Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2024,
9.08

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Izrael Iran Bližnji vzhod konflikt cena nafta

Petek, 19. 4. 2024, 9.08

1 teden, 5 dni

Ob stopnjevanju konflikta na Bližnjem vzhodu cene nafte močno zanihale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Nafta, Izrael | Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba zjutraj odšteti 84,53 dolarja, kar je 1,80 dolarja več kot ob koncu trgovanja v četrtek. | Foto Shutterstock

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba zjutraj odšteti 84,53 dolarja, kar je 1,80 dolarja več kot ob koncu trgovanja v četrtek.

Foto: Shutterstock

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju po napadu Izraela na Iran z raketami in na položaje sirske vojske močno dvignile. Cena severnomorske nafte brent se je začasno povzpela nad 90 dolarjev za sod, nato pa se je nekoliko spustila.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba zjutraj odšteti 84,53 dolarja, kar je 1,80 dolarja več kot ob koncu trgovanja v četrtek. Severnomorska nafta brent za dobavo junija se je podražila za 1,55 dolarja na 88,66 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael je ponoči z raketami napadel Iran, so za več ameriških medijev zatrdili neimenovani vladni viri. Iran za zdaj poroča zgolj o nekaj sestreljenih dronih. Morebiten izraelski napad bi pomenil novo hudo zaostritev bližnjevzhodne krize. Izraelske letalske sile so medtem danes napadle tudi položaje sirske vojske na jugu Sirije.

Več o napadu:

Izrael napadel Iran
Novice Ameriški uradniki: Izraelske rakete so zadele Iran #video

Evropske vlagatelje skrbijo razmere na Bližnjem vzhodu

V začetnem delu današnjega trgovanja precej izgubljajo tudi delniški indeksi na borzah v Evropi. Vlagatelje skrbi zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu. Tečaj evra se v primerjavi z dolarjem nekoliko zvišuje.

Vrednost indeksa najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je bila okoli 9.30 skoraj odstotek pod gladino. Frankfurtski DAX je izgubljal dober odstotek, pariški CAC 40 okoli 0,8 odstotka in londonski FTSE 100 okoli 0,6 odstotka.

Razpoloženje sledi negativnemu razpoloženju na azijskih borzah. Tokijski Nikkei 225 je danes izgubil 2,7 odstotka, kar je največ v zadnjih treh letih. Šanghajski SSE Composite je zdrsnil za 0,3 odstotka, hongkonški Hang Seng za 0,9 odstotka, seulski Kospi za 1,6 odstotka in singapurski STI za 0,45 odstotka.

Tečaj evra je bil ob okoli 9.30 pri 1,0654 dolarja, kar je 0,10 odstotka več kot ob koncu četrtkovega trgovanja.

Stanovanja v Dubaju
Novice Vojna z Iranom: "Dubaj je lahko uničen v 24 urah"
Ne spreglejte