SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Video: za tono najkakovostnejše slovenske pšenice 200 evrov

3

termometer

Mlinarji in pridelovalci pšenice so danes pri ministru za kmetijstvo in okolje Dejanu Židanu vendarle dogovorili o ceni odkupa pšenice.

Za tono najkakovostnejše pšenice bodo odkupovalci plačali 200 evrov, za tono pšenice B-kakovosti 185 evrov, za kakovost B2 pa 165 evrov. Dogovor je po besedah Židana znak zrelosti sektorja.

Dogovora v sredo še ni bilo, danes pa so se vsi znova srečali pri ministru Židanu. Ceno krmne pšenice bodo ponudili na prostem trgu.

Židan je po sestanku pojasnil, da so se dogovorili tudi za delo v prihodnje, ker želijo, da so stvari dogovorjene vnaprej. "O poslovnih zadevah so se odkupovalci in pridelovalci dogovorili sami. To, da se je mogoče znotraj prehranske proizvodnje dogovoriti in se dogovora držati, je znak zrelosti sektorja," je dejal.

Hrvaška in Madžarska cene pšenice znatno znižali Predstavnik pridelovalcev pšenice Franc Küčan je pojasnil, da so pridelovalci pri pogajanjih do zdaj upoštevali izračun Kmetijskega inštituta o višini stroška pridelave. "Ta strošek je višji, kot je dogovorjena odkupna cena, vendar moramo upoštevati, da so se na novo odprle meje, da so Hrvati naši partnerji v EU-ju, da so Madžari z obsežnimi polji lahko veliko bolj konkurenčni," je poudaril.

Ob tem je pojasnil, da sta Hrvaška in Madžarska na trgu znatno zbili cene pšenice, zato so slovenski pridelovalci pšenice privolili v izhodiščno ceno, upoštevajoč, da mlinarji in peki to vzamejo v zakup. "Želimo, da bomo še naprej partnerji, da ostanejo mlini v kondiciji in da ohranimo slovenske mline. Moramo pa upoštevati, da bodo stroški pridelovalcev letos pokriti zgolj v 85 odstotkih, zaradi vremenskih pogojev bo tudi pridelek manjši, a bo kakovost dobra," je še opozoril Küčan.

Dogovor dober za vse Predstavnik mlinarjev in direktor Žita Janez Bojc je prepričan, da je današnji dogovor dober za vse in omogoča dobro sodelovanje tudi vnaprej. "Kmetje so dosegli boljše odkupne pogoje kot v sosednjih državah. To verigo bo treba še bolj graditi in jo vzpostaviti bolj konkurenčno, da bomo dosegli večjo samooskrbo in tudi večji odkup," je dejal.

Pojasnil je, da bo Žito odkupovalo predvsem slovensko pšenico in da bodo samo tisto, česar v Sloveniji ne bo, odkupili iz tujine. Je pa Bojc poudaril, da je treba zgraditi dodatne sistemske instrumente v odkupu, da se ne bodo več v zadnjem trenutku pogovarjali o tako pomembnih količinah ter da bo več naročene proizvodnje in več terminskih nakupov.

Bojc je zagotovil, da v tujini kupijo samo visokokakovostno pšenico. Slovenski potrošnik ve, da so na koncu na polici proizvodi, ki imajo slovensko poreklo, bolj zanesljivi in po navadi dosegajo večjo kakovost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin