SiolNET. Posel danes Novice
3,80

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Z novim letom dražji izpit za avto. Avtošole z rekordnimi dobički.

3,80

termometer

avtošola 1
Foto: Klemen Korenjak

Z novim letom se je praktični in teoretični del izpita za avto podražil za nekaj več kot deset evrov. Še vedno pa je največji strošek za bodoče voznike priprava na izpit v avtošoli. Te so imele v letu 2016 najvišje prihodke v zadnjih petih letih.

Cena opravljanja vozniškega in teoretičnega dela izpita je bila nespremenjena od leta 2004, takrat pa so jo določili kar po občutku, pravijo na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP). Po izračunu so ugotovili, da je državni proračun oziroma AVP pokrival skoraj 50 odstotkov opravljanja vozniških izpitov, zaradi česar je primanjkovalo denarja za druge dejavnosti. Nova tarifa bo veljala tri leta, takrat pa bodo znova preverili, ali so se stroški spremenili.

Glavni del pogače še vedno dobi avtošola

Še vedno največji delež poberejo avtošole s pripravo kandidatov na glavno vožnjo. Za pridobitev izpita B-kategorije je treba opraviti minimalno 21 ur, povprečje pa se giblje okoli 34 ur in se po podatkih AMZS v zadnjih letih dviguje. Večina avtošol ponuja različne pakete za zakup ur, celoten strošek za novega voznika pa znaša okoli tisoč evrov.

V letu 2016 so se prihodki podjetij, ki se ukvarjajo z dejavnostjo avtošol, povečali najbolj v zadnjih petih letih. Skupni prihodki v panogi so tako znašali 17,4 milijona evrov, kar je slaba dva milijona več kot leta 2012. Skupni dobiček najuspešnejših desetih podjetij je glede na dobiček v letu 2016 zrasel za 140 odstotkov.

Rekorderji s 449 tisoč evri dobička

Prihodki podjetij, ki jih najdemo na lestvici Top 10 glede na prihodke v dejavnosti avtošol, so se na letni ravni povečali za slabih sedem odstotkov. Prihodki podjetij, ki jih najdemo na lestvici Top 10 glede na prihodke v dejavnosti avtošol, so se na letni ravni povečali za slabih sedem odstotkov. Foto: Klemen Korenjak In katera so največja med njimi? Prometni center Blisk izobraževanje je v letu 2016 prejel 1,66 milijona evrov, ob tem pa imel 449 tisoč evrov dobička.

Blisk ob tem poleg osnovne dejavnosti opravlja tudi usposabljanje poklicnih voznikov za prevoz nevarnega blaga.

Po letih kraljevanja na prihodkovnem vrhu se je morala z njega umakniti avtošola Relax, ki deluje od leta 1991.

"Konkurenca na področju ponudnikov storitev poučevanja kandidatov za voznike motornih vozil je zelo ostra. Cene posameznih konkurenčnih ponudnikov so v določenih okoljih ekstremno nizke in po našem mnenju ne dosegajo niti praga rentabilnosti," razloge za upad prihodkov vidijo v podjetju Relax.

Avtošole infografika

Je v obtoku še vedno štiri tisoč spornih vozniških dovoljenj?

Nad avtošolami še vedno visi temen oblak iz leta 2014, ko je izbruhnila obsežna afera z lažnimi vozniškimi dovoljenji. Policisti so takrat zaradi zlorab in ponarejanja ovadili 26 ljudi. Ti naj bi nezakonito prodajali vozniška dovoljenja, več kot tri tisoč ljudem omogočili nezakonite izbrise kazenskih točk, 1.200 mladim voznikom pa uredili potrdila o opravljenem tečaju varne vožnje, čeprav poligona nikoli niso videli od blizu.

Pod drobnogledom preiskovalcev se je zaradi opisanih nepravilnosti znašlo 36 avtošol, afera pa je s položaja odpihnila tedanjega vršilca dolžnosti, direktorja direktorata za promet in predsednika agencije za varnost prometa Bojana Žlendra.

AMZS je v začetku preteklega leta objavil, da naj bi se tri leta po aferi po slovenskih cestah še vedno vozilo več kot štiri tisoč voznikov, ki so vozniško dovoljenje pridobili protipravno.

 

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • maxima / 07.01.2018. ob 18:24 +4 0

  Avtor članka Marko Rabuza mora verjetno biti strokovnjak na področju dela šol vožnje... Ko imamo takšno novinarstvo ni čudno, da smo tam kjer smo. Ko bi se vsaj pozanimal v kakšnih pogojih delujejo šole vožnje, kakšno plačilo dobi učitelj vožnje, itd. V članku smo predstavljeni kot neki hudi multi-milijonarji. Dober novinar naj bi tudi uporabljal prave besede....že dolgo nismo več avtošole....ampak šole vožnje, pa tudi inštruktorjev ni več...ampak smo učitelji vožnje...

  +4 0
 • slov1ec / 08.01.2018. ob 08:57 +3 0

  Minimalno 21 ur !?. Res jih nekateri potrebujejo tudi 50, 60 ... in so potem ali divjaki na cestah ali pa polži ! Sam sem izpit položil pred mnogimi leti, ko sem služboval v tujini. Izpitno vožnjo - uspešno, v prvem - sem opravil po 11 urah Avtošole. Do danes sem brez brez praske- po svoji krivdi - prevozil cca 2 milijona km ! ( Lahko pa se mi že v naslednji vožnji kaj pripeti ) in upam da tako tudi ostane še teh par let, kolikor mi še velja vozniška.

  +3 0
 • avtoalma / 07.01.2018. ob 17:47 +2 - 1

  Branko/ALMA LJUTOMER/07.01.2017 ob 17:40 Res žalostno, da nas vse avto šole mečete v isti koš! Cene moto ur vožnje so že 7. let iste. Ko delaš pošteno, plačaš vse dajatve, ti ne ostane drugega kot minimalna plača ali pa še to ne! V vseh državah je cena vozniškega izpita nekje dve mesečni plači. Pri nas Vam še pri eni ostane. Ljudje to je izobraževanje in ne delo v gradbeništvu. Vaš otrok bo jutri sam šel v promet! Ni problem kupiti telefona za 1.000EUR. Izpit pa je problem plačati!!!

  +2 - 1
delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin