Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
9.50

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

7

Natisni članek

plača

Torek, 23. 5. 2023, 9.50

11 mesecev, 1 teden

To so podjetja, ki najbolje plačujejo svoje zaposlene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

7

denar | Povprečna bruto plača v državi je lani po podatkih statističnega urada znašala 2023,92 evra. | Foto Shutterstock

Povprečna bruto plača v državi je lani po podatkih statističnega urada znašala 2023,92 evra.

Foto: Shutterstock

Zaposlene najbolje plačujejo podjetja v panogi IT in v farmaciji, razkriva lestvica časnika Finance. Na prvo mesto se po višini lanske povprečne bruto plače uvršča predstavništvo Microsofta z dobrimi deset tisoč evri bruto, več kot deset tisoč evrov znaša povprečna bruto plača tudi v IT-podjetju SAP. Povprečna bruto plača v državi je lani sicer znašala 2023,92 evra.

Na lestvici časnika Finance, ki je podatke črpal predvsem iz poslovne baze Dun&Bradstreet, pa tudi iz Ajpesa ter letnih poročil, pojasnil podjetij in lastnih izračunov, slovenskemu predstavništvu Microsofta s 64 zaposlenimi in podjetju SAP s 36 zaposlenimi sledi YM Construction, podjetje v lasti turškega podjetja Yepi Merkezi, ki v Sloveniji v konzorciju s Kolektorjem gradi drugi tir. Povprečna plača v YM Construction, kjer je bilo lani v povprečju 39 zaposlenih, je znašala 9.309 evrov bruto.

IBM Slovenija, ki povprečno zaposluje 117 ljudi, se je z dobrimi osmimi tisočaki povprečne bruto plače uvrstil na peto mesto med stotimi podjetji, ki najbolje plačujejo zaposlene.

Na koncu deseterice farmacevtske družbe

Prvo deseterico zaokrožujejo večinoma farmacevtske družbe oziroma njihove podružnice v Sloveniji: povprečna bruto plača je tako lani v podružnici Novartisa, ki se je uvrstil na četrto mesto, znašala 8.870 evrov, v družbi Merck Sharp&Dohme (6. mesto) 7.777 evrov, Rochu (7. mesto) 7.575 evrov, podružnici AstraZenece (9. mesto) 6.593 evrov, v Bayerju (10. mesto) pa 6.511 evrov, kažejo podatki poslovne baze Dun&Bradstreet.

Bayer je medtem za časnik navedel, da iz poročanega letnega stroška plač ni mogoče izračunati povprečne mesečne bruto plače, saj da stroški plač zajemajo zaposlene tudi v drugih državah v regiji in da vključujejo še stroške drugih prejemkov (bonusi, mesečni dodatki, stimulacije, bonitete).

V Leku plača nekoliko višja kot v Krki 

Farmacevtska družba Lek se je uvrstila na 66. mesto s povprečno bruto plačo 3.731 evrov, medtem ko je novomeška Krka (6.254 povprečno zaposlenih) letos za las izpadla z lestvice, saj je povprečna bruto plača znašala 3.292 evrov.

Državni Gen na 18. mestu 

Med državnimi podjetji se je letos najvišje uvrstila Kontrola zračnega prometa Slovenije, ki zaposluje povprečno 218 ljudi, povprečna bruto plača pa je bila lani 7.411 evrov.

Precej visoko se je uvrstil tudi državni Gen (18. mesto), ki zaposluje 69 ljudi, s 5.335 evri povprečne bruto plače. Na 22. mestu je Slovenski državni holding z dobrimi pet tisoč evri bruto povprečne mesečne plače in 96 zaposlenimi, kažejo podatki Ajpesa.

Med energetiki so se v prvo tretjino uvrstili še Geoplin (4.853 evrov povprečne bruto plače, 43 zaposlenih), Borzen (4.606 evrov bruto, 38 zaposlenih), Nek (4.455 evrov bruto, 623 zaposlenih) in HSE (4.439 evrov bruto, 209 zaposlenih), še kažejo podatki poslovne baze Dun&Bradstreet.

Povprečna bruto plača v državi je lani po podatkih statističnega urada medtem znašala 2023,92 evra. Finance ob navajanju povprečnih bruto plač opozarjajo, da nekatera podjetja nekoliko drugače obravnavajo stroške plač, zato so lahko dejanske bruto plače tudi višje ali nižje. Tako nekatera podjetja v stroške plač vštevajo še dolgoročno odložene stroške razvoja in jih po vsebini obravnavajo kot strošek plače, česar pri izračunih niso upoštevali.

Žiga Debeljak
Novice Nov dokument: SDH menedžerjem omogočil višje plače in dražje avtomobile
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Vlada in sindikati o načinu nadaljevanja pogajanj, vsebinski predlogi prihodnji teden
Ne spreglejte