Rabuza

Nedelja,
7. 1. 2018,
14.09

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

6

Natisni članek

bizi avtošola

Nedelja, 7. 1. 2018, 14.09

6 let, 3 mesece

Z novim letom dražji izpit za avto. Avtošole z rekordnimi dobički.

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

6

avtošola 1 | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Z novim letom se je praktični in teoretični del izpita za avto podražil za nekaj več kot deset evrov. Še vedno pa je največji strošek za bodoče voznike priprava na izpit v avtošoli. Te so imele v letu 2016 najvišje prihodke v zadnjih petih letih.

Cena opravljanja vozniškega in teoretičnega dela izpita je bila nespremenjena od leta 2004, takrat pa so jo določili kar po občutku, pravijo na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP). Po izračunu so ugotovili, da je državni proračun oziroma AVP pokrival skoraj 50 odstotkov opravljanja vozniških izpitov, zaradi česar je primanjkovalo denarja za druge dejavnosti. Nova tarifa bo veljala tri leta, takrat pa bodo znova preverili, ali so se stroški spremenili.

Glavni del pogače še vedno dobi avtošola

Še vedno največji delež poberejo avtošole s pripravo kandidatov na glavno vožnjo. Za pridobitev izpita B-kategorije je treba opraviti minimalno 21 ur, povprečje pa se giblje okoli 34 ur in se po podatkih AMZS v zadnjih letih dviguje. Večina avtošol ponuja različne pakete za zakup ur, celoten strošek za novega voznika pa znaša okoli tisoč evrov.

V letu 2016 so se prihodki podjetij, ki se ukvarjajo z dejavnostjo avtošol, povečali najbolj v zadnjih petih letih. Skupni prihodki v panogi so tako znašali 17,4 milijona evrov, kar je slaba dva milijona več kot leta 2012. Skupni dobiček najuspešnejših desetih podjetij je glede na dobiček v letu 2016 zrasel za 140 odstotkov.

Rekorderji s 449 tisoč evri dobička

Prihodki podjetij, ki jih najdemo na lestvici Top 10 glede na prihodke v dejavnosti avtošol, so se na letni ravni povečali za slabih sedem odstotkov.  | Foto: Klemen Korenjak Prihodki podjetij, ki jih najdemo na lestvici Top 10 glede na prihodke v dejavnosti avtošol, so se na letni ravni povečali za slabih sedem odstotkov. Foto: Klemen Korenjak In katera so največja med njimi? Prometni center Blisk izobraževanje je v letu 2016 prejel 1,66 milijona evrov, ob tem pa imel 449 tisoč evrov dobička.

Blisk ob tem poleg osnovne dejavnosti opravlja tudi usposabljanje poklicnih voznikov za prevoz nevarnega blaga.

Po letih kraljevanja na prihodkovnem vrhu se je morala z njega umakniti avtošola Relax, ki deluje od leta 1991.

"Konkurenca na področju ponudnikov storitev poučevanja kandidatov za voznike motornih vozil je zelo ostra. Cene posameznih konkurenčnih ponudnikov so v določenih okoljih ekstremno nizke in po našem mnenju ne dosegajo niti praga rentabilnosti," razloge za upad prihodkov vidijo v podjetju Relax.

Avtošole infografika | Foto:

Je v obtoku še vedno štiri tisoč spornih vozniških dovoljenj?

Nad avtošolami še vedno visi temen oblak iz leta 2014, ko je izbruhnila obsežna afera z lažnimi vozniškimi dovoljenji. Policisti so takrat zaradi zlorab in ponarejanja ovadili 26 ljudi. Ti naj bi nezakonito prodajali vozniška dovoljenja, več kot tri tisoč ljudem omogočili nezakonite izbrise kazenskih točk, 1.200 mladim voznikom pa uredili potrdila o opravljenem tečaju varne vožnje, čeprav poligona nikoli niso videli od blizu.

Pod drobnogledom preiskovalcev se je zaradi opisanih nepravilnosti znašlo 36 avtošol, afera pa je s položaja odpihnila tedanjega vršilca dolžnosti, direktorja direktorata za promet in predsednika agencije za varnost prometa Bojana Žlendra.

AMZS je v začetku preteklega leta objavil, da naj bi se tri leta po aferi po slovenskih cestah še vedno vozilo več kot štiri tisoč voznikov, ki so vozniško dovoljenje pridobili protipravno.