SiolNET. Posel danes Novice
2,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Zakaj bo Luka Koper za drugi tir dajala milijone, Slovenske železnice pa nič?"

2,15

termometer

 | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Na zadnji dan šestdnevne javne razprave o zakonu o drugem tiru svoje mnenje na novinarski konferenci predstavljajo predstavniki delavcev Luke Koper. Podobno kot uprava Luke Koper menijo, da je predlog zakona nesprejemljiv, moti jih predvsem, da bi Luka Koper morala za drugi tir plačevati.

"Predlog zakona je prišel 24. marca, nanj imamo kup pripomb, ki jih lahko podamo do danes. Rok za prijavo na razpis je komaj 14. julija. Gre za urgentno stanje z namenom, da se prikrijejo namere glede financiranja," je uvodoma predsednik sveta delavcev Mirko Slosar okrcal ministrstvo, ki je zahtevalo obravnavo zakona po hitrem postopku. To pomeni, da je za javno razpravo na voljo le šest dni (brez konca tedna štirje dnevi).

Če država vzame za drugi tir, bo dobila manj dividend

Kot je znano, uprava Luke Koper predlogu ostro nasprotuje. Moti jih predvsem določba, po kateri naj bi Luka po novem plačevala takso na pretovor. V prvem letu uvedbe naj bi taksa po izračunu vlade prinesla deset milijonov evrov, v Luki pa ocenjujejo, da so vladne ocene premile. Po njihovem izračunu, ki naj bi temeljil na statistiki pretovora v lanskem letu, bi morala Luka letno prispevati slabih 18 milijonov evrov.

V koprskem pristanišču menijo, da je to nesprejemljivo, in dodajajo, da bi to udarilo dobičkonosnost podjetja, s tem pa tudi zmanjšalo dividende, ki si jih država izplačuje vsako leto.

"Ali država ve, kaj dela leva in kaj desna roka?"

Predstavnik delavcev v nadzornem svetu Luke Koper Marko Grabljevec je dejal, da predlog zakona posega v strategijo in načrte, ki jih bodo morali v Luki Koper v primeru sprejetja zakona narediti znova. "Poleg tega vemo, kakšno je stanje v SDH. Ta je že tako postavil ambiciozne cilje Luki Koper, ob predvidenih novih obremenitvah pa se nam poraja vprašanje, ali v tej državi ne vemo, kaj dela leva in kaj desna roka."

[video: 62350 / Marko Grabljevec]

Marko Grabljevec

Še en delavski nadzornik in predsednik sindikata žerjavistov Mladen Jovičić je dejal, da so lani poleti dobili eno bitko - po večdnevnem uporu delavcev je odstopil šef SDH Marko Jazbec -, še vedno pa budno spremljajo dogajanje. Po njegovem mnenju država v ozadju snuje prodajo Luke Koper tujcem. "Zakon se sprejema po ekstremno nujnem postopku, pri čemer ni jasno, zakaj se naenkrat tako mudi. Vsi dozdajšnji postopki so zamujali, Gašperšiču se ni nikoli mudilo. Če bi se jim, so imeli že zdavnaj priložnost, da bi postopke izvedli."

[video: 62349 / Davorin Petaros]

Davorin Petaros

Sindikalist Mladen Jovićić opozarja, da je po njihovem mnenju obravnava podjetij, ki bodo imela koristi od drugega tira, neenakopravna. | Foto: STA Sindikalist Mladen Jovićić opozarja, da je po njihovem mnenju obravnava podjetij, ki bodo imela koristi od drugega tira, neenakopravna. Foto: STA

Kdo bo plačeval?

Trenutni predlog po njegovih navedbah večino financiranja vali na Luko Koper, kar sicer ne drži. Poleg nove takse na pretovor predlog predvideva, da bo 2TDK financiran tudi s povečano uporabnino Slovenskih železnic (to bodo plačevali prevozniki), novim pribitkom na cestnino za tovornjakarje in plačilom za dosegljivost, ki ga bo plačevala država. Nekaj prihodkov naj bi 2TDK ustvaril tudi z razpolaganjem z zemljišči. 

Jovićić je opozoril, da je po njihovem mnenju obravnava podjetij, ki bodo imela koristi od drugega tira, neenakopravna. "Zakaj bo Luka Koper za drugi tir dajala milijone, Slovenske železnice pa nič?" se je vprašal.

Slosar je ob pogovoru o financiranju gradnjo drugega tira primerjal z gradnjo novomeške avtoceste: "Če pogledamo primer gradnje avtoceste do Novega mesta. Je tu država zahtevala, da gradnjo sofinancira Krka? Seveda ne."

Luka Koper: Tak predlog ogroža razvoj

V Luki Koper menijo, da zakon ne uresničuje enega od svojih osnovnih ciljev, to je ohranjanje in izboljšanje konkurenčnega položaja koprskega pristanišča. "Sprejetje zakona bi za Luko Koper pomenilo, da ne bi mogla več vlagati v razvoj pristanišča in bi srednjeročno začela izgubljati konkurenčne prednosti. Če bi zavirali razvoj pristanišča, se postavlja vprašanje smiselnosti gradnje dodatne železniške infrastrukture," so sklenili v upravi Luke Koper.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin