Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
20.40

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

5

Natisni članek

pogajanja sindikati javni sektor plača Sanja Ajanović Hovnik

Torek, 23. 5. 2023, 20.40

11 mesecev, 1 teden

Vlada in sindikati o načinu nadaljevanja pogajanj, vsebinski predlogi prihodnji teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

5

Sanja Ajanović Hovnik | Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je navedla, da so danes sindikalni strani predstavili, kako bodo pripravili predloge za odpravo nesorazmerij. | Foto STA

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je navedla, da so danes sindikalni strani predstavili, kako bodo pripravili predloge za odpravo nesorazmerij.

Foto: STA

Vlada in sindikati javnega sektorja so se danes dogovorili o načinu nadaljevanja pogajanj o plačnem sistemu in odpravi nesorazmerij, ki sledi vladnemu oblikovanju delovnih skupin. Vsebinska razprava sledi prihodnji teden, vlada je napovedala predstavitev svojega predloga odprave nesorazmerij, stekla naj bi tudi pogajanja po predvidenih stebrih.

Vlada je namreč prejšnji teden ustanovila tri delovne skupine, in sicer skupino za pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravo nesorazmerij, v okviru katere bodo delovale še pogajalske skupine o posameznih plačnih stebrih, skupino za izračunavanje finančnih učinkov ter skupino za komuniciranje.

Vladni pogajalci pa so se s predstavniki sindikatov danes dogovorili predvsem o dinamiki srečanj in načinu dela. Na krovni ravni se bodo ponovno sestali v ponedeljek. Vladna stran bo takrat, kot je danes v izjavi za medije po srečanju napovedala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, sindikatom predstavila svoj predlog odprave plačnih nesorazmerij, ki ga sicer na sindikalni strani pričakujejo že dlje časa.

Prav tako bodo v ponedeljek uskladili tudi termine za srečanja posameznih delovnih skupin po predvidenih plačnih stebrih. Te skupine bodo po ministričinih napovedih neposredna pogajanja tako o odpravi plačnih nesorazmerij kot o vsebini posameznih stebrov prav tako začele prihodnji teden. Sestajali naj bi se na 14 dni, da bo delovna skupina lahko medtem sproti izračunavala finančne učinke predlogov, je pojasnila ministrica.

V sredo ne bo pogajanj v zdravstvu

Zaradi novega načina organiziranja pogajalskega procesa tako v sredo tudi ne bo pogajanj v zdravstvu, ki so sicer tekla tedensko. Nadaljevala se bodo prihodnji teden, ko bodo stekla tudi pogajanja o vseh posameznih stebrih. Zdravstvenega dela pogajanj ne bo več vodil minister Danijel Bešič Loredan, saj je vlada na četrtkovi seji na novo imenovala pogajalske skupine za posamezne stebre in njihovo strokovno vodstvo.

Ministrica je navedla še, da so danes sindikalni strani predstavili, kako bodo pripravili predloge za odpravo nesorazmerij. Izhajajo iz tega, da je nesorazmerja povzročil dvig plač novembra 2021 v delu zdravstva in socialnega varstva, po katerem so se usklajevale tudi plače znotraj tega področja, je dejala. Po njenih besedah so pričakovanja zaposlenih v javnem sektorju relativno visoka, a na vladni strani želijo pričakovanja postaviti na realna tla.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je ocenil, da to, kar je bilo danes dogovorjeno glede nadaljnjega načina dela, ne odstopa bistveno od tistega, kar so se že pred časom dogovorili. Pričakuje, da se bodo v nadaljevanju lotili vsebinskih vprašanj.

Štrukelj: Dogovorjenega datuma verjetno ne bo mogoče ujeti

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je pojasnil, da je vlada danes tudi predstavila nekatere primerjave izhodiščnih plač, ki pa so "verjetno zgolj začetek teh primerjav, s katerimi bomo imeli opravka". Opozoril je, da verjetno dogovorjenega datuma za dogovor, to je 30. junij, ne bo mogoče ujeti. Po njegovem mnenju bi bilo smiselno odpreti vprašanje, kaj se bo zgodilo po tem roku.

Ministrica pa je glede dogovorjenih rokov dejala, da je ključni datum, ki ga lovijo, 1. januar 2024, ko bi se vsi dogovori začeli izvajati.

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Plačna pogajanja se nadaljujejo, sredina zdravstvena pogajanja odpovedana
Ne spreglejte