Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2023,
14.48

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

4

Natisni članek

Zeleni prehod Zeleni prehod termoelektrarna elektrarna Nemčija premog

Petek, 10. 3. 2023, 14.48

1 mesec, 4 tedne

V Nemčiji obratuje kar 14 elektrarn na premog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

4

Nemčija energetska oskrba | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potem ko je nemška vlada dovolila prodajo električne energije iz rezervnih elektrarn na premog ali nafto do marca 2024, v Nemčiji tako energijo proizvaja 14 elektrarn na premog in ena elektrarna na mineralno olje, je sporočila nemška zvezna agencija za omrežje. Trenutno ni načrtov, da bi te elektrarne ustavili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih agencije so nekatere elektrarne ponovno priključili na omrežje, nekaterih pa med energetsko krizo niso ustavili. Predstavnik agencije je za dpa potrdil, da trenutno ni načrtov, da bi delovanje teh elektrarn prekinili.

Nemška vlada je sprejela uredbo, ki dovoljuje prodajo električne energije iz rezervnih elektrarn na črni premog ali nafto do konca marca 2024. Ali se tovrstna proizvodnja električne energije upravljavcem elektrarn izplača, je med drugim odvisno od trenutnih veleprodajnih cen električne energije, navaja dpa.

Robert Habeck
Novice Bo nov energetski načrt v Nemčiji povzročil katastrofalne gospodarske in socialne posledice?

S tem ukrepom želi nemška vlada izriniti zemeljski plin s trga električne energije. Gre za del prizadevanj Berlina, s katerimi želi zmanjšati odvisnost Nemčije od zemeljskega plina in posledično Rusije.

Tretjino elektrike proizvedejo iz premoga

Po podatkih nemškega statističnega urada Destatis je bila lani tretjina električne energije, proizvedene v Nemčiji in oddane v omrežje, proizvedena v elektrarnah na premog.

Približno 60 odstotkov električne energije iz premoga je bilo proizvedene iz rjavega premoga in lignita, približno 40 odstotkov pa iz črnega premoga.

Delež zemeljskega plina pri proizvodnji električne energije v Nemčiji se je lani zmanjšal na 11,4 odstotka, medtem ko je leta 2021 znašal 12,6 odstotka, poroča dpa.

Ne spreglejte