Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2011,
17.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve gospodarstvo

Sreda, 26. 10. 2011, 17.04

7 let, 2 meseca

V Mariboru o tem, koga naj voli gospodarstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Štajerska gospodarska zbornica je v Mariboru organizirala razpravo predstavnikov volilnih list z naslovom In koga naj voli gospodarstvo?

Kot se je izkazalo, se vsi strinjajo, da je za zagon slovenskega gospodarstva nujen svež pritok kapitala, ki pa ga je moč doseči le z ustvarjanjem bolj konkurenčnega okolja.

Orešič: Brez tujih naložb se v slovenskem gospodarstvu ne bo nič spremenilo Govorniki so se strinjali, da je poslovno okolje v Sloveniji neprijazno, in med glavnimi problemi navedli administrativne ovire in visoke stroške dela. "Brez tujih naložb se v slovenskem gospodarstvu ne bo nič spremenilo," je povedal Tomaž Orešič (LDS) in med konkretnimi ukrepi v prid prihodu tujih investitorjev navedel spremembo zakonodaje o javnih naročilih in prostorski ureditvi.

Pogačnik meni, da je ključ do rešitve v temeljiti sanaciji bančnega sistema Po besedah Marka Pogačnika (SDS) je ključ do rešitve v temeljiti sanaciji bančnega sistema. "Brez tega slovensko gospodarstvo ne more biti konkurenčno in ne bodo se mogla odpirati nova delovna mesta," je dejal. Konkretno je med drugim predlagal še razbremenitev plač in uvedbo socialne kapice.

Čepič: Slovenskih podjetij ni mogoče prodajati kar vse povprek "Vlada se mora začeti resno obnašati v odnosu do tujih partnerjev," je prepričan Janez Šušteršič (Lista Virant) in izpostavil, da je Slovenija tuje vlagatelje v preteklosti prevečkrat povlekla za nos. Bogdan Čepič (SD) ga je dopolnil, da ni mogoče prodajati slovenskih podjetij kar vse povprek, temveč le takšnim tujcem, ki so pripravljeni v podjetja, ki jih prevzemajo, vlagati.

"Uspešnih menedžerjev je veliko, nimamo pa takšnih, ki so etično naravnani" Večina jih je bila tudi mnenja, da je treba dati več pomena etičnosti. "Uspešnih menedžerjev je veliko, nimamo pa takšnih, ki so etično naravnani, ki bi delali v dobro vseh ljudi," je poudarila Manca Košir (Gibanje TRS). "Pomanjkanje vrednot, poštenosti, morale in solidarnosti nas je prisililo v to, da smo iskali kratkoročne rešitve, ki so bile v prid enega in ne vseh," je dodal Janez Ujčič (DeSUS).

Renate Brunskole: Pomembno je, da podjetja vodijo uspešni menedžerji z novimi idejami Po besedah Renate Brunskole (Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija) je treba preučiti, katera so zdrava podjetja in jim nuditi ustrezno podporo, med drugim tudi davčne olajšave. "Izrednega pomena je, da podjetja vodijo uspešni menedžerji z novimi idejami. To velja tudi za banke," je dejala.

Radićeva: Treba je začeti graditi nov sistem Medtem ko je Brunskoletova izpostavila cilj štiriodstotne gospodarske rasti, je bila Darja Radić (Zares) mnenja, da je glavni problem slovenskega gospodarstva ravno v neoliberalnem modelu gospodarskega razvoja, ki temelji na nenehni strmi rasti. "Treba je začeti graditi nov sistem, ki bo temeljil na družbeno odgovorni ekonomiji in bo trajnostno naravnan," je pojasnila in izpostavila pomen razvoja zelenih tehnologij in posledično zelenih delovnih mest.

Žerjav: Nujna je gospodarska logika od enega proračunskega porabnika do drugega Radovan Žerjav (SLS) pa je ocenil, da so vsakršne spremembe neučinkovite brez korenitih rezov v javno upravo. "Nujna je gospodarska logika od enega proračunskega porabnika do drugega," je prepričan.

Ne spreglejte