Večer za kadrovske rošade v SDH, ki upravlja državne milijarde

Anja Strojin Štampar iz uprave SDH odhaja sporazumno.

Anja Strojin Štampar iz uprave SDH odhaja sporazumno. Foto: Ana Kovač

Anja Strojin Štampar po desetih mesecih predčasno zapušča upravo Slovenskega državnega holdinga (SDH), družbe, ki upravlja več kot 11 milijard evrov premoženja.

Nadzorni svet SDH pod vodstvom Damjana Beliča je sinoči na izredni seji naposled odločil o njenem odhodu. S Strojin Štamparjevo so se dogovorili za sporazumen umik s funkcije. Novega člana uprave SDH bodo tako kot njenega predsednika iskali z javnim razpisom oziroma s pomočjo kadrovske agencije.

Dela in naloge Strojin Štamparjeve, ki ostaja zaposlena na SDH, bosta prevzeli predsednica uprave Lidia Glavina in članica uprave Nada Drobne Popovič, so sporočili iz SDH.

Pred tem je bila redna seja, na kateri so člani nadzornega sveta razpravljali o prodaji Cimosa. Po neuradnih napovedih bo pogodba o prodaji Cimosa z italijansko skupino Palladio Finanziara podpisana najpozneje v tednu dni.


Morda vas zanima tudi:

Kaj lahko še prepreči prodajo Cimosa

Zakulisne igrice v kadrovski bitki za največja slovenska podjetja


Neodločnost glavni razlog za odhod

Glavni razlogi za odhod Strojin Štamparjeve naj bi bili nezaupanje in njena nesoglasja z drugima dvema članicama uprave SDH Lidio Glavina in Nado Drobne Popović. Strojin Štamparjevi naj bi očitali neodločnost oziroma počasnost pri sprejemanju odločitev.

Pred odhodom je očitno ni rešila niti prerazporeditev pristojnosti znotraj vodstva SDH, kar se je zgodilo konec prejšnjega tedna, torej na vrhuncu pogovorov o njenem odhodu. Tako naj bi Strojin Štamparjeva privolila v to, kar je dolgo zavračala. Prodajo državnih družb, tudi NLB in Cimosa, je prepustila Glavini, sama pa je prevzela del upravljanja SDH.

Sredi julija letos se je z vrha SDH poslovil Marko Jazbec, namesto njega pa je bila za največ šest mesecev, torej do januarja, imenovana Lidia Glavina, dotedanja članica nadzornega sveta. Sredi julija letos se je z vrha SDH poslovil Marko Jazbec, namesto njega pa je bila za največ šest mesecev, torej do januarja, imenovana Lidia Glavina, dotedanja članica nadzornega sveta.

Po neuradnih informacijah je Strojin Štamparjeva dolgo časa uživala podporo prvega nadzornika SDH Beliča, a naj bi se je ta, tako kot drugi člani nadzornega sveta, odrekel. Njena menjava se vleče že mesec dni, vmes pa je propadlo dogovarjanje o sporazumnem odhodu. Strojin Štamparjeva naj bi namreč vztrajala, da podlage za menjavo ni in da je treba razloge za nedelovanje SDH iskati pri trenutni vodilni Glavini.

Visoka plača in vpliv v državnih podjetjih

Kot smo poročali, je vzrok za stopnjevanje konfliktov tudi skorajšnji kadrovski postopek za predsednika uprave SDH, ki bi lahko premešal karte v celotni upravi. Sredi julija letos se je namreč z vrha SDH poslovil Marko Jazbec, namesto njega pa je bila za največ šest mesecev, torej do januarja, imenovana Glavina, dotedanja članica nadzornega sveta.

Položaj v upravi SDH je sicer zanimiv zaradi odgovornosti in izziva, ki ga prinaša. Člani uprave so do zdaj prejemali slabih 9.900 evrov bruto, predsednik pa skoraj 11 tisoč evrov bruto mesečne plače. Poleg tega so upravičeni do bonitet, kot je uporaba službenega vozila.

Pomemben draž predstavlja vpliv v gospodarstvu. SDH med drugim upravlja Telekom Slovenije, Zavarovalnico Triglav in Petrol. Gre za največje naložbe, ki bodo prihodnje leto dobile nove nadzorne svete, zaradi česar bo veliko interesnih skupin poskušalo vplivati na to, kdo bo v prihodnje vodil SDH in odločal o kandidatih za omenjene tri nadzorne svete.

Komentarji

4
  • IvanJanezNovak / 11.10.2016. ob 10:13

    a mi lahko kdo pove kaj bosta potem glavetina in jazbec počela na SDH? Teti so skoraj dobesedno očitali nesposobnost, pa je kljub temu ostala tam zaposlena?

  • baam / 11.10.2016. ob 08:30

    končno je avatar dobil kar mu gre. gospa(nekaj časa že gospodična) je popolnoma nesposobna, to kar ni uspelo GG Mišiču je sedaj naredil SMC. Še nekaj takih "zelo sposobnih" je na Kadu, zato bo potrebno počistiti še z njimi v dobro skupnega državnega premoženja. Bravo SMC

  • predsednik5 / 10.10.2016. ob 20:28

    Tile kekci prodajajo nekaj kar niso sami ustvarili(gre za nenominirano bivšo družbeno lastnino in tudi del nenominirane privatne lastnine) in bodo za to sami in njihovi tutorji odgovarjali kazensko in materialno. še bo zanimivo.V tej državi ne sme nihče ničesar prodati dokler ne bo izvedena prava privatizacija ,ki je DOLOČITEV PRAVIH OZIROMA IZVORNIH LASTNIKOV ALI DEDIČEV(avtor misli L.Poljanec). ŠE BO ZANIMIVO.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.