Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
24. 9. 2014,
19.21

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

železnice vlak Slovenske železnice Hrvatske željeznice Trst Ljubljana Zagreb Budimpešta Beograd Srdjan Cvjetović

Sreda, 24. 9. 2014, 19.21

7 mesecev, 1 teden

Trst korak bližje potniškim vlakom iz Slovenije in Hrvaške

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenske in hrvaške železnice s podpisom sporazuma o usklajevanju voznih redov nadaljujejo prizadevanja za okrepitev potniškega prometa med Zagrebom, Ljubljano in Trstom.

Letos sicer še ne bomo dobili nazaj potniških vlakov med Slovenijo in Trstom ali Benetkami, bo pa vendarle še pred koncem leta lažje po tirih priti iz Zagreba ali Ljubljane do Trsta in od tam v Benetke in naprej. Na Slovenskih železnicah pričakujejo, da bo z letošnjo spremembo voznega reda, ta bo sredi decembra, znova začelo voziti še nekaj mednarodnih vlakov, ki so jih v bližnji preteklosti ukinili.

Več vlakov v Opčine, vračata se dnevni vlak za Budimpešto in nočni za Beograd "Z novim voznim redom bo Ljubljana povezana z Opčinami petkrat na dan v vsako smer, enkrat na dan v poletnem obdobju pa bo v vsako smer zagotovljena povezava s Puljem, poskrbljeno bo tudi za povezave s Koprom," je pojasnil pomočnik direktorja družbe SŽ – Potniški promet Miloš Rovšnik. V okviru slovensko-hrvaškega sporazuma bodo zagotovljene tudi izboljšane povezave nekaterih obmejnih vlakov med Ljubljano in Opčinami z Zagrebom, a s prestopanjem v Ljubljani. Zgodnjejutranjo povezavo iz Zagreba in poznovečerno povezavo v hrvaško prestolnico bosta zagotavljala nočna vlaka med Ljubljano in Beogradom, ki bosta znova začela voziti z uveljavitvijo novega voznega reda. "Vrača se tudi dnevni vlak med Ljubljano in Budimpešto čez Hodoš," je o novostih novega železniškega voznega reda še povedal Rovšnik.

Birokratske ovire na italijanski strani Iz Opčin bo pot v Trst (in seveda obratno) po uvedbi večjega števila obmejnih vlakov mogoče nadaljevati z avtobusi tržaškega mestnega potniškega prometa. To gotovo ni rešitev, ki bi si jo pri nas želeli, a ovire so še vedno močne na italijanski strani. "Italijanskih državnih železnic to ne zanima, postavljajo nam nesprejemljive pogoje za vožnjo po njihovih progah, dogovarjamo se z italijanskimi regionalnimi železnicami Ferrovie Udine Cividale, ki jih ta povezava zanima, a morajo pridobiti koncesijo italijanske regije Furlanije - Julijske krajine, kar ob italijanski birokraciji traja," je potožil Rovšnik. Želijo si seveda zagotoviti neovirano povezavo brez prestopanj in z možnostjo nakupa enotne vozovnice.

Nadgradnja dolgoletnega uspešnega sodelovanja sosednjih železniških uprav "Tudi ko bomo dosegli ponovno neposredno železniško potniško povezavo med Hrvaško in Italijo čez Slovenijo, po času ne bomo konkurenčni cestnim povezavam, a bo to vendarle velik korak za povezovanje naših držav," je za Planet Siol.net povedal Renato Humić iz podjetja Hrvatske željeznice – Putnički promet. S svojim slovenskim kolegom sopodpisnikom sporazuma se strinjata, da je ta formalna krona dolgoletnega uspešnega sodelovanja slovenskih in hrvaških železnic.

Danes podpisani sporazum je tudi mejnik v evropskem projektu RAIL4SEE (železniška vozlišča za jugovzhodno Evropo), v katerem je deset držav od Avstrije do Grčije ter od Italije do Romunije določilo 11 mest kot vozlišča za izboljševanje železniških povezav, vse z namenom splošnega dviga kakovosti evropskega železniškega prometa.

Za boljši izkoristek obstoječe infrastrukture Projekt ni infrastrukturni, temveč si prizadeva z boljšim usklajevanjem prevoznikov doseči višjo raven kakovosti in boljšo razpoložljivost potniškega prometa. V okviru projekta sta tako med drugim že zaživeli nova povezava med Grčijo in Bolgarijo ter povezava med Bolgarijo in Romunijo prek novega mosta čez Donavo. Koordinator tega projekta za Slovenijo in eden od 28 sodelujočih partnerjev je Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije.

Zaživela bo povezava med Ormožem in Čakovcem V senci napovedanih izboljšav med prestolnicama Slovenije in Hrvaške so še nekatere novosti, ki bodo znova obveljale na tirih med Slovenijo in Hrvaško. Tako naj bi, kot nam je povedal Rovšnik, vlaki že ob naslednji spremembi voznega reda spet povezali Ormož in Čakovec, mogoča pa je ponovna uvedba še nekaterih obmejnih vlakov, ki so jih pred letom ali dvema ukinili – pozneje morda tudi čez železniške mejne prehode, ki so zdaj nedejavni (npr. Imeno). Po negotovem obdobju, ko celo železniška potniška povezava med Ljubljano in Reko ni več bila samoumevna, so optimistične napovedi in "novi stari vlaki" zagotovo premik v pravo smer.

S pogledom tudi v oddaljene dele Evrope Na Slovenskih železnicah si želijo nadaljnje rasti, zato si prizadevajo za povezave tudi z drugimi deli celine. "Prizadevamo si, da bi v poletni sezoni Koper in Moskvo dvakrat na teden povezali z neposrednimi vlaki, spalniki, uspeh tedenskega poletnega avtovlaka med Koprom in Nizozemsko v ožji poletni sezoni pa je spodbuda za njegovo nadaljevanje in morebitno širitev na druge destinacije," je za Planet Siol.net povedal Rovšnik.

Ne spreglejte