Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 8. 2018,
15.34

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Slovenija dolg Banka Slovenije naložba posel

Ponedeljek, 13. 8. 2018, 15.34

5 let, 8 mesecev

V pol leta za 347 milijonov evrov več tujih neposrednih naložb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
denar, evri | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tuje neposredne naložbe v Sloveniji so se v prvem polletju povečale za 347,4 milijona evrov, kar je 8,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani, kaže analitični prikaz Banke Slovenije po smeri naložb. Večina povečanja je bila v obliki lastniškega kapitala in reinvestiranih dobičkov, medtem ko se je neto dolg do tujih lastnikov znižal.

Kot v najnovejši številki publikacije Ekonomski odnosi Slovenije s tujino navajajo analitiki Banke Slovenije, so neposredne naložbe, torej domače naložbe v tujini minus tuje naložbe v Sloveniji, junija izkazovale 123,1 milijona evrov neto priliva kapitala, v zadnjih 12 mesecih pa 591 milijonov evrov.

Domače neposredne naložbe v tujini so se junija znižale za 43 milijonov evrov, v zadnjih 12 mesecih pa so se povečale za 130 milijonov evrov. To je rezultat neto povečanja lastniškega kapitala za 107 milijonov evrov in reinvestiranih dobičkov za 30 milijonov evrov ter na drugi strani zmanjšanja neto financiranja tujih povezanih družb za sedem milijonov evrov.

Bruto dolg do tujine junija za milijardo manjši od lanskega

Bruto dolg do tujine je junija znašal 43,5 milijarde evrov, kar je ena milijarda evrov manj kot pred enim letom. Najbolj je svojo zadolženost zmanjšala država, sledijo ji banke (za 300 milijonov evrov), centralna banka in drugi sektorji pa so svojo zadolženost v primerjavi z junijem 2017 povečali za skupno 800 milijonov evrov. V strukturi je prevladoval državni sektor s 50-odstotnim deležem dolga. Glede na obliko finančnih instrumentov je prevladoval dolg v dolžniških vrednostnih papirjih in posojilih.

Neto zunanji dolg, pri čemer gre za obveznosti minus terjatve, je junija dosegel 8,5 milijarde evrov in se je v primerjavi z letom prej znižal za 1,7 milijarde evrov. Junija je bila do tujine neto zadolžena zgolj država, vsi preostali sektorji so bili neto upniki tujine.

Tekoči račun s presežkom 443 milijonov

Tekoči račun je junija izkazoval presežek v znesku 443 milijonov evrov in je bil za 164 milijonov evrov višji kot junija lani. Blagovna in storitvena menjava sta dosegli presežek v znesku 514 milijonov evrov, pri čemer je 55 odstotkov izviralo iz storitvene menjave. V prvem polletju je presežek tekočega računa znašal 1,76 milijarde evrov, kar je za 346 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani.

Saldo finančnega računa je bil junija pozitiven v vrednosti 16,2 milijona evrov, v zadnjih 12 mesecih pa dveh milijard evrov. V zadnjih 12 mesecih so bile največja neto odlivna postavka naložbe v vrednostne papirje. Neto priliv pa je bil izkazan predvsem pri gotovini in vlogah, še med drugim navajajo analitiki.

Ne spreglejte