tisoč litrov plačal 1.201 evrov, kar pomeni, da pri tisočlitrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 136 evrov.

Cedevita Olimpija : Krka Gašper Okorn
Sportal Brez presenečenja v Novem mestu, boleča zaušnica za Cedevito Olimpijo

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene ter lahko znašajo največ 0,0683 evra za liter dizelskega goriva in 0,0694 evra za liter 95-oktanskega bencina ter največ 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Kot pravi ministrstvo, se bodo cene teh naftnih derivatov tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov, piše STA.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

trava, droga, konoplja
Novice Na Goriškem 48-letnica v pripor zaradi prepovedane droge

Na Hrvaškem od torka nižje cene bencina in dizla

Na Hrvaškem bodo od torka veljale nižje cene pogonskih goriv. Cena 95-oktanskega bencina se bo pocenila za dva centa na 1,38 evra za liter. Za dva centa za liter se bo pocenil tudi dizel, ki bo od torka stal toliko kot bencin. Cena modrega dizla, ki ga uporabljajo v kmetijstvu, bo od torka prav tako nižja za dva centa in bo znašala 0,85 evra za liter, je na današnji dopisni seji odločila hrvaška vlada. Nove cene bodo veljale naslednjih 14 dni.

Maša Pucelj, Calcit Volley
Sportal Odbojkarice začele drugi del, Calcit z gladko zmago, Mariborčanke ob točko, Novogoričanke ob dve
Havana, Kuba
Novice Na Kubi se bo gorivo podražilo za več kot 500 odstotkov
Shell bencin črpalka Rusija
Novice Shell se s črpalkami širi po Sloveniji

 

Ne spreglejte