Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2019,
15.19

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

3

Natisni članek

Tomos delavci odpoved delovnega razmerja stečaj

Sreda, 9. 1. 2019, 15.19

5 let, 3 mesece

Zaposleni v Tomosu prejeli odpovedi pogodb o zaposlitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

3

Tomos | Produkcijska linija koprske tovarne motorjev Tomos. | Foto STA

Produkcijska linija koprske tovarne motorjev Tomos.

Foto: STA

Po oklicu stečaja koprskega Tomosa prejšnji teden so zaposleni danes prejeli odpovedi pogodb o zaposlitvi, je povedal sindikalist Sašo Ristič. S tem je začel teči tudi 15-dnevni odpovedni rok, v katerem bodo še delali.

Koprsko okrožno sodišče je prejšnji četrtek začelo stečajni postopek Tomosa in za stečajnega upravitelja imenovalo Štefana Verna. Predlog za stečaj so na sodišče novembra lani podali delavci. Kot je takrat povedal sindikalist iz sindikata Skei Sašo Ristič, so delavci to storili potem, ko niso dobili izplačanih plač, prispevkov, regresa in v nekaterih primerih tudi solidarnostnih pomoči.

Tomos muzej Nova Gorica
Novice Danes začetek stečaja Tomosa

Delavcem Tomosa izročili odpovedi pogodb o zaposlitvi

Direktor in lastnik Tomosa Iztok Pikl je za Primorske novice takrat menil, da podjetje še ni zrelo za stečaj, ob tem pa pojasnil, da delavcem dolguje regres in dve plači. Ristič je danes potrdil, da so maloštevilnim preostalim Tomosovim delavcem danes izročili odpovedi pogodb o zaposlitvi. Poleg stečajnega upravitelja je bil ob tem prisoten tudi Ristič ter predstavniki zavoda za zaposlovanje.

Znotraj 15-dnevnega odpovednega roka bodo delavci v ponedeljek še prišli na delo in skupaj s stečajnim upraviteljem opravili inventuro, je še pojasnil Ristič, ki je znova obžaloval usodo ene od nekdaj najbolj od prepoznavnih blagovnih znamk na območju nekdanje Jugoslavije.

Tomos muzej Nova Gorica
Novice Pošta Slovenije odstopila od pogajanj za vstop v Tomos

Podjetje delavcem dolguje plače, regres in nagrade

Kot so danes poročale Primorske novice, je od okoli 20 zaposlenih v Tomosu ostalo vsega skupaj osem delavcev, ki jim podjetje dolguje tri plače in regres, v nekaterih primerih pa tudi jubilejne nagrade. Plače in regres bodo sicer zagotovo dobili, saj gre za prednostne terjatve. Čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic za upnike sicer poteče 3. aprila.

Stečaj Tomosa sledi dolgotrajnim težavam zadnjega lastnika in direktorja Iztoka Pikla, ki je Tomos prevzel leta 2015, potem ko se je Hidria odločila, da ga v sklopu prodaje nestrateških naložb proda.

Kljub prvotnim optimističnim napovedim so obdobje Piklovega vodenja podjetja zaznamovali negotovost zaradi skromnih naročil, zamude pri plačilih in nazadnje tudi prepoved razpolaganja s Tomosovo blagovno znamko.

Ne spreglejte