Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2011,
16.55

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Elan zaslišanje

Torek, 28. 6. 2011, 16.55

4 leta, 9 mesecev

V Elanovi tožbi zoper Koržeta zaslišali glavne akterje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na kranjskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem vpletenih nadaljevala obravnava v Elanovi tožbi zoper bivšega direktorja Uroša Koržeta in finančnega direktorja Januša Šefmana.

Medtem ko sta obtožena zagotovila, da nakup podjetij v okviru Ataca ni bilo v škodo skupine, pa je sedanji predsednik uprave Elana prepričan v nasprotno.

"Vsako podjetje naj dela tisto, kar zna"

Elan od Koržeta in Šefmana terja 7,7 milijona evrov odškodnine, ker naj bi podjetju z domnevno zgrešenimi naložbami naredila veliko škodo. Kot je poudaril sedanji predsednik uprave Elana Robert Ferko, se mora vsako podjetje osredotočiti na dejavnosti, ki jih najbolje obvlada.

Usmeritev v maloprodajo in nakup podjetja Atac ter Sport 2000 v letu 2002 zato ocenjuje kot zgrešeno naložbo. Še posebej, ker naj bi lastništvo v eni trgovski verigi poslabšalo položaj Elanove blagovne znamke v drugih trgovskih mrežah.

"Atac ni prinesel Elanu nobenih koristi" "Atac je podjetje, ki Elanu ni prineslo nobenih koristi," je poudaril Ferko, ki je opozoril tudi na negativen vpliv dogajanja oziroma transakcij na omenjenem podjetju za celotno skupino Elan. Štiri uprave, ki so se zvrstile po pomladi 2004, ko je funkcijo prvega moža zapustil Korže, so se tako ukvarjale z likvidiranjem dodatnih dejavnosti in prehodom na sanacijo Elanovih osnovnih dejavnosti, ki so proizvodnja smuči in plovil ter storitvena dejavnost.

Korže: Poslovali smo z dobičkom

Medtem ko Ferko zagotavlja, da Elan po odhodu Koržeta ni bil saniran, pa je ta prepričan v nasprotno. Pojasnil je, da je vodenje skupine prevzel marca 2000, ko je bila insolventna. "Poslovanje je bilo uspešno, povečevali smo prodajo, poslovali z dobičkom in močno investirali," je poudaril Korže. Ko se je pojavilo vprašanje nadaljnje rasti, pa so se odločili za maloprodajo, saj je bila blagovna znamka Elan tedaj slabo distribuirana.

"Delali smo po svoji najboljši vesti" Korže je prepričan, da bi se pokazal uspeh njihovih naložb, če bi le tedanja poslovodna ekipa nadaljevala s svojim delom, v enem oziroma dveh letih pa se rezultati pač niso mogli pokazati. "Delali smo po svoji najboljši vesti," je zagotovil tudi Šefman in zavrnil trditev, da je bila odločitev o nakupu Sporta 2000 škodljiva za skupino Elan oziroma Skimar, saj so s tem pridobili tudi zastopstvo na drugih evropskih tržiščih.

"Odločitve so bile sprejete po domače"

Tožeči obtoženima očitajo, da so nakup podjetij v okviru Ataca izvedli brez tržnih analiz in skrbnega pregleda ter da so bile odločitve sprejete "po domače". Podjetje pa tudi ni imelo infrastrukture in kadrov, da bi maloprodajno dejavnost lahko uspešno opravljalo. To je zavrnil Šefman in izpostavil analize pred opravljenimi nakupi.

Sredstva za sanacijo naj bi bila porabljena v druge namene Hkrati je Šefman odgovoril na očitke, da bi bila sredstva, ki jih je za sanacijo Elana namenila Slovenska razvojna družba kot tedanji lastnik, neupravičeno porabljena v druge namene. Zagotovil je, da je družba dala sistemu Elan kot celoti namesto obljubljenega svežega kapitala na razpolago firmo, ki je imela v lasti nepremičnine. Te je Elan odprodal in družbo preimenoval v Atac.

Korže pa je zavrnil tudi namige, da naj bi transakcije na Atacu služile za prikaz boljšega poslovnega rezultata, na podlagi katerega zahteva izplačilo menedžerskih nagrad. Elanovo tožbo je zavrnil, češ da njegov cilj ni bil nikdar izvleči denar iz Elana, in jo ocenil kot maščevanje za njegovi tožbi za izplačilo menedžerske nagrade.

Obravnava se bo nadaljevala 12. julija Svoje je k razjasnitvi celotne zgodbe pridal Koržetov naslednik Tevž Tavčar, glavna obravnava pa se bo nadaljevala 12. julija z zaslišanjem direktorja Elana Invente oziroma naslednika Šefmana Mihe Štera, ki je bil opravičeno odsoten. Elanov zastopnik bo predlagal tudi zaslišanje izvedencev finančne stroke in predstavnika Slovenske razvojne družbe.

Ne spreglejte