SiolNET. Posel danes Novice
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ti dve državi sta naši najpomembnejši gospodarski partnerici

0,83

termometer

Luka Koper
Foto: STA

Rast v blagovni menjavi s tujino se je nadaljevala tudi v prvem polletju. Izvoz je v prvih šestih mesecih leta dosegel 15,5 milijarde evrov, kar je 11,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani, uvoz pa se je povečal za 10,9 odstotka, na 15,1 milijarde evrov. Presežek v blagovni menjavi s tujino je znašal 417,5 milijona evrov.

V prvem polletju je bila po danes objavljenih podatkih statističnega urada pokritost uvoza z izvozom 102,8-odstotna. Najpomembnejši državi partnerici sta bili tako pri izvozu kot uvozu Nemčija in Italija. Glavni izvozni proizvodi v tem obdobju so bili iz skupin osebni avtomobili in zdravila, glavni uvozni izdelki pa iz skupin osebni avtomobili in olja, dobljena iz nafte in bituminoznih materialov.

Samo junija se je izvoz v medletni primerjavi povečal za devet odstotkov, na 2,7 milijarde evrov. Vrednost uvoza je dosegla 2,6 milijarde evrov in bila za 8,4 odstotka višji od uvoza v lanskem juniju.

izvoz slovenija Posel danes Izvoz v prvih štirih mesecih leta s skoraj 12-odstotno rastjo

Junijska vrednost izvoza je bila druga najvišja v tem letu (višja je bila le vrednost v marcu), vrednost uvoza pa je bila tretja najvišja (višji sta bili vrednosti maja in marca). Glede na mesečno povprečje izvoza in uvoza v letu 2017 je bil izvoz junija višji za 15,7 odstotka, uvoz pa za 11,8 odstotka.

V blagovni menjavi s tujino je bil junija ustvarjen presežek v vrednosti 154,5 milijona evrov, najvišji v letošnjem letu. Pokritost uvoza z izvozom je bila junija 106,0-odstotna.

Luka Koper Novice Slovenija v prvem četrtletju dosegla 9,3-odstotno rast izvoza

V trgovanju s članicami EU je Slovenija junija ustvarila 76,6 odstotka vsega izvoza in 78 odstotkov vsega uvoza. V članice EU je Slovenija junija izvozila za 2,1 milijarde evrov (+9,3 odstotka), od tam pa uvozila za dve milijardi evrov (+4,1 odstotka). Junijski presežek v blagovni menjavi s članicami EU v vrednosti 83 milijonov evrov je bil najvišji letos.

izvoz slovenija Posel danes Izvoz v prvih dveh mesecih višji za 11,7 odstotka

Izvoz v države, ki niso članice EU, je junija dosegel 637,3 milijona evrov, kar je za 7,9 odstotka več kot junija lani. Uvoz iz omenjenih držav se je povečal za 217,1 odstotka, na 565,9 milijona evrov. Presežek v blagovni menjavi pri trgovanju z državami, ki niso članice EU, je junija znašal 71,4 milijona evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin