Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 11. 2019,
15.42

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Petrol uprava odstop

Ponedeljek, 11. 11. 2019, 15.42

4 leta, 5 mesecev

Več o odhodu uprave Petrola bo znano 12. decembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Petrol | Foto STA

Foto: STA

Uprava družbe Petrol je danes na podlagi zahteve Slovenskega državnega holdinga (SDH) za 12. december sklicala skupščino družbe. Delničarji se bodo na skupščini seznanili s podrobnejšimi informacijami o razlogih za predčasno prenehanje mandatov uprave s Tomažem Berločnikom na čelu, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Petrol
Novice "Vlada ima veliko vzvodov, da prepreči sovražni prevzem Petrola" #video

Predlog skupščinskega sklepa je, da se delničarji seznanijo s podrobnejšo informacijo o razlogih za predčasno prenehanje mandatov predsednika in dveh članov uprave družbe Petrol s poudarkom na razlogih, vzrokih in posledicah predčasnega prenehanja navedenih mandatov ter bistvenimi sestavinami sporazuma o predčasnem prenehanju mandata, sklenjenega med donedavno upravo in nadzornim svetom podjetja.

Odstop razburkal javnost in politiko

Sporazumni predčasni odhod treh donedavnih članov vodstva Petrola – Tomaža Berločnika, Roka Vodnika in Igorja Stebernaka – je povzročil razburjenje v javnosti in politiki. Razlog je bilo v veliki meri pomanjkanje konkretnih informacij o razlogih zanj, nezadovoljstva pa niso pomirili niti nadzorniki s svojim javnim pojasnjevanjem. V medijih se je zato pojavila vrsta teorij, povezanih tako z domačimi političnimi kot mednarodnimi poslovnimi in geostrateškimi interesi.

SDH | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Delničarji – največji je z okoli tretjino vseh delnic neposredno in posredno država – si zdaj jasnejšo sliko o dogodkih izpred treh tednov obetajo na skupščini, ni pa SDH v zahtevi za sklic skupščine predvidel predloga za menjavo nadzornikov, kar se je kot možnost tudi omenjalo v nekaterih medijih. To lahko sicer lastniki predlagajo kot širitev dnevnega reda pred skupščino ali pa na samem zboru delničarjev.

Največja posamična lastnica družbe je sicer po podatkih s konca letošnjega junija Češkoslovenska obchodni banka z 12,78-odstotnim deležem, za fiduciarnim računom pri njej pa se skriva slovaško-češka finančna skupina J&T. Po pisanju nekaterih medijev bi lahko bila povezana tudi z madžarskim energetskim velikanom Mol.

Vodenje uprave Petrol prevzela prva nadzornica

Med lastniki sledijo SDH z 12,68-odstotnim deležem, Republika Slovenija z 10,10-odstotnim in Kapitalska družba z 8,27-odstotnim deležem. Največji domači zasebni lastnik je skupina Perspektiva poslovneža Darija Južne, ki obvladuje nekaj nad deset odstotkov lastništva.

Vodenje uprave je sicer po predčasnem odhodu omenjene trojice do imenovanja nove uprave prevzela donedavna prva nadzornica Nada Drobne Popović in ena od protagonistk celotnega dogajanja, ki v tem času ne bo opravljala funkcije nadzornice. V upravo so nadzorniki imenovali tudi direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković. V upravi ob tem ostaja delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

Petrol
Novice Poslanci o Petrolu razpravljajo za zaprtimi vrati #video
Petrol
Novice Kaj Sova ve o Petrolu
Ne spreglejte