Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2014,
13.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

počitnice

Torek, 18. 2. 2014, 13.41

7 let, 2 meseca

Toplo-ledeni začetek leta razredčil počitniške goste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nestanovitno, da ne rečemo katastrofalno vreme letošnjo zimo bo vplivalo predvsem na obisk smučišč, manj pa bodo posledice občutili v termalnih središčih.

Slovenija je v januarju beležila rekordno visoke temperature za ta čas, februarja pa jo je zajel ledeni objem, kot ga ne pomni, z uničujočimi posledicami žleda. Posledice občutijo tudi v turističnih središčih v času zimskih počitnic.

Na Rogli in v Zrečah na ravni lanskega leta "V prvem tednu počitnic so kapacitete v obeh centrih v celoti zasedene, medtem ko se trenutna zasedenost drugega tedna giblje okoli 85 odstotkov. Glede na povpraševanje in trend rezervacij v zadnjem hipu smo prepričani, da bo odstotek zasedenosti še nekoliko višji," je povedala Tina Tinta Kovačič iz podjetja Unior Zreče, ki upravlja smučišče na Rogli in Terme Zreče.

Zasedenost njihovih kapacitet je za zdaj na ravni lanskega leta, po pričakovanju pa bodo v času slovenskih zimskih počitnic največ nočitev ustvarili domači gostje. Njihov delež znaša več kot 80 odstotkov, med tujci pa prevladujejo Hrvati, Madžari in Čehi.

"Glede na to, da nas skozi vso dozdajšnjo zimsko sezono spremljajo izredno slabe vremenske razmere, smo lahko z zasedenostjo naših kapacitet na Rogli in v Termah Zreče dokaj zadovoljni, obilica dežja in žledu pa je v preteklih tednih precej vplivala na dnevni obisk smučarjev," je še povedala Tina Tinta Kovačič iz zreškega Uniorja.

Na Krvavcu dnevnih obiskovalcev manj kot lani Tudi na Krvavcu, še enem smučišču, ki je v lasti zreškega Uniorja, je zaradi obilice slabega vremena v letošnji sezoni dnevnih obiskovalcev manj kot lani, je povedal Luka Vrančič iz RTC Krvavec, kjer imajo na progah do 190 centimetrov naravnega snega.

"Največ je domačih obiskovalcev, okrog 70 odstotkov, med tujci prevladujejo smučarji iz Hrvaške in Madžarske, redno nas obiskujejo tudi iz Srbije, beležimo rast smučarjev iz Češke, imamo pa tudi goste iz Anglije," še pove Vrančič. Dodaja, da so prenočitvene zmogljivosti na smučišču dobro zasedene, podobno kot lani, še vedno pa se kakšno mesto lahko najde tudi za tiste, ki bi želeli svoje zimske počitnice rezervirati tik pred odhodom.

Na Voglu v februarju praktično še brez lepega vremena Na smučišču Vogel imajo v upravljanju 80 ležišč, ki so med zimskimi počitnicami zasedena 80-odstotno, prevladujejo pa domači gostje, sledijo jim Hrvati, potem pa pisana mednarodna druščina.

"Upad domačih gostov pripisujemo predvsem zelo slabemu vremenu, ki se nam vleče že od konca decembra dalje, še najbolj izrazit upad pa je v februarju, ko vremensko lepih dni praktično nismo imeli, razen preteklega petka," je povedala Katarina Cvetek iz podjetja Žičnice Vogel Bohinj.

Naša sogovornica še pravi, da so jim je zelo upadli obisk dnevnih gostov in rezervacije v zadnjem hipu in da imajo s strani gostov veliko vprašanj in želja po spremembi termina.

V Termah Krka večinoma domači gostje, več Rusov in Italijanov Med destinacijami, na katere pozimi vremenske nevšečnosti nimajo takšnega vpliva kot na smučišča, so termalna kopališča. V Termah Krka, kjer upravljajo s kopališči v Dolenjskih in Šmarjeških toplicah ter Strunjanu, ugotavljajo, da se gostje za rezervacije praviloma odločajo v zadnjem hipu.

Njihovi hoteli v Strunjanu in Dolenjskih toplicah bodo med zimskimi počitnicami zasedeni približno tako kot lani, pri čemer prevladujejo domači gostje, manj bo Avstrijcev, nekoliko več pa ruskih in italijanskih gostov. Nekoliko manj bo domačih gostov v Šmarjeških toplicah, kjer pa vseeno pričakujejo za 15 odstotkov večjo zasedenost zmogljivosti kot lani, predvsem na račun Avstrijcev, Italijanov, Nizozemcev in Rusov, je povedala Andreja Zidarič iz podjetja Terme Krka.

Ne spreglejte