Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2016,
9.58

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Natisni članek

advertorial električna energija GEN prenosno omrežje elektro energetski sistem

Sreda, 4. 5. 2016, 9.58

2 meseca, 1 teden

Vam je mar za energijo? Obiščite www.esvet.si in se v novi spletni simulaciji preizkusite kot operaterji slovenskih elektrarn.

Center vodenja

Proizvodnja električne energije mora biti zanesljiva, a hkrati povzročati čim manj izpustov škodljivih emisij v okolje in čim nižje stroške. Katere vire uporabiti, v kakšni kombinaciji in kdaj?

Enourna prekinitev oskrbe z električno energijo je morda za nekatere zabavna ali celo romantična popestritev, če pa se električni mrk razvleče v ves dan in dlje, pa to ni več prijetno. Spomnimo se samo katastrofalnega žledoloma iz leta 2014, ko so številni prebivalci Notranjske več kot teden dni preživeli brez elektrike, ogrevanja in komunikacij.

V takšnih razmerah posamezniki najbolj pogrešajo ogrevanje prostorov, uporabo mobilnih telefonov, dostop do spleta, razsvetljavo ter uporabo gospodinjskih aparatov.

Še večje težave povzroča industriji, ki jo v Sloveniji v veliki meri poganja prav električna energija. Skupaj z zemeljskim plinom zagotavljata 77 odstotkov vse potrebne energije in sta najpomembnejša energenta v predelovalnih dejavnostih.

Električna energija je eden temeljev sodobnega načina življenja in dejavnik, ki omogoča tehnološki razvoj. | Foto: Thinkstock Električna energija je eden temeljev sodobnega načina življenja in dejavnik, ki omogoča tehnološki razvoj. Foto: Thinkstock

Energija je vse, brez nje ni življenja

Razvoj na področju električne energije je skozi zgodovino omogočal razvoj družbe v smeri udobnejšega in kakovostnejšega bivanja. Danes si težko predstavljamo življenje brez elektrike. V vsakdanjem življenju smo se navadili na uporabo raznolikih električnih naprav. Predvidoma bo poraba električne energije v prihodnje še naraščala.

Elektroenergetski sistem Slovenije sestavljajo elektrarne, prenosno in distribucijsko omrežje. Večino električne energije pri nas proizvedemo v jedrski elektrarni, hidroelektrarnah in termoelektrarnah.

Leta 2014 smo proizvedli 16 tisoč gigavatnih ur električne energije. Največ v hidroelektrarnah (38 odstotkov) in jedrski elektrarni (37 odstotkov). Iz premoga smo pridobili 23 odstotkov električne energije, iz sončnih in vetrnih elektrarn pa le dva odstotka.

 

Sodobni življenjski slog tako zahteva odgovorno oskrbo z električno energijo, ki prinaša številne izzive. Proizvodnja električne energije mora biti zanesljiva, a hkrati povzročati čim manj izpustov škodljivih emisij v okolje in čim nižje stroške. Kako to doseči? Katere vire uporabiti, v kakšni kombinaciji in kdaj?

Kateri so večji proizvajalci električne energije v Sloveniji?

Sprejmi izziv in oblikuj svojo energetsko mešanico

Da bi vsakdo lahko spoznal, kako deluje elektroenergetski sistem v Sloveniji in kako pomembno je uravnavanje razmerja med porabo in proizvodnjo električne energije, sta družbi GEN in ELES na podlagi realnih podatkov o obratovanju slovenskih elektrarn pripravila zanimivo in poučno spletno simulacijo Energetska mešanica.

V njej se lahko igralci preizkusijo kot operaterji elektrarn, ki so odgovorni za izbor ustrezne mešanice virov energije za proizvodnjo električne energije. Pri tem opazujejo, kako njihove odločitve vplivajo na zanesljivost oskrbe, izpuste toplogrednih plinov in stroške oskrbe z električno energijo v enem dnevu.

Spletna simulacija Energetska mešanica ponuja izziv kako zadovoljiti dnevne potrebe Slovenije po električni energiji. Igralec si sam izbere mešanico elektrarn, ki se mu zdi najprimernejša. | Foto: Spletna simulacija Energetska mešanica ponuja izziv kako zadovoljiti dnevne potrebe Slovenije po električni energiji. Igralec si sam izbere mešanico elektrarn, ki se mu zdi najprimernejša.

Skozi igro bodo ugotovili, da je optimiziranje energetske mešanice zahtevno delo. Za zanesljivo, konkurenčno in nizkoogljično oskrbo morajo namreč izbrati pravilno mešanico virov energije.

Izbor med drugim vpliva na ceno električne energije in na količino v zrak izpuščenega ogljikovega dioksida. Igralci morajo upoštevati tudi, da je premog visokoogljičen vir energije in zemeljski plin najmanj ogljičen med fosilnimi gorivi. Jedrska energija in obnovljivi viri pa so nizkoogljični viri.

Ne spreglejte