Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
10.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

gospodarska rast BDP plače sindikati Dušan Mramor Sašo Polanec Bogomir Kovač Rasto Ovin

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 10.35

7 let, 2 meseca

V Sloveniji je gospodarska rast, je že čas za višje plače?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lanska gospodarska rast je presegla 2,5 odstotka BDP, začasni ukrepi iz ZUJF naj bi prenehali veljati. Je glede na ekonomsko stanje Slovenije to smiselno?

Ker je gospodarska rast v Sloveniji lani presegla 2,5 odstotka BDP (znašala je tri odstotke), naj bi začasni ukrepi iz zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) prihodnje leto prenehali veljati. Sprostili naj bi se nekateri socialni transferji in omejitve v javnem sektorju.

Začenjajo se tudi pogajanja o dvigu plač in pokojnin, ki bodo, kot pravijo na ministrstvu za javno upravo, temeljila na zmožnostih financiranja delovanja javnega sektorja.

Minister je zadržan Finančni minister Dušan Mramor je na novinarski konferenci o letnih dosežkih ministrstva poudaril, da naše največje tveganje ne prihaja od zunaj, ampak je notranje, "to je, če bi prevladalo prepričanje, da pri teh razmerah ni treba več varčevati in gremo lahko na raven potrošnje iz leta 2008". Opozoril je tudi, "da je današnji obseg BDP, ki ga lahko potrošimo doma, v primerjavi z letom 2008 za 15 odstotnih točk nižji".

Gospodarska zbornica Slovenije je izrazila pomisleke o sprostitvi socialnih transferjev, ker naj bi bila rast predvsem posledica izvoznih aktivnosti in visoke rasti črpanja evropskih sredstev za namene obnove lokalne infrastrukture.

"Zato moramo biti v prihodnje zmerni in racionalni pri javni porabi, saj bo zgolj sprostitev zavez po ZUJF prinesla dodatne obremenitve proračuna. Slovenija mora ohraniti oba ključna cilja: postopno zmanjševanje javnega dolga in zagon gospodarstva prek davčnih in administrativnih razbremenitev," so zapisali v izjavi.

Sindikati: Čas je za dvig plač "Dejstvo je, da so krizo plačali delavci in delavke, kot tudi upokojenci in prejemniki socialnih transferjev. V času krize sta se povečali razslojenost in neenakost. Čas je, da bi se tudi delodajalci zavedli pomena, ki ga imajo plače in kupna moč njihovih zaposlenih na prihodke, ki jih ustvarijo gospodarske družbe kot tudi na gospodarsko rast," so ob ugotovitvi, da je čas za dvig plač in spremembo definicije minimalne plače, zapisali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

O smotrnosti odprave začasnih ukrepov smo povprašali tri ekonomiste.

Ne spreglejte