Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 1. 2024,
18.52

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Budućnost Podgorica Split KK Krka Novo mesto Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija liga ABA ABA

Nedelja, 14. 1. 2024, 18.52

3 mesece, 1 teden

LIGA ABA, 16. KROG

Brez presenečenja v Novem mestu, boleča zaušnica za Cedevito Olimpijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Cedevita Olimpija : Krka Gašper Okorn | Krka Gašperja Okorna je izgubila z drugo Budućnostjo. | Foto Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Krka Gašperja Okorna je izgubila z drugo Budućnostjo.

Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Košarkarji Krke so na nedeljski tekmi 16. kroga lige ABA gosti Budućnost, ki jo vodi Andrej Žakelj, in izgubili s 75:86, kar je njihov 13. poraz v sezoni. Že v petek so izgubili tudi člani Cedevite Olimpije, s 85:93 so klonili na gostovanju pri Splitu in izgubili petič v sezoni regionalne lige. 

V Novem mestu presenečenja ni bilo. Budućnost, ki se bori za drugo mesto prvenstvene razpredelnice, je upravičila vlogo favoritov, tekma je bila izenačena le v prvem delu, gosti pa so si odločilno tekmo priigrali v drugi četrtini. V nadaljevanju so le pazili, da se ne bi Dolenjci, ki ostajajo pri treh zmagah in na predzadnjem mestu lestvice, resneje približali.

Krka je vodila le na začetku tekme, po petih točkah Jairusa Hamiltona je bilo na semaforju 7:2. Zadnjič so vodili z izidom 18:17, nato pa so reči v svoje roke začenjali jemati gosti. Z delnim izidom 8:0 so ušli, nato pa prednost le večali. Že ob polčasu so imeli 16 točk razlike, v tretji četrtini je prednost narasla, ob koncu tekme pa jo domači vendarle nekoliko znižali. Blizu črnogorski ekipi pa niso bili.

V domači ekipi, ki je zgrešila le enega od 18 prostih metih, je bil s 15 točkami najučinkovitejši Hamilton, pri gostih jih je Brandon Paul dosegel 20, zadel je tudi tri mete za tri točke.

V naslednjem krogu bo Krka gostovala v Zadru.

Cedevita Olimpija s porazom iz Splita

Cedevita Olimpija je v prejšnjem krogu lige ABA naravnost navdušila in pred polno dvorano Tivoli na kolena spravila Crveno zvezdo, ki se je sicer v Ljubljani ustavila po napornem ritmu tekem, tokrat pa je bila v petek prekratka na gostovanju pri Splitu. Ta je niz zaporednih zmag v vseh tekmovanjih podaljšal na štiri, v regionalni ligi pa je po vrsti na kolena spravil SC Derby, Igokeo, zdaj pa še Olimpijo. Ta je po porazu v Eurocupu sredi tedna zabeležila še drugi zaporedni poraz, skupno pa peti v tej sezoni lige ABA, ob tem ima zasedba Zorana Martića še 11 zmag. Split, ki ga vodi nekdanji trener zmajev Slaven Rimac, je zdaj pri izkupičku 7-9.

Cedevita Olimpija je izgubila na gostovanju v Splitu. | Foto: KK Split/Ivica Čavka/liga ABA Cedevita Olimpija je izgubila na gostovanju v Splitu. Foto: KK Split/Ivica Čavka/liga ABA

Prvi medsebojni obračun v sezoni s Splitom so košarkarji ljubljanskega kluba prepričljivo dobili (97:68), a je od takrat Split korenito dvignil svojo formo. Ta je v zadnjem obdobju izjemno vroč, saj je na zadnjih 16 tekmah v treh različnih tekmovanjih doživel le tri poraze. Da Cedevito Olimpijo v Dalmaciji čaka vse prej kot lahka naloga, je bilo jasno že v prvih nekaj minutah. Zmaji so sicer še vodili s 5:4, nato pa so pobudo prevzeli gostitelji, ki so se razleteli po igrišču in po trojki Tonija Perkovića dobre tri minute pred koncem prve četrtine povedli z 20:12, na prvi odmor pa so se podali s prednostjo 25:20.

Tudi v drugi četrtini so bili gostitelji ves čas korak pred tekmeci, ki so nekajkrat vodili z osmimi točkami prednosti, kolikor je znašala tudi prednost ob koncu prvega polčasa (55:47). Pri Splitu je bil v prvih 20 minutah zelo razpoložen Derek Funderburk, ki je dosegel 14 točk, pri Olimpiji se je Karlo Matković podpisal pod deset točk in pet skokov.

Shannon Shorter je bil s 25 točkami nerešljiva uganka za zmaje. | Foto: KK Split/Ivica Čavka/liga ABA Shannon Shorter je bil s 25 točkami nerešljiva uganka za zmaje. Foto: KK Split/Ivica Čavka/liga ABA

Olimpija se je vrnila v igro, a ...

Splitčani so na začetku tretje četrtine prvič na srečanju povedli z dvomestno razliko (57:47), a je Cedevita Olimpija nato le pritisnila na plin in dobri dve minuti pred koncem tretje četrtine po dveh zadetih prostih metih Roka Radovića po dolgem času izid poravnala (63:63). A gostitelji se niso dali, hitro so odgovorili z delnim izidom 8:0 in znova pobegnili (71:63), prednosti pa do konca srečanja niso več izpustili iz rok. Dobrih sedem minut pred koncem je prednost Splita znašala že 16 točk (81:65), Olimpija se je 57 sekund pred koncem po zadetem prostem metu Gregorja Glasa še približala na 83:89, a več od tega ni šlo. Zmago domačih je nato s črte prostih metov le še potrdil Perković, Split pa se je veselil zmage s 93:85.

Matković je bil z 21 točkami in 12 skoki prvi igralec Cedevite Olimpije, DJ Stewart je dosegel 14 točk (2/2 za 3), dvomesten je bil še Radović z enajstimi točkami. Pri Splitu je pričakovano blestel Shannon Shorter, ki je dosegel 25 točk (3/3 za 3), šest skokov, podelil pa je osem asistenc.

"Tekmo smo začeli premehko, premalo agresivno, individualno in sebično. Domačini so pokazali večjo željo po zmagi, si prigarali prednost in samozavestno zaključili tekmo," je po koncu dejal Martić.

Liga ABA, 16. krog

Petek, 12. januar:

Sobota, 13. januar:

Nedelja, 14. januar:

Ponedeljek, 15. januar:

Lestvica:

Preberite še:

Cedevita Olimpija Zoran Dragić
Sportal Šov, ob katerem je glasno zaploskal tudi Goran Dragić
Wolves : Cedevita Olimpija
Sportal Cedevita Olimpija po zmedi v zadnjih sekundah nadaljevala negativen evropski niz
Ne spreglejte