Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2018,
12.10

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

1

Natisni članek

carina davki Donald Trump

Četrtek, 22. 3. 2018, 12.10

6 let, 1 mesec

Donald Trump države članice EU začasno izvzel iz carin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lightizer je sporočil, da bodo ZDA iz ameriških carin na uvoz jekla in aluminija začasno izvzele države članice EU in še šest drugih držav. Hkrati je predsednik ZDA Donald Trump uresničil grožnjo iz časa predsedniške kampanje leta 2016 in uvedel kazenske gospodarske ukrepe proti Kitajski, s katero imajo ZDA največji zunanjetrgovinski primanjkljaj.

Poleg držav članic EU bodo po besedah ameriškega trgovinskega predstavnika Roberta Lighthizerja iz carin na uvoz jekla in aluminija vsaj začasno izvzete še Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Mehika in Južna Koreja.

Omenjeno izjemo je odobril ameriški predsednik Donald Trump, medtem ko pristojni iščejo trajnejšo rešitev za carinjenje. 

Trump je ob napovedi carin pred tednom dni dejal, da za Kanado in Mehiko 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija še ne bodo uvedene, njihova uvedba pa da bo odvisna od pogajanj o spremembah sporazuma o prosti trgovini Severne Amerike (Nafta). Povedal je še, naj se druge države pogajajo, če želijo biti izvzete iz ukrepa.

"Trump obljubljal boljše trgovinske dogovore, a namesto tega povzročil kaos"

Lighthizer je v senatnem odboru za finance sicer povedal, da bodo države, ki jih je naštel, iz novih carin izvzete le začasno, medtem pa se bodo pogajanja z njimi nadaljevala. Države je naštel ob vprašanju demokratskega senatorja iz Oregona Rona Wydena, ki ga je zanimalo, ali bo Trump poleg Kanade in Mehike izvzel še kakšne druge države.

Predsednik omenjenega odbora, republikanec Orrin Hatch je Trumpovo vlado nato kritiziral, ker uvaja globalne carine zaradi težave, ki jo je povzročila Kitajska s svojim izvozom poceni jekla. Wyden je ob tem spomnil, da je Trump obljubljal boljše trgovinske dogovore z državami po svetu, a je povzročil le kaos.

Grožnja povračilnih ukrepov držav, ki jih je naštel Lighthizer, je za zdaj ustavljena, ameriško gospodarstvo pa se bo moralo soočiti z ukrepi Kitajske, ki ostaja na seznamu novih carin.

Evropska komisarka: Pričakujemo, da bomo na tem seznamu

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström se je o izvzetju EU iz ameriških carin na jeklo in aluminij v preteklih dneh v Washingtonu pogovarjala z ameriškim ministrom za trgovino Wilburjem Rossom in prej omenjenim trgovinskim predstavnikom Lighthizerjem.

Danes je komisarka pred odborom Evropskega parlamenta za mednarodno trgovino v Bruslju izrazila upanje, da bo Ross ameriškemu predsedniku Trumpu priporočil izvzetje EU kot celote. Hkrati je napovedala, da bo Trump danes podal izjavo o morebitnih izjemah. "Pričakujemo, da smo na tem seznamu," je dejala.

Kitajska svari pred trgovinsko vojno

Medtem naj bi Trumpovi ukrepi proti Kitajski prizadeli za okoli 50 milijard dolarjev kitajskega izvoza v ZDA. Namestnik direktorja sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše Everett Eissenstat je povedal, da bodo v Washingtonu v 15 dneh objavili seznam kitajskega blaga, ki bo deležno dodatnih carin, nato bo sledilo obdobje za pripombe zainteresiranih deležnikov. Ministrstvo za finance bo po tem predstavilo dokončen seznam blaga s carinami.

Za zdaj torej ni jasno, katero blago bo dodatno ocarinjeno. Po navedbah Bele hiše je namen ukrepa odpraviti prednosti v medsebojnih trgovinskih odnosih, ki jih je Kitajska po prepričanju predsedniške administracije z nepoštenimi praksami pridobila neupravičeno.

Kitajska je medtem ZDA že posvarila pred trgovinsko vojno. Dnevnik China Daily danes tako poziva preostanek sveta, naj se zoperstavi uradnemu Washingtonu. "Ker ZDA očitno ne bodo popravile svoje usmeritve, naj druge države prenehajo upati, da jim bodo prihranjeni protekcionistični streli ZDA," so zapisali novinarji omenjenega dnevnika.

"Ameriške carine bi precej prizadele slovensko industrijo," opozarja Miro Cerar. | Foto: STA , "Ameriške carine bi precej prizadele slovensko industrijo," opozarja Miro Cerar. Foto: STA ,

Carine bi lahko prizadele tudi slovenski izvoz

Na škodljivost ameriških carin na jeklo in aluminij je pred uradno Trumpovo odločitvijo opozarjal tudi slovenski predsednik vlade v odstopu Miro Cerar.

"Dejstvo je, da si EU in Slovenija ne želita protekcionističnih omejitev, še manj trgovinske vojne, zato se zavzemam za nadaljevanje dialoga z ZDA, da preprečimo takšne enostranske poteze ZDA in da se v duhu sodelovanja izognemo trgovinski vojni, ki bi zagotovo škodila tudi interesom Slovenije, še posebej v jeklarski industriji," je poudaril Cerar.

Na vprašanje, kako močno bi ti ukrepi prizadeli slovensko jeklarsko in aluminijsko industrijo, je Cerar odgovoril, da gre na področju jeklarske industrije in izvoza aluminija za več kot 60 milijonov evrov izvoza letno.

Ti ukrepi bi "precej prizadeli našo industrijo", je ocenil. Po neuradnih informacijah bi prizadeli več kot tri četrtine celotne panoge v obeh primerih.

Ne spreglejte