Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2013,
19.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

brezposelnost gospodarstvo Slovenija

Petek, 13. 9. 2013, 19.15

7 let, 2 meseca

Vsak dan jih izgubi službo toliko, kot je zaposlenih v srednje velikem podjetju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ne le strmo naraščanje brezposelnosti, še zlasti med mladimi, Slovenija je tudi med tistimi državami Evropske unije, ki beležijo največji upad zaposlitev.

Evropski statistični urad Eurostat je objavil podatke o stopnji zaposlenosti v državah članicah Evropske unije za drugo četrtletje letošnjega leta. Po teh podatkih je bil v Sloveniji, na Cipru, Nizozemskem in v Španiji upad zaposlitev največji.

Po podatkih Eurostata so največji porast zaposlitev v drugi četrtini letošnjega leta opazili v Estoniji, in sicer za 1,5 odstotka, v Litvi in na Portugalskem za 0,8 odstotka, v Luksemburgu 0,7 odstotka ter na Češkem in Irskem za 0,56 odstotka.

Bolj kot trenutne številke skrbijo smernice, da število zaposlitev v Sloveniji upada že nekaj časa. Če pogledamo iste podatke in jih primerjamo s podatki za isto obdobje lanskega leta, namreč vidimo, da so številke za Slovenijo še slabše in naša država spet spada med prvih pet, ki beležijo največji upad zaposlitev.

"Nenehno upadanje zaposlitev kaže na slabe razmere v slovenskem gospodarstvu," pojasnjuje Igor Antauer, generalni sekretar Združenja delodajalcev in podjetnikov. "Je znamenje tega, da se delodajalci bojijo zaposlovati, ker ne vedo, kako bodo poslovali, tudi zakon o uravnoteženju javnih financ je naredil svoje."

Vsak dan izgubi službo toliko ljudi, kot je zaposlenih v srednje velikem podjetju

K tej neperspektivni sliki dodajmo še nekaj podatkov, ki so jih zbrali na Gospodarski zbornici Slovenije. Od leta 2008 do leta 2013: ‒ smo v Sloveniji vsak delovni dan izgubili 81 delovnih mest v gospodarstvu, ‒ je bilo vsak delovni dan brez dela 9,5 visoko izobraženega ‒ je bilo v Sloveniji vsak delovni dan šest dolgotrajno brezposelnih oseb več.

Ne spreglejte